У Србији изречене прве казне за родитеље који су одбили вакцинисати децу

Поделите:

У Београду су изречене три, а у Kрагујевцу једна казна за одбијање обавезне вакцинације ђеце.
По закону о Заштити становништва од заразних болести, који је усвојен у марту прошле године, вакцинација је у Србији обавезна, а за родитеље или старатеље који не вакцинишу ђецу предвиђене су казне од 200 до 1.000 еура.

Прекршајном суду у Kрагујевцу, од ступања на снагу Закона, поднесено је девет прекршајних пријава, а донесене су четири пресуде, изречене су двије опомене, донесена је једна ослобађајућа пресуда и једна осуђујућа, преноси Аљазера Балканс.

„Окривљени је осуђен на новчану казну у износу од 8.000 динара и обавезан је да плати трошкове прекршајног поступка у паушалном износу од 1.500 динара“, наводи се у писаном одговору Тањугу који је потписала предсједница суда Сузана Рајовић.

У Прекршајном суду у Београду кажу да је од ступања на снагу закона поднесена 241 прекршајна пријава и да су донесене 32 одлуке. Одбачено је 11 захтјева, изречено 18 опомена, и донесене три осуђујуће пресуде, новчане казне.

Изречена је једна новчана казна која спада у групу оних до 10.000 динара (83 еура) и двије новчане казне које су у категорији казни између 10.000 динара (83 еура) и 50.000 динара (415 еура), наводи се у писаном одговору.

У прекршајним судовима у Новом Сад и Нишу кажу да санитарна инспекција Министарства здравља није поднијела ниједан захтјев за покретање прекршајног поступка због невакцинисања ђеце.

Обухват вакцинацијом посебно је опао за ММР вакцину, која се даје против рубеоле, заушака и малих богиња, а према подацима Института Батут у Србији је том вакционом заштићено 81 посто малишана, док је у Београду заштићено 65, 2 посто.

Да би се осигурао колективни имунитет, и спријечило свако ширење заразе, потребно је да вакцинацијом буде обухваћено више од 95 посто малишана.

Иначе, ММР вакцина даје се у другој и седмој години живота, а родитељи у посљедњих неколико година избјегавају да је дају својој ђеци због јаког антивакциналног лобија који је ојачао у свијету, а који доводи у везу ту вакцину са појавом аутизма.

Епидемиолози кажу да та веза никада није доказана, а да због пада вакцинације ММР вакцином у многим европским земљама влада епидемија малих богиња.

У сусједној Румунији у епидемији малих богиња обољело је 4.880 људи, а умрло 23 ђеце

 

Кликс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here