Узели „кредит“ од Емирата: Почиње градња четири система за наводњавање у Војводини

Поделите:
Узели „кредит“ од Емирата од 100 милона долара: Почиње градња четири система за наводњавање у Војводини од 11 планираних у Србији

У Војводини почиње изградња четири система за наводњавање, од укупно 11 предвиђених у читавој земљи, који ће се финансирати кредитом од 100 милиона долара који је Србија узела од Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), изјавила је данас вршилац дужности директора Републичке дирекције за воде Наташа Милић.

Радови ће почети у наредним данима и трајаће од седам до 12 месеци, рекла је Милићева Радио телевизији Србије.
„Овим системом ће бити покривено више од 20.000 хектара земље“, казала је Милићева и додала да ће прва фаза наводњавања у централној Србији укључити три пројекта – у Мачви, Чачку и у Панчевачком риту.

Како је објаснила, прва фаза подразумева довођење воде до комплекса који се наводњава, а наредне две фазе ће омогућити и да крајњи корисник дође до воде.

Држава планира да у наредном периоду прилагођавањем закона омогући да наводњавање буде доступно и малим произвођачима, а не само великим компанијама које себи то могу да приуште, рекла је Милићева.

У првој фази изградње система за наводњавање користи се трећина средстава из кредита које су одобрили УАЕ пре две и по године по годишњој каматној стопи од један одсто, али су активности на изради нове пројектне документације одмакле и очекује се да следеће године буде повучена нова транша кредита.

Агенцији Бета је у Министарству пољопривреде речено да ће у Војводини радови напре почети на двонаменским системима Јанков Мост (Зрењанин), Итебеј и Међа (Житичте) и Речеј (Кула).

Ресорни министар Бранислав Недимовић раније је казао да су у припреми још три пројекта израдње система за наводњавање на простору централне Србије.

Прецизирао је да би радови на систему између Саве и Дрине требало да почну до краја године, док би у 2018. почела друга фаза пројекта, која ће обухватити простор око Чачка, док ће трећи систем бити око Смедерава и Алексинца.

Како је објаснио, ради се о каналима који су раније служили искључиво за одводњавање, а сада се стављају велике пумпе које ће препумпавати воду или из канала Дунав-Тиса-Дунав или из околних река када је суша и нема воде, па ће пољопривредни произвођачи моћи да из тих канала наводњавању њиве.

ИЗВОР: БЕТА

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here