Све извеснија Јамајка коалиција

Поделите:

Kанцеларки Меркел права битка тек предстоји, а све је вероватније да ће у коалицију морати са Зеленима и Либералима („Јамајка коалиција“), који су освојили више места у парламенту него на претходним изборима, па тиме имају и веће апетите.

Зоран Пановић, програмски директор Демостата је за јутарњи програм Радио Телевизије Србије рекао да је кампања у Немачкој  била на неки начин рутинска, али и блага. „ТВ дуел Ангеле Меркел и Мартина Шулца је на неки начин показао да су то ипак партнери у великој коалицији.

Ангела Меркел је пробала да буде мало лежернија у кампањи, покушала је да се приближи младима који нису били увек уз ЦДУ“, рекао је Пановић.

Пановић је тада истакао  да се очекује да ће либерали прећи цензус, односно имати близу 10 одсто.

„Постоје неке шансе да би можда либерали у неком расплету могли ући у савез са ЦДУ, а то већ вуче на ону “Јамајка коалицију” по бојама заставе Јамајке где би биле три партије ЦДУ, Либерали и Зелени“, истакао је Пановић.

Миломир Мандић, извршни директор за комуникације Данаса, на скупу на тему „Парламентарни избори у Немачкој: актери и прогнозе“, одржаног у Дому Народне скупштине рекао је да две ствари које ће обележити ове изборе јесу повратак либерала (ФДП) и нестанак са политичке сцене Партије пирата.

„Можда уз ове три фондације предвођене Kонрадом Аденауером, где су присутни и Hanns Seidel и Henrich Böll, недостаје и Friedrich Neumann, па да имамо неку нову коалицију, пресликану као ону коју ћемо имати после 24. септембра, тзв. “Јамајка коалицију“, рекао је тада Мандић.

Сара Маринковић, Демостат

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here