Свечана академија поводом Дана Математичке гимназије

Поделите:

(Фото Д.Ј.)

Математичка гимназија данас је обележила свој Дан, а државна секретарка у Министарству трговине Татјана Матић каже да су њени ђаци понос земље, да таленти које та гимназија негује и развија представљају Србију у најбољем светлу и дају огроман допринос српској и светској науци.

„Фасцинантни су успеси које ђаци те школе остварују на међународним такмичењима и који говоре и о напорима и истрајности професора да им усаде трајну љубав према науци и знању”, рекла је Матић.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић захвалио је Министарству трговине, туризма и телекомуникација и посебно државном секретару Татјани Матић на личном залагању да ова установа од националног значаја добије заслужену подршку.

На свечаности су најбољим ученицима, пријатељима и сарадницима Математичке гимназије уручена признања, а поклон за одлазак у пензију уручен је професору Зорану Каделбургу, некадашњем ученику прве генерације ове школе, која је основана 19. септембра 1966. године.

Честитајући професорима и ученицима Математичке гимназије 51. годишњицу Матић је на свечаној академији навела да је посебно значајно подстицање размене искуства и знања са вршњацима из других држава, а с обзиром на глобални контекст у којем се информатички, али и целокупан научни живот одвија.

„Отуда посебне похвале за организацију Купа Математичке гимназије који је ове године одржан пети пут”, рекла је Матић подсетивши да министарство надлежно за телекомуникације подржава ово такмичење од самог почетка, као и друге програме који доприносе подизању капацитета младих људи у односу на потребе времена.

Матић је рекла да очекује да ће са увођењем обавезне информатике у основне школе, са новим генерацијама у ту гимназију пристићи и већи број ђака заинтересованих за информатичку област.

„Верујемо да је управо у науци, технологији, инжењерству, математици, кључ за развој недостајућих кадрова, односно најстабилнији и најефикаснији пут до националног привредног и економског просперитета. На нама је да то омогућимо, пре свега унапређењем образовања које је основ сваког прогреса”, закључила је државна секретарка.

(Танјуг)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here