Томпсон узвраћа на пријаву: За дом спремни!

Поделите:

Хрватски певач на „Фејсбуку“ одговорио на најаву кривичног поступка звог усташких поздрава

На најаву да ће полиција да му уручи оптужни предлог јер је на концерту у Слуњу узвикнуо: „За дом“, док је публика одговорила „Спремни“, певач Марко Перковић Томпсон је на свом фејсбук-профилу објавио текст песме „Бојна Чавоглаве“, која управо почиње речима: „За дом спремни!“ Сам Томпсон, уз речи песме, написао је: „Поздрав уз песму која је настала у Домовинско рату.“

Томпсон је до сада још без казне због узвикивања усташког поздрава којим почиње његова песма „Бојна Чавоглаве“ коју по правилу изводи на почетку сваког концерта. Наиме, полиција је и прошле године, када је Томпсон наступио у Книну, поднела пријаву због кршења Закона о прекршајима против јавног реда, али до сада суд није донео решење. Када нова пријава стигне, Томпсон ће имати могућност жалбе, а тек онда ће нову одлуку донети суд.

Колико ће процедура да траје, нико не зна, јер се кршење јавног реда и мира процесуише редовним поступком, а не хитним.

„Морамо прекршитеља да обавестимо да је починио прекршај и да ће му оптужни предлог бити уручен на адреси у Сплитско-далматинској жупанији, а после тога иде на Прекршајни суд“, поручила је полиција.

Демократска јавност у Хрватској већ је заморена сталним провокацијама усташких носталгичара и крајње неефикасним реакцијама власти. Док полиција веома брзо реагује на најмање провокације на друштвеним мрежама, због чега су неки завршили и у затвору, поступци судова код полицијских пријава за истицање усташких знакова и певања усташких песама су спори и веома ретко се заврше – казнама.

ХВАЛИ СЕ

САДА се и сам Томпсон хвали да до сада није осуђиван, што је тачно, јер сви поступци који су спроведени против њега нису имали судски епилог. Певач каже да песму која почиње усташким покличем „За дом спремни“ пева 27 година, а да никада до сада није био пријављен, осим у Книну и Слуњу.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here