„Тајмс“: Шта би Британија требало да уради да би се одбранила од Русије?

Поделите:

У садашњој политичкој ситуацији Велика Британија је пред избором да ли да остане „глобална држава“ и да настави чврсто да сарађује са САД, или да одустане од „глобалних амбиција“, да смањи армију и да се усредсреди на самоодбрану, пише „Тајмс“.

„Носачи авиона постаће непотребни“

Да би се успешно супротставио Москви Лондон не треба да ставља улог на наоружање, него на методе заштите од „новца, пропаганде и хакера Kремља“, наводи лист.

„Деценијама је Британија покушавала да се усклади с Америком у војној сфери, ако не у погледу количине, онда у погледу квалитета. Шта год да су САД започињале, ми смо били спремни да им помогнемо, у свему, од специјалних јединица до нуклеарног оружја“, пише новинар „Тајмса“ Едвард Лукас.

Он додаје да повец́ање расхода на одбрамбене уговоре и слаба фунта данас воде рискантним последицама за британску економију. То прети британском буџету дефицитом од 20 милијарди фунти.

Према мишљењу научног сарадника Kраљевског уједињеног института за одбрамбена истраживања Велике Британије, Лондон има две варијанте.

Прва варијанта је да се сачува „глобални статус“ и способност да се воде ратови заједно са САД против „слабијих и сиромашнијих земаља“. То значи да ц́е британска флота бити „потпуно заузета заштитом два америчка носача авиона, а Британци ц́е сачувати своје симболично присуство“ у Естонији. То је у складу с ликом „глобалне Британије“, наводи аутор текста.
„Kрај британске империјалистичке историје“

Друга варијанта је да Велика Британија одустане од „глобалних амбиција“ и да се концентрише на „исправну самозаштиту и заштиту савезника Британије од Русије“, пише Лукас, који ту варијанту сматра погоднијом.

То значи смањење флоте и армије и њихово боље наоружавање. Главни циљ војно-морнаричких снага треба да постане борба против руских подморница. Носачи авиона ц́е постати „непотребни“ и моц́и ц́е да се предају на коришц́ење САД.

„Неки ц́е ово сматрати националним понижењем и замком. То ц́е бити крај двестогодишње британске империјалистичке историје и повезац́е Лондон са суседима на континенту“, наводи аутор текста.

Самоодбрана од „претњи нове генерације“ захтева дубоку анализу „слабости које Русија умешно експлоатише“. Та самоодбрана подразумева и координацију националних и међународних напора у „размерама непознатим од времена Хладног рата“.

„То ц́е бити скупље, али то ц́е, вероватно, бити разумније трошење новца, него куповина скупог наоружања или стварање армије великих размера чије је редове тешко попунити“, закључује аутор „Тајмса“.

Вести

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here