УЈЕДИЊЕНА ОПОЗИЦИЈА ОСТАЈЕ САМО УТОПИЈА: Две колоне или више њих против власти за београдске изборе

Поделите:

Приче о наступу опозиције у једној или две колоне на београдским изборима унапред су осуђене на пропаст и то је јасно свима, осим – опозицији.

Вук Јеремић је последњи изјавио да верује да је једна колона једини пут за победу у Београду. Пре њега је председник Доста је било Саша Радуловић казао да „разговори о заједничком наступу не постоје, иако ЂБ покушава да их иницира“. Лидер ДС Драган Шутановац поменуо је две колоне – једну коју би чинила умерена десница и другу у којој би окосницу чиниле демократе и покрет Саше Јанковића.

Све, међутим, што је до сада познато о наступу опозиције на изборима за Скупштину града сведочи да је реч о утопији.

Председник општине Нови Београд Александар Шапић своју кандидатуру одавно је најавио. Из ЛДП-а су такође рекли да ће имати свог кандидата, а вероватно ће самостално ићи и Љубиша – Бели Прелетачевић. Мале су шансе и да се остатак опозиције договори.
Демократе ни у једном сценарију неће са Дверима и обрнуто, Саша Радуловић неће у исту просторију са Јовановићем и Тадићем, Јеремић показује жељу да се договори, али питање је хоће ли и успети, будући да су делови ДС уверени да је током председничке кампање покушао да преузме поједине локалне одборе те странке.

Бојан Kлачар, извршни директор Цесида, каже за „Блиц“ да помињање једне колоне разуме као „покушај да се тако нешто постигне колико год делује нереално“.

Демократе неће са Дверима и обрнуто, Радуловић неће с Јовановићем и Тадићем, Јеремић за договор, али га се плаши ДС…
– С друге стране, обезбеђују и неку врсту алибија, односно покушавају да се осигурају за случај да опозиција подбаци на изборима – наводи Kлачар и додаје да је питање и да ли би било добро да се једна колона направи:

– Грађани гледају опозицију и чекају да им она понуди решење. Због тога ми није јасно зашто опозиционари подижу очекивања људи, а свесни су да их не могу испунити.

Kлачар очекује пет или шест субјеката на изборима, а разлог немогућности договора види у сујети и томе што сви базирају активности само на критици власти.

Драган Шутановац, ДС – Људи хоће план

Прошло је време када се гласало за „мање зло“. То није довољно да покрене људе. Ми инсистирамо на програмском договору, а колона је друга реч за коалицију. Људе не интересују колоне, већ хоће план, људе којима верују и који ће тај план спровести у дело. Бирачи очекују решења и да будемо бољи од Вучића.

Вук Јеремић – Само уједињени

Уколико се идеја о једној колони опозиције покаже као неостварива, поновиће се кардинална грешка са председничких избора. Верујем да је то једини остварив пут за победу у Београду. Ми интензивно радимо на програму за изборе, предложићемо конкретна решења, као и нову развојну визију нашег главног града.

Саша Радуловић, ЂБ – Програм и принципи

Одлука београдског одбора ЂБ је: отворени смо за озбиљан разговор, али нисмо спремни да чекамо и слушамо неискрена, закулисна позиционирања без принципа и програма. Разговори о заједничком наступу не постоје. ЂБ је ушао у кампању за Београд, истакли смо програм и принципе, кренули у разговор са грађанима.

 

 

Блиц

Поделите:

1 COMMENT

  1. Опозиција је свако ко би у власт. Али шта има да траже родољуби и издајници заједно? Какву би то они владу формирали?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here