УН прогласиле одлуку Трампа о Јерусалиму ништавном

Поделите:

Генерална скупштина УН је на ванредној седници са 128 гласова „за“ и девет „против“ прогласила америчко признавање Јерусалима као престонице Израела ништавним.

Kако су пренеле агенције, 35 земаља је било уздржано.

Претходно је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли запретила да ће САД „запамитити дан када су нападнуте у Генералној скупштини УН само зато што су оствариле своје право суверене земље“, истакавши да никакво гласање у УН неће променити америчку одлуку о Јерусалиму.

Она је, на ванредном састанку Генералне скупштине УН, запретила 193 државама чланицама УН и самим Уједињеним нацијама да ће им САД обуставити финансирање уколико Генерална скупштина усвоји резолуцију којом се одлука америчког председника Доналда Трампа о признавању Јерусалима за престоницу Израела прогласи „ништавном и неважећом“, преноси АП.

Хејли је нагласила да „никакво гласање у Уједињеним нацијама неће ни у чему променити“ одлуку САД да премести своју амбасаду у Израелу у Јерусалим, додавши да ће та одлука бити спроведена „јер је исправна“.

„Сједињене Америчке Државе ће запамтити овај дан кад су нападнуте у Генералној скупштини само због тога што су оствариле своје право које имају као суверена земља“, поручила је она.

Kако је истакла, САД ће се тога сетити и када буду поново позване да дају највећи светски допринос Уједињеним нацијама.

„И сетићемо се тога када нас многе земље буду позвале, као што то често чине, да плаћамо још више и да употребимо свој утицај у њихову корист“, упозорила је Ники Хејли.

Kако је закључила, данашње гласање „ће утицати на начин на који Американци гледају на УН и на земље које не поштују САД у УН“.

„Победа за Палестину“

Портпарол палестинског председника Махмуда Абаса поздравио је као „победу за Палестину“ исход данашњег гласања у Генералној скупштини УН којим су САД позване да повуку своју одлуку о признавању Јерусалима као престонице Израела.

„То гласање је победа за Палестину. Наставићемо напоре у УН и свим међународним форумима у циљу окончања ове окупације и успостављања наше палестинске државе са источним Јерусалимом као својом престоницом“, рекао је Абасов портпарол Набил Абу Рдаинах, преноси Ројтерс.

 

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here