Тајанствени милијардер Драган Шолак

Поделите:

Драган Шолак, сувласник кабловског оператера СББ и председник борда „Јунајтед групе”, кога је пре неколико дана портал „Малта данас” оптужио да је купио држављанство те земље да би избегао плаћање пореза код нас, познатији је, чини се, на просторима бивше Југославије, него у родној Србији. У интернет издањима хрватских и словеначких медија о њему се може наћи више информација него у српским.

Загребачки „Јутарњи лист” о њему је недавно написао текст у рубрици животне приче. Интересантно је да су они још тада писали да се за Шолаком „вуче” да је његова фирма регистрована на Малти из Хрватске извукла новац на који није плаћен порез, што је до нас стигло пре неколико дана, преко портала „Малта данас”. Истина, овај портал се позива на хрватске изворе по којима су различите ТВ станице Шолаковој медијској групи за права емитовања Спортске ТВ платиле 6,7 милиона евра, који су завршили на Малти, Кипру и у Лихтенштајну.

Хрвати Шолаку нарочито замерају што убудуће неће моћи главне фудбалске догађаје да гледају бесплатно на државној телевизији, већ на његовој кабловској мрежи Спорт клуб, која има ексклузивна права за утакмице Евро 2020. шпанске и енглеске лиге, али и утакмице хрватске репрезентације. Уз, подразумева се, месечну претплату кабловским оператерима који имају уговор са Спорт клубом.

Драган Шолак рођен је у Крагујевцу, где је почео с трговином музичким правима на подручју бивше Југославије, али се брзо пребацио на филмове и касете за видео-клубове. Касније је почео посао с кабловском телевизијом, пише „Јутарњи”.

Извори тврде да се Шолаковим фирмама тешко улази у траг. Неке су регистроване у Европи, друге по егзотичним острвима. Када су новинари словеначког „Дела” покушали да размрсе тај чвор, резултат је био поразан.

„Јутарњи лист” пише да је прва велика Шолакова компанија за дигиталне мреже била „Џерард ентерпрајсис”, која је пре тринаест година регистрована на острву Ман. Сувласница је била његова супруга Гордана, на коју гласи и власништво над луксузном вилом на Женевском језеру, која је наводно коштала више од седам милиона евра. Власник је и авиона типа „Фалкон”, за који кажу да га је платио 35 милиона евра.

„Шолаку је било јасно да је српско тржиште ипак премало ако желе да се раде велики послови. Иако је већ био ’тежак’ 900 милиона евра, почео је да ’пуца’ на велики новац и послове. А ту се онда без Американаца не може, поготово кад је реч о медијима”, рекао им је један београдски експерт за телевизију који је добро упознат са Шолаковим почецима.

Његова „СББ Телемах група” постала је у међувремену водећи кабловски и интернет оператер у бившој Југославији – Србији, Словенији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Македонији, а амерички инвестициони фонд ККР 2013. године је купио СББ за 1,5 милијарди долара. Шолак је остао главни менаџер и један од акционара с уделом од 21 одсто.

Амерички инвеститори из ККР преко „Јунајтед групе” у међувремену су, преко њихове фирме „Адрија њуз”, покренули Н1 телевизију, а купили су и Нову ТВ и Поп ТВ у Словенији. Наводно је главни оперативац поново био Шолак, с подршком ККР-а, који има седиште у америчкој савезној држави Делавер и на Кајманским острвима.

„Јутарњи лист” пише да је Шолак нападан да не плаћа порезе, а у потрагу за његовим фирмама и богатством дали су се и новинари. „Ко је власник интернета” био је пројекат словеначких новинара који су дошли до неких износа и имена, а међу главнима је опет било Шолаково. Спомињала су се и предузећа из БиХ, а потом је путања водила до разних фондова, европских градова, светских дестинација. Ређале су се фирме и у Републици Српској, попут Тотал ТВ-а, па македонски и црногорски Тотал ТВ…

Словенци су покушали педантно да попишу све компаније које су учествовале у медијском бизнису у којем се спомиње Шолак. Један од закључака био је да та прича, због великог броја учесника, напросто не може до краја да се прати. Ланци трансанкција били су такви да ни најискуснији познаваоци нису могли све да реконструишу. Све то личи на бабушке, закључили су. Из једне компаније излази друга и тако унедоглед.

Сам Шолак није се оглашавао – нигде интервјуа, без изјава, све до пре два дана, кад је објаснио да малтешко држављанство није узео да би избегао порез и нагласио да све обавезе педантно плаћа.

Највећа страст овог пословног човека је, кажу, голф. Оно мало фотографија на којима је Шолак снимљен управо су са терена за голф, а купио је и терен за ову игру на Бледу за 11 милиона евра.

Јована Рабреновић / Политика

Поделите:

1 COMMENT

  1. То је сорошев ђак а нажалаост СРБИЈА је препуна тих велеиздјника сорошевих плаћеника. Том шолаку СРБИЈА је била добра док је скидо кајмак и зарађивао а кад треба нешто да укожи онда сајриј паре да не платиш порез и бежабија из СРБИЈЕ. То је доказ ДА ТО НИСУ ПРАВИ СРБИ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here