Тужилаштво БиХ обновило истрагу о масакру војника у Добровољачкој

Поделите:

У Добровољачкој улици у Сарајеву мучки су убијене 42 особе

ТУЖИЛАШТВО БиХ поново је отворило истрагу о страдању војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, а како пишу медији у БиХ, истрага се води против више особа међу којима су члан ратног Председништва БиХ Ејуп Ганић и генерал Армије БиХ Јован Дивјак.

Истрагу у предмету „Добровољачка“ 17. јануара 2012. обуставио је међународни тужилац у Тужилаштву БиХ Џуд Романо, али породице жртава никада нису добиле одговор на приговоре о обустављању истраге. Због тога су уложиле апелацију Уставном суду БиХ, који је наредио Тужилаштву БиХ да у року од три месеца одлучи по приговорима за обустављање истраге.

Одлука је донесена на основу апелација Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, који је као војник ЈНА убијен 3. маја 1992. у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који је као поручник ЈНА убијен 2. маја 1992. на Скендерији.

– Налаже се Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мере с циљем одлучивања по притужбама апеланткиња против наредбе о обустављању истраге од 17. јануара 2012. – наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

Будући да је тужилаштво примило више од 20 притужби на обустављање истраге, формиран је тим који је чак шест пута мењао свој састав и одржао десетине седница, а да одлуку о притужбама нису донели.

– Сада то морају да учине у року од три месеца и кажу зашто је истрага обустављена – рекао је бањалучки адвокат Милан Романић, који је заступао апеланткиње.

У Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године убијене су 42 особе и то је био један од првих злочина почињених над Србима, за који никада нико није одговарао, јер су у тужилаштву оценили да је колона ЈНА, која се повлачила из касарне у Лукавици, била легитиман војни циљ.

КРШЕЊЕ УСТАВА

УСТАВНИ суд БиХ у својој одлуци закључује да у поступању Тужилаштва БиХ постоји кршење Устава БиХ и Европске конвенције о људским правима.

– Ни након шест година Тужилаштво БиХ није одлучило о притужбама апеланткиња против наредбе о обустављању истраге, а при том није понудило ниедан разлог који би се могао сматрати разумним и оправданим за дуго трајање конкретног поступка – наведено је у одлуци Уставног суда.

novosti.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here