Техеран: Протесте организовао „Тамни принц“ CIA Мајкл Д’Андреа

Поделите:

ДРЖАВНИ тужилац Ирана Мохамад Џафар Монтазери изјавио је да нереде у његовој земљи организују и распаљују САД, Израел и Саудијска Арабија.

Оценио је да се ради о антииранској завери и навео да је план за изазивање немира разрадио Мајкл Д’Андреа који је раније руководио одељењем CIA за борбу са тероризмом.

Према Монтазеријевим речима, Д’Андреа је формирао и групу која изазива немире и нереде по Ирану:

„У групи је и један официр повезан са Мосадом. Група је план који је разрадила назвала Доктрином доследне конвергенције. Подаци који су у њега унети прикупљани су неколико година. Све расходе групе плаћа Саудијска Арабија“.

Монтазери је открио да су у припремама за изазивање немира учествовали и лева екстремистичка иранска групација „Организација муџахедина иранског народа“, присталице монархије и неколико група „повезаних са комунизмом“.

Државни тужилац је прецизирао да је група формирала „две оперативне ћелије“ – једну у ирачком граду Ербилу, а другу у Авганистану. То је, према његовим речима, урађено да би се протесте у Ирану убацили припадници Исламске државе.

New York Times је у јуну 2017-те објавио да ће деловањем CIA према Ирану руководити Мајкл Д’Андреа који има два надимка – „Тамни принц“ и „Ајатолах Мајк“.

У истом тексту је навео да је Д’Андреа био координатор потраге за Осамом бин Ладеном.

Јуче је командант Корпуса чувара исламске револуције – генерал Мохамад Али Џаафари – објавио да је смута-2017 у Ирану доживела пораз.

Данас је министар унутрашњих послова Ирана, Абдолреза Рахмани Фазли, саопштио да је у протестима учествовало око 42.000 људи.

Факти

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here