The National Interest: Rat između Rusije i Zapada praktično je neizbežan

Podelite:
„OBRUČ OKO RUSIJE NEĆE NESTATI, ŠIRENJE NATO ĆE SE NASTAVITI, KAO I MEŠANJE ZAPADA U UKRAJINI“

RAT između Rusije i Zapada praktično je neizbežan jer će Moskva pre ili kasnije morati da vojnom silom odgovori na sve jači pritisak svojih suseda – ocenio je renomirani američki list The National Interest.

        Donald Tramp je bio – tvrdi isti list – jedini u Vašingtonu ko je želeo da uzme u obzir interese Rusije, ali je posle pobede „antiruske partije“ u vrhu SAD faktički lišen mogućnosti da utiče na tok događaja.

        The National Interest je svoje upozorenje – da je rat neizbežan – dodatno obrazložio ovako:

        „Ni jedna zemlja sa samopoštovanjem, kada se nađe u obruču neprijateljski raspoloženih suseda, ne trpi takav pritisak večito. Na kraju biva prisiljena da svoje interese zaštiti silom. Rusija je to već učinila 2008. – kada je Gruzija pokušala da podrije njen uticaj u regionu, i na istoku Ukrajine nakon što je Zapad revolucijom iz 2014. oborio šefa države koji se zalagao za ekonomske veze sa Moskvom“.

        Pre nego što je Zapad – navodi The National Interest – pobedio u hladnom ratu protiv „sovjetskog boljševizma“, protivnici SSSR su bili hiljadu milja daleko od Lenjingrada, a sada taj grad od NATO deli samo 100 kilometara. Pa nastavlja:

        „Naravno, sovjetski jaram je trebalo skinuti sa istočne Evrope, ali je prodiranje Zapada u tradicionalne sfere uticaja Moskve krajnje provokativna i destabilizujuća politika. Ukrajina je bila u sferi ruskog uticaja, kao i Gruzija. Kao i Belorusija. Kao i Srbija. Sve su one u manjoj ili većoj meri postale mete Zapada, uključujući Sjedinjene Države koje su preduzele ozbiljne korake da raskomadaju Srbiju i da Gruziju i Ukrajinu uključe u NATO“.

        Zapadne zemlje, povrh svega, ne otkrivaju gde i kada imaju nameru da se zaustave, visoki američki funkcioneri otvoreno govore o „smeni režima u Rusiji“, a vlada SAD sponzoriše antivladino delovanje. Dejstva Zapada na Bliskom Istoku – ukazuje američki list – samo pojačavaju Putinova podozrenja da Zapad i njemu sprema sličnu sudbinu kao Viktoru Janukoviču.

        The National Interest američku fokusiranost na Putina opisuje ovako:

        „Američka inteligencija se bavi demonizacijom Putina bez presedana. On se proglašava za zlo koje je na čelu države željne osvajanja i zato i njega i njegovu državu treba zaustaviti, ograničiti i iščupati im očnjake. Možda nikada nećemo saznati istinu o ,ruskom mešanju’ u američke izbore koja u suštini i nije važna. Antiruska elita SAD održala je pobedu koja je pokopala sve Trampove planove da krene na zbližavanje sa Rusijom. Širenje NATO i mešanje Zapada u stvari Ukrajine samo će se nastaviti. Obruč oko Rusije neće nestati“.

        Za ovim sledi zaključak: „Teško je pretpostaviti da takav razvoj događaja može dovesti do bilo čega osim rata. Fundamentalni interesi Rusije, koje je Tramp bio spreman da uvaži, čine taj rat praktično neizbežnim“.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here