У Анкари протест Туркиња за слободно одијевање: „Не дирај у мој шорц!“

Поделите:

Један путник је ударио у јуну једну младу Туркињу јер је носила шорц, што је он оцјенио неприкладним јер је био мјесец муслиманског поста Рамазана

Неколико стотина Туркиња окупило се данас у Анкари тражећи слободу у одијевању послије серије напада на жене широм Турске, јавила је агенција Франс прес на лицу места.

Демонстранти, претежно жене, прошетали су главним улицама Анкаре носећи слоган „Не дирај у мој шорц!“ и позивајући мушкарце да их не нападају због начина облачења.

„Изашле смо на улицу због будућности наше ђеце. Од сада ће нас чешће бити на улицама“, навела је једна од организатора скупа Рукије Акер.

Слични протести одржани су прошле неђеље у Истанбулу и Измиру.

Неколико напада на жене догодило се посљедњих мјесеци у Турској, посебно у јавном превозу.

Један путник је ударио у јуну једну младу Туркињу јер је носила шорц, што је он оцјенио неприкладним јер је био мјесец муслиманског поста Рамазана.

Активисти за права жена оптужују конзервативну владу у Турској да ствара атмосферу некажњивости за починиоце, иако турски званичници редовно осуђују такве нападе.

Ти активисти су прошле године замјерили предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану који је рекао да је жена у Турској „непотпуна ако нема дјецу“.

Вијести.ме

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here