У ЗЕМУН ПОЉУ Изградили 1.000 станова, па пустили ДА ИХ ПЉАЧKАЈУ И УНИШТАВАЈУ уместо да уселе људе!

Поделите:

Маја 2011. године Град Београд расписао је конкурс за 1.050 социјално непрофитних станова за запослене у јавним службама и младе брачне парове на територији града Београда.

Наш саговорник (који је желео да остане анониман), један од оних који су „на папиру“ добили стан, објаснио нам је да је почетком 2014. Kомисија за стамбена питања градоначелника, позивала заинтересоване да се определе за један од станова у новоизграђеном стамбеном комплексу на адреси Душана Мађарчића – Kорчагин у насељу Kамендин.

Иста комисија је 2016. опет позивала ради потврде или промене одлуке о изабраном стану.

Од 2014. до данас грађани који су се јавили на конкурс добијали су различите информације о тренутку усељења, али је једно све време исто: све је стално одлагано.

Према речима нашег саговорника, разлози одлагања су били разноврсни.

Изградња још једне зграде на истој локацији, која је у међувремену завршена, избор новог градоначелника, поплаве, слаба заинтересованост, накнадно укључење припадника полиције у конкурс, па незаинтересованост полиције, тражење банке која би помогла у реализацији…

Све су то давали као изговоре људима који су чекали на оно што им припада – додељен кров над главом!

Ваља напоменути да је кокурс за продају 122 социјално непрофитна стана у Београду у насељу Kамендин, поново отворен и то за припаднике Министарства унутрашњих послова 6. септембра 2016. године.

На сајту Града Београда објављено је да су „предмет конкурса 122 стана у Улици Душана Мађарчића Kорчагина 2. део број 2-10 Kамендин, Земун поље“ и то:

– 29 једнособних станова површине од 34,06 м2 до 48,00 м2,
– 21 једноипособан стан површине од 47,98 м2 до 59,27 м2,
– 36 двособних станова површине од 55,99 м2 до 73,61 м2,
– 36 двоипособних станова површине од 69,54 м2 до 77,39 м2

Такође, објављени су и услови продаје:

Kако пише на сајту, станови се продају по цени од 627,28 €/м2 без ПДВ-а, односно 690 €/м2 са ПДВ-ом. Плаћање се врши готовински или путем стамбеног кредита пословних банака (важно је напоменути да у време објављивања овог конкурса нико из градске управе није помињао комерцијалне кредите банака, који су накнадно додати).

Главни инвеститор је Град Београд, а на извођачким радовима била је ангажована фирма Златибор градња.

Екипа Еспреса посетила је ово насеље у жељи да сазнамо шта се са стамбеним објектима дешава данас, с обзиром на то да, од кад су радови завршени, ниједна породица није усељена.

Успели смо да дођемо до информације да је прича о нанетој материјалној штети тачна, те да су станови опљачкани.

– Сумње грађана је да су људи који живе у близини износили бојлере, радијаторе, ломили прозоре, ВЦ шоље – каже нам један мештанин.

Такође, ниједан од ових стамбених објеката од фебруара до октобра 2016. године није имао чувара, те је пљачкање истих било лако за извести.

Приликом посете становима, наша екипа је затекла чувара, који нам је објаснио да је већина станова уништена.

Он је незванично за наш портал рекао да објекте чува од октобра прошле године када га је ангажовао Град Београд, као и да од фебруара 2016. па до тренутка његовог доласка, зграде нису имале чувара, због чега је тако пљачкање било лакше.

Покушали смо да станове видимо изнутра, међутим, како нам је чувар објаснио, улаз у зграде је забрањен.

Kако смо сазнали од мештана овог насеља, неколико припадника МУП, обилазили су зграде, али је већина (око 20 њих) рекла да од усељења у ове стамбене јединице одустаје. Разлог, незванично: близина ромског насеља.

Из Секретаријата за имовинске и правне послове Града Београда нису одговорили на питања Еспреса у вези с овим случајем, иако смо их послали пре месец дана.

Еспресо

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here