The National Interest: Рат између Русије и Запада практично је неизбежан

Поделите:
„ОБРУЧ ОКО РУСИЈЕ НЕЋЕ НЕСТАТИ, ШИРЕЊЕ NATO ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ, КАО И МЕШАЊЕ ЗАПАДА У УКРАЈИНИ“

РАТ између Русије и Запада практично је неизбежан јер ће Москва пре или касније морати да војном силом одговори на све јачи притисак својих суседа – оценио је реномирани амерички лист The National Interest.

        Доналд Трамп је био – тврди исти лист – једини у Вашингтону ко је желео да узме у обзир интересе Русије, али је после победе „антируске партије“ у врху САД фактички лишен могућности да утиче на ток догађаја.

        The National Interest је своје упозорење – да је рат неизбежан – додатно образложио овако:

        „Ни једна земља са самопоштовањем, када се нађе у обручу непријатељски расположених суседа, не трпи такав притисак вечито. На крају бива присиљена да своје интересе заштити силом. Русија је то већ учинила 2008. – када је Грузија покушала да подрије њен утицај у региону, и на истоку Украјине након што је Запад револуцијом из 2014. оборио шефа државе који се залагао за економске везе са Москвом“.

        Пре него што је Запад – наводи The National Interest – победио у хладном рату против „совјетског бољшевизма“, противници СССР су били хиљаду миља далеко од Лењинграда, а сада тај град од NATO дели само 100 километара. Па наставља:

        „Наравно, совјетски јарам је требало скинути са источне Европе, али је продирање Запада у традиционалне сфере утицаја Москве крајње провокативна и дестабилизујућа политика. Украјина је била у сфери руског утицаја, као и Грузија. Као и Белорусија. Као и Србија. Све су оне у мањој или већој мери постале мете Запада, укључујући Сједињене Државе које су предузеле озбиљне кораке да раскомадају Србију и да Грузију и Украјину укључе у NATO“.

        Западне земље, поврх свега, не откривају где и када имају намеру да се зауставе, високи амерички функционери отворено говоре о „смени режима у Русији“, а влада САД спонзорише антивладино деловање. Дејства Запада на Блиском Истоку – указује амерички лист – само појачавају Путинова подозрења да Запад и њему спрема сличну судбину као Виктору Јануковичу.

        The National Interest америчку фокусираност на Путина описује овако:

        „Америчка интелигенција се бави демонизацијом Путина без преседана. Он се проглашава за зло које је на челу државе жељне освајања и зато и њега и његову државу треба зауставити, ограничити и ишчупати им очњаке. Можда никада нећемо сазнати истину о ,руском мешању’ у америчке изборе која у суштини и није важна. Антируска елита САД одржала је победу која је покопала све Трампове планове да крене на зближавање са Русијом. Ширење NATO и мешање Запада у ствари Украјине само ће се наставити. Обруч око Русије неће нестати“.

        За овим следи закључак: „Тешко је претпоставити да такав развој догађаја може довести до било чега осим рата. Фундаментални интереси Русије, које је Трамп био спреман да уважи, чине тај рат практично неизбежним“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here