Упад господина Амфилохија Радовића у унутрашњи дијалог о Косову

Поделите:

Бомбастична изјава о „издаји“ може бити политички јако корисна за председника Вучића.

Господин Амфилохије Радовић је током божићног викенда дао интервју за црногорску телевизију. Осврћући се на тему Косова, и његовог потписа петиције Демократске странке Србије под називом “Апел за одбрану Косова и Метохије” у којој се између осталог позива на одлагање решења питања Косова до даљњег, господин Радовић је “закачио” председника Србије.

– Ја нисам рекао да је он издајник, а сада се бојим, искрено речено, ако о томе већ говоримо, да та његова политика, да она води издаји Србије. Издаји Косова, – рекао је господин Радовић у интервју за „ТВ Нови“.

Овом изјавом, господин Радовић је ем „сахранио“ апел- који више нико ни не помиње, ем испровоцирао председникове сараднике. Одговор који је уследио од њих био је готово урагански.

Генерални секретар председништва, господин Селаковић, рекао је “да се Радовић бави враџбинама.” Министар одбране и теткин нећак, Александар Вулин, одговорио је да су речи господина Радовића “клетве” од којих нико нема користи, а министарка Михајловић је оценила да ће напади националиста на председника бити све више појачавати како се унутрашњи дијалог буде ближио крају. Најдаље је отишао Марко Ђурић, директно Канцеларије за КиМ, бивши послодавац Мише Вацића и коловођа скандирања „Аци Србину“, који је рекао да је Радовић „загазио у блато опозиционе политике.“

Сам председник Вучић је одбио да одмах реагује, али је најавио да ће рећи шта има у гостовању на РТС 14. јануара – тако да имамо целу недељу да се радујемо томе.

Наравно, за господина Радовића, ово није ни први, нити ће бити последњи испад из црквених у политичке оквире. Штавише, то је једно од главних обележја његовог јавног живота. Користећи своју истакнуту позицију у цркви, он често узима улогу политичког аналитичара из фотеље, само са много бољим звањем. Само пре неколико месеци назвао је грађанке Србије масовним убицама. Али црквена титула поред имена је штит који господин Радовић користи да би могао да гура своје ставове без озбиљнијих последица.

Опет, ни ова изјава данас, ни та изјава од пре пар месеци, нису ништа у поређењу са ликовањем над лешом премијера Ђинђића, које је господин Радовић спровео пред очима породице убијеног премијера и грађана Србије и то у сред храма Светог Саве у Београду 2003. године.

Ова историја политичког деловања господина Радовића иде у корист председнику Вучићу у контексту унутрашњег дијалога о Косову. Он траје, али нико претерано не обраћа пажњу на њега. Стратегија ЕУ за западни Балкан предвиђа споразум између Београда и Приштине до 2019, и то ће вероватно морати да буде испуњено. Како год да тај споразум буде изгледао, тешко да ће бити у складу са жељама српске јавности.

Све ово председника и његову целокупну администрацију ставља у политички потенцијално проблематичну позицију. Због тога је корисно за супарника имати неког ко је тако екстреман као господин Радовић. Његов језик је хипероболичан, његови ставови баратају апсолутима. Он, за разлику од политичара и грађана Србије, може да живи ван стварног света, у коме су неопходни политички компромиси и тешке личне одлуке као што је абортус.

Председник, у будућем гостовању на РТС, а и током целе године, може, као и његови сарадници данас, да успостави јак контраст између себе и својих противника – које ће да персонификује Радовић. Резултат унутрашњег дијалога, шта год да он буде на крају, биће “тешко али једино могуће решење” (исто као и прошлогодишњи улазак Српске листе у владу са Харадинајем), и свака критика тог предлога може да се дискредитује тако што ће се везати за господина Радовића, човека који политичаре назива издајницима, који оптужује половину популације за убиство и који сеири над лешом председника Владе Србије убијеног у атентату.

Господин Радовић можда јесте, а можда није свестан свих ових политичких калкулација. У сваком случају, њему је свеједно. Он може да “шукне” коме год и шта год, без последица. Али, судећи према првим реакцијама сарадника председника Вучића, изгледа да ће током ове године он играти улогу њихове “корисне будале”.

vice.com/amp/rs

Поделите:

5 Коментари

  1. Последице које ће наступити након писања оваквих текстова, а и након преношења истих по порталима, ће бити на корист митрополиту Амфилохију. Међу људима коијима је стало до православља, а не да се пришлепају АВ-у ради посла или неког евра, митрополит Амфилохије може само да добије на цијени када га нападају овакви текстописци, који оправдавају абортусе – убијање мале српске дјеце.

  2. Докле више ови страни плаћеници да блате СРБЕ И СРБИЈУ И СРБСКУ ПРСВОСЛАВНУ ЦРКВУ. Ко је аутор овог текста да он пише ко кога сахрањује. Зна ли та џукела шта је сахрана уопште. Помињање ових велеиздајника из снс има за џиљ њихово рекламирање. Али све им је то узалуд. Велики део СРБА уназад 4-5 година стално упозорава на велеиздајничко понашање врха власти и уништавање СРБА И СРБИЈЕ. А КО ЈЕ ПОЗВАНИЈИ ОД ЦРКВЕ И ЊЕНИХ ВЕЛИКОДОСТОЈНИКА ДА БРИНЕ О СВОМ НАРОДУ И ДА ВОСИ БРИГУ НА ОЧУВАЊЕ САМОГ НАРОДА И ЊЕГОВЕ ЗЕМЉЕ И ДРЖАВЕ. ЈЕР ДА НИЈЕ БИЛО СРБСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ НЕ БИ ДАНАС НИ БИЛО СРБА И СРБИЈЕ А ТО НАСЛЕЂЕ МОРА ДА СЕ НЕГУЈЕ, ПОШТУЈЕ И ОДРЖАВА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ. МИТРОПОЛИТ ЈЕ ПЕШКЕ ПРОШЕО ЦЕЛУ ТЕРИТОРИЈУ КИМ-А ККАФ ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ И СА ПУНИМ ПРАВОМ СЕ ИЗЈАШЊАВА ЗА ОШУВАЊЕ СРБА И ДРЖАВЕ СРБИЈЕ.

      • Прије би се за тебе могло рећи да си страни плаћеник, који живи на територији Србије (бла го нама).
        Ако си тако принципијелан, колико желиш да изгледаш, по питању спровођења члана 11, онда прво издејствуј да се Вучићу забрани присуствовање св. архијерејским саборима СПЦ. Такав је ваљда ред да они који се, у име државе, позивају на члан 11, прво спроведу оно што се односи на њих. Шта би инсистирање на обрнутом редоследу могло да представља до израз лицемјерја?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here