Украјински медији: Стигли снајперисти плаћеници из Србије

Поделите:

Српски плац́еници у области Доњецк намеравају да убијају украјинске војнике на линији разграничења и да подстакну провокације цивилног становништва.

То је саопштио Штаб украјинске антитерористичке организације, а пренели су као главну вест многи украјински електронски медији.

Група плац́еника из Србије дошла је на подручје Доњецка, показују обавештајни подаци, навео је украјински Штаб АТО на Фејсбуку.

„У Доњецк је дошла група српских снајпериста плац́еника. Њихов вођа је Дејан Берић, који има надимак Деки. Он је у више наврата долазио у Донбас како би се за новац борио на страни Русије и окупационих снага против оружаних снага Украјине“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да српски плаћеници намеравају да “убијају украјинске војнике“ на граничној линији и да изазову провокације мирног становништва.

„Ове битанге су издајници савести и људских вредности. Они су пристали да за десетак московских сребрењака пролију крв патриота и заштитника украјинске земље. Ако их сусретну припадници Оружаних снага Украјине, треба те уљезе да пошаљу одакле су дошли на рачун њиховог министарства одбране”, закључује Штаб украјинске АТО.

Подсетимо, медији су раније писали да је Берић „најпознатији српски борац у Донбасу“, а у августу је објављено да је он „рањен на фронту“.

Односи Србије и Украјине недавно су заоштрени на дипломатском нивоу након изјаве украјинског амбасадора Олександра Александровича да руски председник Владимир Путин не мари за Србију и “да Русија обучава најамнике да убијају Украјинце и да је користила српске екстремисте да изведу државни удар у Црној Гори“.

Одмах је реаговало Министарство спољних послова Србије, које је позвало Александровича да ради у оквирима Бечке конвенције и да ће у супротном против њега бити предузети кораци “уобичајени у оваквим случајевима“.

Министар спољних послава Србије Ивица Дачић тада је изјавио да Украјина зна да Србија процесуира стране борце и да поштује интегритет Украјине.

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here