Умировљени епископ Филарет боравиће у манастиру Дубница

Поделите:

Епархија милешевска саопштила је данас да је умировљени епископ Филарет примљен данас да борави у манастиру Свете Тројице у Дубници код Нове Вароши.

– Обавештавамо свештенство, монаштво, верујући народ Епархије милешевске и ширу јавност да је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, у сарадњи са Светим Архијерејским Синодом Српске Православне Цркве, примио 16. децембра 2017. године, умировљеног епископа Филарета да борави у манастиру Свете Тројице у Дубници – стоји у саопштењу Милешевске епархије.

Умировљени епископ Филарет стигао је у манастир Дубницу око поднева, а Епископ милешевски Атанасије га је сачекао са братством манастира и изразио му срдачну добродошлицу, као човеку који је у своје време, када је био активни епископ, много труда унео у ову Епархију – саопштено је из ове Епархије.

– Сходно уредби Светог Архијерејског Синода, умировљени епископ Филарет се у манастиру Дубници неће бавити питањима општег живота Цркве нити било којим аспектом текућег живота Епархије милешевске. Посвећен својим духовним потребама, он ће се у молитви и подвигу придржавати „услова под којима му се ово гостопримство пружа“ и које Свети Архијерејски Синод истиче у својој пастирској бризи о целој Цркви, а то овде конкретно „подразумева пуно поштовање канонског поретка Цркве“. Сходно томе, умировљени епископ Филарет неће богослужити ван поменутог манастира и неће без знања надлежног епархијског Архијереја позивати било кога да у манастиру богослужи – стоји у саопштењу Епархије милешевске и дода је да „манастир Дубница има свог настојатеља, своје братство и уређен молитвени и општи животни поредак уређен према Уставу Српске Православне Цркве. Сви манастири Епархије милешевске управљају се по томе правилу“.

Епископ милшевски Филарет смењен је одлуком Синода СПЦ почетком 2015. године.

Kурир

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here