Вашингтон пост: Путин наредио руским хакерима да хакују изборе у САД

Поделите:

Директна умијешаност Путина у настојању да се уруши изнутра изборни систем САД службе су саопштиле бившем предсједнику Бараку Обами у августу, неколико мјесеци прије избора у којој је на изненађење многих побједу однио Доналд Трамп, пише амерички лист
Предсједник Русије Владимир Путин лично је наредио руским хакерима да хакују изборе у САД да би помогли Доналду Трампу да побиједи, наводи се у новим извјештајима чије делове је објавио лист „Вашингтон пост“, преноси „Блиц“.

Директна умијешаност Путина у настојању да се уруши изнутра изборни систем САД службе су саопштиле бившем предсједнику Бараку Обами у августу, неколико мјесеци прије избора у којој је на изненађење многих побједу однио Доналд Трамп, пише амерички лист.

У вријеме напада, али и практично до самог гласања, Клинтонова је према анкетама имала велику предност због које је практично већ виђена као предсједник.

Према истом извору, руски предсједник наредио је нападе како би нанио пораз или бар штету кандидаткињи демократа Хилари Клинтон.

Истовремено, како пише „Бизнис инсајдер“, предсједник САД индиректно је признао да је предсједник Русије био умијешан у хаковање.

„Обамина администрација много прије осмог новембра (дан избора) знала је за руско уплитање у изборе. Ништа нису урадили. Због чега?“, написао је Трамп јуче на Твитеру.

И у интервју за „Фокс“ који је Трамп дао у петак потврдио је „ЦИА дала Обами те информације много прије избора“.

Путин је у неколико интервјуа демантовао је наводе да је његова влада директно укључена у сајбер напад који су довели до огромних цурења мејлова и података са сервера Демократске странке. Путин је ипак рекао да су можда неки „патриотски оријентисани“ хакери из Русије имали неке везе са тим, али да то свакако није ђело заполсених у званичној руској администрацији.
Вести Онлине

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here