Све више отпада на трпезама Републике Српске!

Поделите:

Министар трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић упозорава на увоз намирница спорног квалитета. Удружење узгајивача свиња годинама узалду срећу пажњу надлежнима на проблеме

БАЊАЛУКА – У БиХ, односно Републику Српску највише меса, тачније око 90 одсто од оног које се увезе, долази из Европске уније, односно отпад који не задовољава њихове стандарде, изјавио је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Он је навео да у БиХ долази месо које је „у развијеним државама једна врста отпада“, коментаришући наводе да на тржиште БиХ долазе велике количине меса из Аргентине.

Он је појаснио да, када је реч о квалитету увозног меса, долази углавном месо најлошијег квалитета, по најнижим ценама, а да из земаља као што је Аргентина долазе веома мале количине.

– То је у развијеним државама једна врста отпада, а нама долази по минималним ценама – рекао је Шаровић.

Председник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је, за „Новости“, да је фасцинантно да је ресорни министар тек сада „открио топлу воду“, односно да су сточари уназад десет година покушавали да скрену пажњу надлежнима на овај проблем који озбиљно нарушава здравље становништва у Српској, али без успеха:

– Напуштени су сви стандарди које смо некада имали, на пример, датуми клања, транспорта, замрзавање, а поготово подаци о учешћу протеина у месу. Најјачи стандард има тренутно Јапан у којем је учешће протеина у месу 24 одсто, у Европи је то 22 одсто, у бившој Југославији овај проценат најмање је износио 19 одсто. Сада увозимо месо са мање од 12 одсто протеина чији је квалитет изразито битан и директно утиче на разна малигна и кардиоваскуларна обољеља код старијих, али и млађих људи.

Он каже да су развијене земље попут Италије увеле посебну класификацију.

– „Чисто месо“, односно бут, или кременадлу, које се не морају много третирати, цене као прву и другу категорију са високом ценом, а све остале делове за чије је одржавање потребно третирање хормонима и антибиотицима сврставају у трећу и четврту категорију – каже Маљчић.

Потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић изјавио је да верује да се Шаровић поиграо речима, те да сигурно није мислио на отпад у правом смислу речи већ на одређену категоризацију.

БЕЗ УВОЗА НАС НЕМА

ВАСИЋ напомиње да домаћи сточари, услед несуочавања са чињеницом да изузев пилећег меса не посудујемо довољне количине меса за индустријске процесе, буду често склони карикирању ствари.

– Индустрија би потпуно стала када би се свела на количине са којима ми располажемо. Једино се ништа не би променило када би се затвориле границе када је у питању пилеће месо – рекао је Немања Васић.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here