Све више Срба је за поновно увођење смртне казне!

Поделите:

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић изјавио је данас да забрињава чињеница да се у Србији повећава број грађана који сматрају да је смртну казну потребно поновно увести у наш правни систем.

– Прошле године је за враћање смртне казне било нешто више од половине испитаника, а данас је за то преко две трећине анкетираних – упозорио је Јанковић, поводом 10. октобра, Светског и европског дана борбе против смртне казне и Међународног дана менталног здравља.

Он је подсетио да је смртна казна у Србији последњи пут извршена 14. фебруара 1992. године, а коначно укинута 2002. године, објављено је на сајту Заштитника грађана.

Јанковић, заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе, уверен је да смртна казна у Републици Србији никада неће бити поново уведена и да Србија никад више неће погубити ниједно људско биће.

Он је истакао да је Светски и европски дан борбе против смртне казне и Међународни дан менталног здравља, значајан датум у области заштите и унапређења људских права, будући да подсећа на важност одбране неприкосновености људског живота и заштите људског достојанства.

– На дан борбе против смртне казне, државе, организације и људи широм света потврђују своју опредељеност за укидање смртне казне у земљама у којима она још постоји и своју одлучност да не допусте њено поновно увођење тамо где је укинута – напомиње се у саопштењу Јанковића.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here