У Србији свој дан обележава 25 000 рудара

Поделите:

Брнабић: Влада ће обезбедити боље услове за рударе

Србији се данас обележава Дан рудара, 6. август, који је установљен у знак сећања на велики штрајк који је почео 1903. године у Сењском руднику, а слави га око 25.000 рудара који раде на 250 експлоатационих поља.

Према речима ресорног министра Александра Антића, у овом тренутку имамо динамичну рударску производњу, а најзначајнија је експлоатација угља.

„Србија има озбиљне депозите и када су у питању бакар, злато, полиметаличне сировине, олово, цинк. У све то улази експлоатација нафте и гаса, а обављају се и обимна истраживања”, рекао је Антић Танјугу.

Имајући у виду значајна геолошка открића на територији наше земље, као и рударске системе попут Колубаре, Костолца, РТБ-а Бор и Ресавице, може се констатовати да Србија поседује сигурну базу за повећање производних капацитета који ће у будућности утицати на раст БДП-а.

Министар истиче да је процес модернизације рударства у току, али помаци који су већ данас видљиви прилично су охрабрујући и отварају велику перспективу овој професији.

Држава рачуна на развој рударства, а у плану је отварање нових рудника.

„Србија има озбиљне ресурсе и у рударству може да се снажно развија, рудари имају подршку од председника Александра Вучића, преко Владе Србије, министарства енергетике и у тој једној синергији апсолутно сам уверен да ће наредне године доћи до снажног развоја рударства које ће се значајно одразити на укупан привредни раст и раст БДП-а у Србији”, рекао је Антић Танјугу.

У Србији се данас стварају услови да се рударски посао развија, тако што се приватним компанијама омогућава да раде истраживања и да отварају нове руднике, а министар каже да је направљен велики искорак и да се раде истраживања на 130 експлотационих поља.

„У Србији у овом тренутку има око 130 истражних поља на којима се широм Србије истражују различите минералне сировине почев од онога што се ради у западној Србији у околини Лознице, затим на локалитету Јадар, а ту су и истраживања у источној Србији која су у вези са бакром и златом”, каже Антић.

Влада ће обезбедити боље услове за рударе
Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је честитку рударима поводом обележавања 6 августа, Дана рудара истичући да је задатак Владе да им омогући што боље услове рада. „Упућујем вам срдачне честитке поводом обележавања 6. августа, Дана рудара. Дубоко поштујем ваш рад и труд у обављању једног од најтежих и најзахтевнијих послова. Грађани Србије изузетно цене вашу посвећеност послу и залагање да се постигну што бољи резултати, који утичу на развој српске привреде”, наводи се у честитки, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.
„Задатак Владе Републике Србије је да омогући што боље услове за ваш рад, уважавајући ризике посла и ваш професионализам. Искрено се залажем за отвореност у комуникацији и стојим вам на располагању за дијалог о свим темама које су вама вазне. (Танјуг)

Каже да ће рударске компаније ове године у истраживања уложити између 50 и 100 милиона евра, и то су, напомиње, значајне активности које без икакве сумње иду у правцу развитка рударског сектора и отварање нових рудника.

Рудари раде изузетно тежак посао, неко би рекао можда и најтежи посао на свету у врло тешким условима са одређеном дозом ризика, а из ресорног министарства поручују да раде на унапређењу технологија рада и услова рада.

„Наш задатак и обавеза је да рудари буду безбедни на радним местима и задовољни условима рада и на томе ћемо радити континуирано и предано, јер стуб енергетске стабилности и ове значајне привредне гране су управо они”, поручио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иначе, честитке рударима поводом њиховог дана упутио је председник Србије Александар Вучић и поручио им да веома поштује и цени тежак и високо ризичан посао који обављају.

„Вашим трудом и ризиком који преузимате чините да српска привреда сваким даном напредује. Србија је због тога поносна на вас. Дужност свих нас је да вам обезбедимо сигурност у раду, боље услове и адекватну награду за ваш рад”, рекао је Вучић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић честитала је свим рударима Србије њихов дан наводећи да треба да буду поносни на посао којим се баве, јер је важан за целу Србију.

„Свим рударима у Србији честитам Дан рудара. Ви сте пример како се часно и предано обавља један од најтежих послова.

Као неко ко је цео живот провео у енергетици и коме су енергетика и рударство у срцу, желим вам да будете поносни послом којим се бавите, јер је важан са целу Србију, и да се услови у којима радите стално унапређују, а што је обавеза свих нас”, навела је Михајловић, саопштила је њена прес служба.

„Упућујем вам најискреније честитке уз традиционални рударски поздрав: Срећно!”, поручила је Михајловић. (Танјуг)

Политика

 

Поделите:

1 COMMENT

 1. RUDARI
  Duboko pod zemljom u mraku
  Rudari u rudniku ruju
  – ugalj crni kopaju
  za ogrev, vode i stuju
  – il’ rudu metalnu vade
  od koje se strojevi kuju!
  Svoj radni celi vek
  provode u vlazi, prašini i mraku
  dok njihovi naj miliji žive
  u bedi i večitom strahu.
  Oni su pioniri bili
  svakog tehnološkog napredka
  njima je velika zahvalnost
  za industriski razvoj sveta.
  Ni mnoge „učene“ glave neznaju
  kako se struja stvara
  il’ topla voda iz zida da „izvire“
  – kada se slavina otvara.
  Na mukama rudara su mnogi
  stekli sebi bogatstvo
  a njima je za navek ostalo
  to mračno podzemno carstvo!
  Rudaski tvrdi hleb
  ispečen je sa sedam kora
  i svaka se od njih
  znojem natopiti mora.
  Njihove sudbine su teške
  i nesreće ih mnoge prate
  duboko ulaze pod zemljom
  – al’ neznaju dal’ će se vrate.
  Nek sram je svake vlasti
  što ne daju im pravo priznanje
  rudarima je zasluga ogromna
  – za sadašnje blgostanje.

  RESAVSKO MORAVSKI UGLJENI BASEN
  („REMBAS“)
  U Kučajskim planinama Srbije
  Priroda je nevina bila
  – i u njoj čuvala lepotu
  koju je dugo krila
  dok čovek tamo ugalj pronašao nije
  – i Prirodi naneo sramotu.
  U srcu njenom, u utrobi zemlje
  zbog uglja je otvorio rudnik
  devastirao je svoju Majku Prirodu
  – jer čovek je sa prirodom – bludnik!
  U tom rudniku robovi rade
  a kapital im odlazi daleko
  za to je taj rudnik krasta na zemlji
  – zar to (još) ne vidi neko?
  Kada će jednom ljudi da shvate
  da zločin je šta Prirodi rade
  na lepom licu – Majke Prirode
  užasne kraste se „sade“.
  Utroba zemlje je rudama bogata
  – Priroda to bogatstvo nosi
  čovek bi morao veću svest da ima
  – i odgovornost za prirodu snosi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here