Успоставити јединствену евиденцију српских жртава

Поделите:

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије затражила је успостављање јединствене државне евиденције српских жртава на простору бивше Југославије и израду Мапе страдања.

У саопштењу поводом Међународног дана људских права, Координација је оцијенила да породице жртава на простору бивше Југославије данас траже више од 10.000 несталих лица из ратова деведесетих, те да државе не чине довољно да се нестала лица пронађу и идентификују.

Наводи се примјер Хрватске, која до данас није ексхумирала више од стотину српских жртава у регистрованим гробницама /највећим дијелом су то цивили убијени у акцији „Олуја“/, док на Косову и Метохији посљедњих година нема ни есхумација ни идентификација српских жртава.

У саопштењу се оцјењује да је Хашки суд неславно завршио свој рад, а да није никога осудио за злочине почињене над Србима.

Селективном правдом и ослобађајућим пресудама, посебно пресудама Анти Готовини, Младену Маркачу, Рамушу Харадинају и Насеру Орићу, Хашки суд је, истиче Координација, према оцјенама стручне јавности у Србији и у свијету добио етикету политичког суда.

Указује се да суђења за злочине почињене над Србима пред судовима у Хрватској, Приштини и Федерацији БиХ готово да и нема, а оно што је било показало је сву немоћ, селективност и изреченим казнама додатно је вријеђало жртве.

Породице жртава истичу да су свјесне да правде за жртве до сада нема и вјероватно је неће ни бити, али захтијевају да представници власти учине све што је могуће ради смањивања посљедица рата.

Посебно се то односи на законско регулисање права породица жртава, те проналажење и идентификацију несталих лица.

Породице истичу потребу рјешавања питања проналажења и идентификације несталих лица, а посебно несталих лица на Косову и Метохији и у Хрватској, неопходност сарадње институција власти и Координације, односно удружења које се баве питањем несталих лица и жртава ратова.

У саопштењу се истиче значај доношења Закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца који се налази у процедури.

Посебно се истиче да породице српских жртава – присилно одведених лица са Косова и Метохије, након доласка међународних снага, нису добиле било какву материјалну сатисфакцију, што треба хитно ријешити.

Координација ће упорно и даље тражити поштовање породица жртава и инсистирати на обавези друштва да рјешавају посљедице ратова.

„То ћемо настојати чинити без политизације, достојанствено, уважавајући жртве свих народа“, поручују у Координацији српских удружења породица несталих.

Извор: СРНА

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here