Трговци не примају картице због високих банкарских провизија

Поделите:

За сваки рачун који купац плати картицом у Србији, банка од трговца наплати провизију од два до четири одсто само на име оствареног платног промета – зато што је картица провучена кроз ПОС терминал.

Ове провизије наплаћују се на бруто износ, дакле и на ПДВ, а о каквом је богаћењу банака реч довољно говори податак да су ове накнаде у Европској унији лимитиране на 0,2 до 0,3 одсто по трансакцији.

Дакле, десет пута мање него код нас. Не чуди онда то што трговци све чешће сугеришу купцима да плате готовином или им чак и нуде попуст на каси уколико подигну новац са рачуна и донесу кеш.

Превисоке банкарске провизије разлог су због којег мали трговци избегавају и да примају картице, јер би им ова накнада одузела добар део зараде.

Посебно на трафикама, јер је маржа код појединих производа, као што су, рецимо, цигарете, мања од провизије коју би трговац морао да плати банци чији је ПОС терминал.

„Зашто Народна банка Србије ово толерише“, пита Милан Кнежевић, власник компаније „Модус”, која је, како тврди, само 2014. године на име ове провизије банци платила око 16.000 евра. Он каже да су зараде банака на укупни промет у трговини преко картица енормне и да је јасно да је притисак банкарског сектора на НБС много моћнији од свих вапаја послодаваца који само траже да се прописи ускладе с европским.

„На тржишту има више од 130 артикала на које је износ провизије на платни промет већи него што је зарада, односно рабат који добављач даје продавцу. Онда се људима не исплати и траже готовину уместо картице. Кад банка мени на мајицу која кошта 100 динара из бруто износа узме два одсто, она ми је, у ствари, узела 50 одсто добити. Како?

У цени мајице имам ПДВ, трошкове малопродаје 30 одсто, набавну цену робе и, ако сам срећан, моја профитна маргина биће од четири до шест одсто. Банка ће ми узети пола само на провизији за платни промет. Она је, дакле, мој партнер и делимо добит. То је скандалозно“, објашњава Кнежевић и додаје да банке добит на овај начин остваре чак и у предузећима која су у губицима.

Трговци питају НБС зашто до сада није прихваћено озакоњење и лимитирање ових провизија, попут оних у ЕУ, ако смо у другим случајевима ревносно прихватали европску праксу.

У Друштву трговаца Нови Сад кажу да нестрпљиво очекују октобар, кад им је обећано да ће бити усвојен закон којим би се ограничиле међубанкарске накнаде и уредила друга правила у пословању с платним картицама.

Млађан Шумић, председник овог друштва, за „Политику” каже да су провизије и даље високе и да трговци то више не могу да поднесу.

„Од сваке трансакције у радњи банка предузетнику наплати 2,5 одсто. То је најгоре на цигаретама и допунама, јер онда трговци улазе у минус. Купци и не знају да нам банке узимају те провизије и онда испада да ми нешто измишљамо кад им кажемо да не могу да плате картицом“, каже Шумић.

Он објашњава да је додатни намет плаћање накнаде за изнајмљивање ПОС терминала од 2.000 динара месечно, а плаћају је трговци који нису имали новац да купе ове уређаје, који иначе коштају између 30.000 и 40.000 динара.

„Поједине банке почеле су да наплаћују и провизије од 20 динара за сваки рачун мањи од 1.000 динара. Купац тако плати картицом рачун од 300, а трговац банци одмах одвоји 20 динара за то што је картица провучена“, објашњава наш саговорник.

Према једном истраживању НБС, међубанкарске провизије у просеку износе 1,2 одсто, али иду и више од два одсто, док је укупна провизија за промет картицама износила до три процента. Зато је, кажу, и одлучено да се ово промени законом на који трговци чекају последњих шест година.

У међувремену је објављен Нацрт овог закона о ограничењу међубанкарских провизија на 0,3 за кредитне и 0,2 одсто за дебитне картице. У првих девет месеци од ступања на снагу овог закона, требало би да у прелазном периоду провизије буду лимитиране на 0,6 и 0,5 одсто.

Уштедите минут времена

Трговци се сналазе на разне начине да убеде купце да плаћају готовином. Тако је недавно у једној радњи у центру Београда на каси постављено обавештење „Плаћајте готовином и уштедите минут вашег и нашег времена”. Да би избегли картице и провизије, трговци често кажу и да им не раде ПОС терминали, па чак и кажу купцу да носи робу и донесе новац касније. Изговор им је и да наводно с картицом нешто није у реду и да не пролази, а када одете у другу радњу и на банкомат, без проблема обавите трансакцију.

Јелица Антељ / Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here