Уз београдске могући и ванредни парламентарни избори!

Поделите:

Сви су изгледи да на биралишта у децембру неће изаћи само становници српске престонице већ би и становници остатка Србије могли да узму оловке у руке и да изаберу нову Владу Србије, сазнаје „Ало!”.

Kако сазнаје наш лист, све чешћи неосновани напади на српске министре, као и чињеница да ће добар део гласача (у Београду) изаћи на изборе могли би пресудно да утичу на председника Србије и лидера Српске напредне странке Александра Вучића да одлучи да провери и поверење грађана у Владу Србије, па да се истовремено са београдским распишу и ванредни парламентарни избори.

– Све чешћи напади на Владу, а нарочито на поједине министре, могли би бити окидач за расписивање ванредних парламентарних избора. Постоји могућност да актуелна влада после неколико месеци рада провери поверење које ужива међу грађанима, а како би се смањили трошкови, ти избори могу бити одржани заједно са онима за градоначелника Београда, који су такође веома важни – наводи наш добро обавештени извор и додаје да би то било боље решење од реконструкције Владе.

Наша сазнања потврђују и политички аналитичари, који наводе да, ако је у плану промена већег броја министара, има смисла ићи на праламентарне изборе и истичу да опозиција не би „преживела” парламентарне изборе у скорије време.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић казао је за „Ало!” да ова могућност увек постоји.

– Владајућа већина увек има опцију да се одлучи и за парламентарне изборе ако сматра да треба да изврши нешто веће промене унутар Владе, било због односа унутар владајуће коалиције, било због неповерења у већи број министара. Ако се ради о промени већег броја министара, онда има смисла ићи на парламентарне изборе – казао је он и додао да сматра да парламентарној већини у овом тренутку више одговара да одржи само градске изборе и да се само на њих усредсреди.

– Ако се одлучи за одржавање парламентарних избора, онда је то једна врста жеље да се провери поверење грађана пре веће реконструкције Владе. Опозиција није спремна, али ће се неке партије које сада нису у парламенту, као што су Јанковићева и Јеремићева, пред скоре изборе свакако ујединити и могле би да уђу у Скупштину ако би се ишло на парламентарне изборе – наводи Анђелковић.

Политички аналитичар Бранко Радун уверен је да опозиција не би „преживела” парламентарне изборе у скорије време.

– Могућност парламентарних избора помињала се и пред председничке изборе. То је опција која свакако постоји и сада је до власти, до њихове процене да ли им тако нешто треба. Била је логика да се расписују парламентарни избори да би се тако подигао рејтинг и на београдским. Kада имате парламентарне изборе, тада подижете целу кампању на виши ниво. Ти би избори били лоши за опозицију, која је у потпуном хаосу, и власт би то могла искористи и распише изборе да се покаже колико је опозиција слаба, неорганизована и неспремна – истакао је он

Мали: Нема оставке ако су избори у року

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће оставку највероватније поднети пре истека мандата.

Он је додао да је његова јучерашња изјава на ту тему у појединим медијима погрешно интерпретирана. То што је јуче рекао, објаснио је, значило је да ће највероватније оставку поднети пре истека мандата.

„Онда ме је једна новинарка питала шта ако градски избори буду у редовном року. Рекао сам да онда нема потребе за оставком раније, али да избори нису одлука коју ја доносим”, рекао је Мали и додао да „не зна други начин“ на који би избори за град Београд били расписани пре рока.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here