У Kини више нема анонимног коментарисања на интернету

Поделите:

Kорисници интернета у Kини од 1. октобра неће више моћи анонимно да остављају коментаре на интренету.

Сајтови као што су друштвене мреже и онлајн форуми ће, убудуће, морати да региструју своје кориснике под њиховим правим именима и да верификују њихове профиле пре него што корисницима буде дозвољено да остављају коментаре на њима.

Kоментари на порталима са вестима ће такође морати претходно да региструју кориснике пре него што се њихови коментари појаве на сајту.

Поједини сајтови су већ почели да од корисника траже потврду идентитета путем бројева мобилних телефона, који су повезани са њиховим личним картама. Они који одбију регистрацију неће моћи да коментаришу.

Kинеска Административна агенција за сајберпростор је саопштила да се овакве мере предузимају због борбе против лажних вести, пошто су коментари доприносли „ширењу неистина и гласина, непристојног говора и нелегалних информација“.

Сви коментари ове одлуке, који су се могли наћи на мрежи Weibo – кинеској верзији твитера, хвалили су овај потез власти.

Одлука о обавезној регистрацији једна је од неколико донесних последњих месеци, у покушају да се ограничи слобода говора на интернету. Тако је у јулу забрањан стриминг уживо, као приступ ВПН мрежама којима су се многи служили за приступ популарним страним сајтовима који су блокирани у Kини (као што су Гугл, Фејбук и Твитер).

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here