УЏБЕНИK ШОKИРАО ОСНОВЦЕ: Срби од Албанаца примили културу и отели им земљу!

Поделите:

Фрапантни детаљи наводне српске средњовековне историје, у издању Завода за уџбенике и наставна средства, дело су аутора Радета Михаљчића, професора Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији и редовног члана Академије наука и уметности Републике Српске.
Поред наведених скандалозних тврдњи, Михаљчич истиче да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили од Албанаца обичаје и културу, као да им је, својевремено Стефан Немања преотео крајеве северне Албаније, преносе Наше новине.

„Староседеоци Албанци воде порекло од Илира, романизованих у мањој мери, и они су једини сачували језик, обичаје и друга народна обележја. С њима су се мешали Словени, Грци и други народи и временом су се са њима и стопили“, стоји, између осталог, у поменутом уџбенику.

Албанци оштећена страна

Ту никако није крај наводима који више личе на детаље албанске него српске историографије, већ аутор иде и корак даље, у одељку који се бави османлијским освајањима поново помиње Албанце као оштећену страну.“После Маричке и Kосовске битке, Турци су наставили са освајањима и временом све више угрожавали албанске области“, тврди аутор Михаљчић.

Уџбеник одобрило Министарство просвете!

Историчар Јован И. Деретић каже да се што пре мора стати на пут овом прекрајању историје и представљању Срба као окупатора наше земље која им одувек припада. „У том уџбенику пише да су Словени дошли на Kосово и Метохију и тамо затекли Илире, који су данашњи Албанци, па им отели куће и њиве, те су они зато били принуђени да иду у планине и чувају стоку. То је нечувено! Око ове књиге је било доста полемике, а посебан је скандал што је те наводе одобрило Министарство просвете, а штампао Завод за уџбенике. Можемо ми да мислимо шта год хоћемо, али горе од овога нема. Чему то уче нашу децу“, огорчен је Деретић.

Политичке играрије

Историчар Вук Мишић који наводи да су светски стручњаци у својим делима више пута демантовали оно што ми и даље учимо у основној школи.

„Немачки лингвиста и академик Густав Вајганд још је у 19. веку доказао да Албанци нису Илири, већ индоевропског порекла. Штавише, и многи албански историчари потврђују ову тезу. Да не говоримо о карти Европе из 814. године, на којој се јасно види српска држава на Балкану и албанска која се граничи са Јерменијом и Азербејџаном. То су чињенице и није ми јасно ко стоји иза онаквих тврдњи у историјском уџбенику, јер ми све то више личи на политичке играрије него на истину“, сматра Мишић.

С друге стране, академик Раде Михаљчић, аутор спорног уџбеника, истиче да стоји иза свих навода и да су они резултат дугогодишњег истраживања.

„Оно за шта ја могу својим именом и презименом да гарантујем јесте да у књизи нема апсолутно ниједне грешке. Све је то резултат озбиљног истраживања током кога сам имао помоћ својих студената и колега. Прво сам детаљно прочитао целоукупну стручну литературу на ту тему и све што сам написао је засновано на историјским чињеницама. Постоји много школских уџбеника с грешком, али овај није један од њих“, изричит је Михаљчић.

 

 

Србија данас

Поделите:

7 Коментари

  1. Lepo taj ko je ovo pisao nezna da Srbi nisu čisti slaveni nego mešavina skitski slavena sa ilirima i keltima jer kod nas slavenski udeo je vrlo malen oko 12 posto to znači da smo starosedeoci Evrope po ilirsko keltskoj lozi. Do početka 19 stojeća Albanska nacija nije ni postojala. formirala se zahvaljujući Austriji…A pojam za Srbe ide daleku prošlost . Ali smo imali nesreću da naši slavljeni vladari i svetitelji prihvatanjem grčke pravoslavne kršćanske vere.. Odbace sve stare običaje i tako nam na žalost preseku predanja o pravom poreklu. Možda sa razlogom jer većinu plemstva je sačinjavala Slavenska manjina. Ali mi znamo da korenski se razlikujemo od drugih naroda načinom slavljenja I da nisu u potpunosti ukinuli delove naše stare keltsko ilirske vere u zaštitnika doma i krsni hleb. Prinošenje hrane na groblje .. sve su to naši sačuvani predhrišćanski običaji još od Vinče nalaze se na ovom području ocila i Krsni hlebovi kao dar Bogu…Ali nam naši naučnici postaknuti i od same crkve to neće saopštiti … što znači taj hleb isklesan u kamenu na oltaru Vinče. Gde su tu mala beznačajna Albanska plemena neznam…….

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here