СВЕ ИЗДАЈЕ У ДС: Тукли се и пљували, сада би да се уједине

Поделите:

Од 2003, када је после убиства Зорана Ђинђића партијско кормило преузео Зоран Живковић, није било лидера којем најближи сарадници нису забили нож у леђа и збацили га са трона. Први је то осетио управо Живковић, који је странком командовао око годину дана. Већ 2004. његову фотељу преузео је Борис Тадић. Иако је Тадићева лидерска ера у ДС трајала осам година, што је неупоредиво дуже, ни бивши шеф државе није избегао судбину својих претходника.

Њему је нож у леђа забио Драган Ђилас, који је заслужан и што је Вук Јеремић избачен из ДС, али и за чијег вакта је странку напустио Александар Шапић. Пале су тешке речи, увреде, оптужбе, изнесена је гомила прљавог веша. Све то, само четири године касније, заборављено је, а љути непријатељи Ђилас и Јеремић данас кују нови савез надајући се да ће се у тандему са Сашом Јанковићем докопати власти у Београду.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић има једноставно објашњење.

– Издаја се буквално преноси са једног на друго колено у ДС, то су људи који су једни другима забадали нож у леђа и међусобно се називали издајницима, а данас се уједињују. Kако грађани да поверују да могу да направе коалицију која сутра треба да води власт? То је потпуно нереално. То су све фракције некадашњег ДС, лидери који су били део једне екипе, па су се посвађали због личних антагонизама – каже Анђелковић.

Бојан Kлачар из ЦЕСИД уверен је да би ова ситуација навела сваког нормалног човека да полуди.

– Опозиција је неартикулисана и неорганизована, па бирач који је опозиционо опредељен не може да се снађе у свим тим свађама које чита на друштвеним мрежама и у медијима. Политичари из опозиције би морали под хитно да се пресаберу како би грађани могли да знају ко су и шта им нуде, али и да пошаљу поруку да се добро слажу – закључује Kлачар.

А ево како су се демократе међусобно оптуживале.
Ђилас протерао Вука, он га назвао терористом

Статутарна комисија ДС је 2013. избацила из странке тадашњег председавајућег ГС УН Вука Јеремића, који је затражио смену лидера странке Драгана Ђиласа. Повод за избацивање из странке било је то што Јеремић није странци вратио посланички мандат иако је то Главни одбор затражио од њега. С друге стране, Јеремић је оптужио Ђиласа за терор, навео да је аутократа, али и упозорио да ће се жалити Уставном суду. Данас Јеремић и Јанковић подржавају Ђиласа за градоначелника Београда.
Тадић о Ђиласу: Афераш и корупционаш

Борис Тадић је одлучио да 2014. напусти ДС због несагласности са правцем којим демократе иду под новим руководством, односно новим лидером Драганом Ђиласом.

– Одлуку сам донео управо због тога што се у политички блок ДС враћају људи који су му донели епитет аферашке и корупционашке странке. Одлука није против чланова ДС, већ због њих – рекао је Тадић.

Само неколико година касније, сад пред најављене градске изборе, бивши председник Србије поручује да нема ништа против да се Ђилас опет кандидује за градоначелника Београда.

Пајтићева освета Ђиласу

Након лоших изборних резултата на парламентарним изборима у марту 2014, у мају је одржана изборна скупштина ДС на којој је у трци за лидерску позицију Ђилас изгубио од Бојана Пајтића. У октобру 2014. године Ђилас је поднео оставку и на функцију посланика у Скупштини Србије и повукао се из јавног живота. Из странке се ишчланио крајем јуна 2016. године, али није желео да коментарише разлоге за такву одлуку. Упркос томе, Пајтић на Твитеру подржава Јанковића, који опет, с друге стране, гура Ђиласа за градоначелника.
Пајтићева пљувачина по Шутановцу

Сукоб Пајтића и Шутановца датира још од онда када је Пајтић ставио Шутановца тек на 28. место на изборној листи и тако га оставио ван парламента 2016. године. Наиме, Шутановац је на Твитеру написао да је његов тадашњи партијски шеф (Пајтић) лажов и да га је преварио за посланичко место. Свађа између њих двојице се касније наставила током кампање на страначким изборима у ДС, на којима је Шутановац убедљиво победио и постао председник демократа. Изборни исход је изнервирао Пајтића, који је у отвореном писму написао да је чланство ДС донело одлуку да странку воде „Шуле, Kена и Балша, одуставши од вишедеценијске предности коју је у односу на остале организације имала“.

Шутановац ваби отписане

Вук Јеремић је изјавио да жели сарадњу са оним покретима и странкама који су права опозиција и који неће колаборирати са Вучићевим режимом. Тако изокола најављује и могуће помирење са демократама. Међутим, у прилог томе иде и недавна изјава Драгана Шутановца у којој каже да су Јеремић, Ђилас и Борко Стефановић и те како ради да сарађују са својом бившом странком.
Живковићево предомишљање

Бивши премијер Зоран Живковић напустио је ДС 2012. године речима: „Демократска странка већ више од осам година није демократска, а од данас више није ни странка“… Иако није детаљније образложио, извесно је било да је то последица договора између Бориса Тадића и Драгана Ђиласа у вези са избором председника ДС. Живковић је наиме неколико пута пре тога најављивао своју кандидатуру за председника странке, што су поменута двојица изигнорисали. Данас Живковићу не би сметало да стане иза Ђиласа…
Рат и мир Тадића и Јовановића

Упућени тврде да је управо Тадић заслужан што је Чедомир Јовановић протеран из ДС. Наиме, новобеоградски одбор ДС у децембру 2004. је Јовановића, тада потпредседника демократа, искључио из странке. Дисциплински поступак против њега покренуло је 11 функционера ДС, сматрајући да је у јавним наступима повредио страначку дисциплину. Упркос томе, није им био проблем да заједно изађу на парламентарне изборе 2016, а ко зна, можда и у будућности…

 

Шапићево њет Ђиласу

Један од највернијих сарадника Драгана Ђиласа Александар Шапић задао му је тежак ударац кад је 2013. напустио место генералног секретара странке, а следеће године и ДС. Узрок су били невиђени притисци из врха странке које је свакодневно трпео, међутим, на њих се очигледно заборавило, јер су медији у неколико наврата писали да Ђилас озбиљно рачуна на Шапићеву подршку, иако је он неколико пута рекао да ће на изборе сам.

Република

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here