Тајна откривеног гробља код Житног трга: Јованска црква и светојованско гробље

Поделите:

У насељу Роткварија, на углу улица Краљевића Марка и Војводе Бојовића до 1921. године налазила се православна црква посвећена Светом Јовану Претечи, позната у народу као “Јованска црква”.

Данас, на овом месту налази се школа “Иво Лола Рибар”, некадашња “Светојованска школа”.

Јованска црква саграђена је око 1700. године на месту старе православне богомоље. Овај, вероватно најстарији храм у Новом Саду, играђен је у барконом стилу, а имао је веома тужну судбину.

Прво, храм је изгорео 1848. године, приликом бомбардовања са Петроварадинске тврђаве, за време Мађарске буне. Црква је обновљена 1853. године, а 1921. је срушена.

Новосадска Роткварија
У време док је постојала, црква Светог Јована и светојованско гробље које се налазило око ње, били су део града који је носио назив Јовански крај. Сада, овај део града зове се Роткварија, вероватно по имену поврћа које су баштовани садили у то време.


Гробље на Житном тргу
Приликом реконструкције дела улице Војводе Бојовића пре три гопдине, радници ЈКП “Пут” су наишли на плитке гробнице и некрополе – делиће некадашњег гробља. На том месту су се од почетка 1700. године, па све до краја 18. века сахрањивали људи.


Због ширења града, престало се са сахранама на овом гробљу, а приликом рушења цркве, део је пребачен на Успенско гробље. Ипак, већи део гробница остао је овде. Даљим ширењем града, услед зидања нових објеката и саобраћајница, гробље је временом прекривено травом, затим тротоарима, асфалтним путевима и зградама. Убрзо, пало је у заборав.

Археолошкиња- конзерватор у Заводу за заштиту споменика града Новог Сада, Душанка Веселинов, приликом ископавања је изјавила да не може ни да претпостави величину гробља, јер је сачувано врло мало података из тог периода. Током археолошких истраживања 2015. године, пронађено је око 150 гробних места и некорпола, а верује се да их на Житном тргу има још више.

Извор: рс.н1инфо.kом

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here