У Њујорку бранимо истину о Јасеновцу

Поделите:

У јануару у УН Србија организује изложбу о једном од најстрашнијих логора. Биће приказане и нове чињенице о страдању Срба, Рома и Јевреја

Србија припрема велику изложбу о Холокаусту у Јасеновцу, која ће 25. јануара бити отворена на Ист Риверу у Уједињеним нацијама – сазнају „Новости“.

На изложби под називом „Истина о Јасеновцу – право на незаборав“ у седишту светске међународне организације по први пут ће бити представљени новооткривени документи о овом логору и жртвама једног од најстрашнијих стратишта током Другог светског рата, смештеном у тадашњој НДХ.

Изложбу ће отворити шеф дипломатије Ивица Дачић, који за „Новости“ каже да је она фокусирана на истину о геноциду и Холокаусту, а не на конфронтацију са Хрватском:

– Биће представљене релевантне историјске чињенице и изложба је посвећена свим жртвама у Јасеновцу, и Јеврејима и Ромима, не само страдалим Србима.

Идеја пројекта „Јасеновац“ треба да допринесе мобилисању светске јавности и да буде допринос напорима УН да се пробуди свест о колективном идентитету и заједничким вредностима, које треба бранити у време великих глобалних промена и да жртве које су пале за идеале неког бољег света не буду узалудне. Отварање изложбе посебно добија на тежини у околностима када се у нашем региону, али и у Европи, поново буде духови национализма и фашизма.

У оквиру поставке у седишту УН биће изложено на десетине паноа са текстовима Међународне експертске групе историчара, скулптуре вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и цртежи сликара Драгана Јеловца, аутентични предмети Меморијалног центра Доња Градина из Републике Српске и књиге о овој тематици.

Изложбу ће, у основи, чинити поставка која је прошлог јануара изложена у Њујорку, поводом 75 година од оснивања Јасеновца, а коју су тада организовали Институт за Холокауст из Израела и Институт за Јасеновац из Њујорка, уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела. Ту изложбу отворио је редитељ Емир Кустурица.

ФИЛМОМ ПРОТИВ РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ

У оквиру напора да се спречи свеопшта ревизија историје и заштити сећање на све српске жртве 20. века, председници Србије и РС, Александар Вучић и Милорад Додик, иницирали су идеју да се сними филм у међународној продукцији о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу. Процене броја страдалих у овом логору већ деценијама изазивају контроверзе у хрватској и српској јавности, а барата се бројком од чак 700.000 убијених, међу којима је било 90 одсто Срба.

Аутор: Д. М.

Извор: НОВОСТИ

Поделите:

3 COMMENTS

  1. Izlozbu otvara covek koji je rekao da Amerika, Velika Britanija, i Francuska nisu prijatelji Srbije ???? …..O Boze. Ispasce posle kriv Vatikan i NATO sto je odjek mali i sto niko nije dosao na izlozbu. Ako dodju predstavnici Rusije, Kine i Zimbabvea eto garancije da ce to biti uludo bacen novac i napor. Pod hitno smeniti Vucica i Dodika ako su oni doneli ovakvu odluku. Dacica treba drzati podalje od Vlade Srbije.

  2. Можда би боље било организовати ту изложбу у Гвантанаму,
    заједно са изложбом о геноциду над Индијанцима и Африканцима!

    Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here