Већ 17 могућих листа на гласачком листићу

Поделите:

Грађани Београда могли би на предстојећим изборима имати исту или можда и ширу понуду за заокруживање на бирачком листићу у поређењу са изборима 2014. с обзиром на то да је број странака и покрета који су до сада најавили учешће близу оног од пре четири године.

Тада се на гласачком листићу беле боје нашло 23 листе, док је за сада намеру или одлуку о учешћу у трци за Београд изнело 17 политичких организација, што странака, коалиција, покрета или удружења грађана. Може се претпоставити да ће се на изборе пријавити и многе групе грађана непознате широј јавности, вероватно оформљене и регистроване неколико месеци или недеља пред предају документације за учешће на изборима. Исто тако, до предаје листа многе странке ће донети одлуке о заједничком наступу јер самостално не могу да пређу цензус од пет одсто.

Сада је познато да ће на изборе изаћи листа коју окупља СНС без познатог и истакнутог кандидата за градоначелника, затим СПС са кандидатом Александром Антићем, па листа коју окупља кандидат за градоначелника Драган Ђилас, листа на челу са кандидатом Александром Шапићем, Покрет Луке Максимовића односно Белог Прелетачевића, ДС за коју трку трчи Драган Шутановац, Не да(ви)мо Београд без познатог кандидата, СРС са Миљаном Дамјановићем, ЛДП који је најавио кандидатуру Чедомира Јовановића, али са могућим променама јер како најављују у ЛДП-у планирају да буду потпуно различити од других. Ту су затим и они који би могли и самостално или у коалицији да се појаве на листићу Двери, покрет Доста је било, ДСС, Народни слободарски покрет Мирослава Паровића, Странка правде и помирења Муамера Зукорлића, Покрет обнове Kраљевине Србије који кандидује Предрага Марковића, Српска десница као и Удружење грађана за развој Београда 011 на челу са Јованом Ранђеловићем.

Инстант улазница за изборну трку је формирање групе грађана за коју је потребно мање пара и потписа за улазак у изборну трку. Групу грађана може основати најмање десет бирача закључењем писаног споразума који мора бити оверен у складу са законом којим се уређује овера потписа. У том споразуму о оснивању групе грађана потребно је да се наведе како ће се та група звати, како ће се звати изборна листа, а затим да је поднесу по истим правилима које важе и за странке.

А та правила су да изборну листу мора подржати најмање 30 бирача по предлогу за сваког кандидата на изборној листи. Дакле, уколико странка или група грађана хоће да на својој листи има свих 110 имена колико има Скупштина града Београда онда мора да сакупи најмање оверених 3.300 потписа. Постоји и опција да се иде са мање имена на листи. Прописи кажу да предлагач мора на изборној листи имати најмање једну трећину кандидата од укупног броја одборника који се бира. То значи 37 имена или 1.110 потписа. Према Закону о локалним изборима у јединицама локалне самоуправе које имају мање од 20.000 бирача, изборне листе утврђене су и када их својим потписом подржи најмање 200 бирача.

Може се претпоставити да ће веће и искусне странке имати свих 110 имена на листи и да ће сакупити и више од неопходног најмањег броја потписа. Групе грађана у којима нема политичких странака које могу да ангажују и окупе доста људи, по правилу се одлучују за мањи број имена. Искусни учесници на изборима кажу да постоји могућност да се пред изборе појави већи број група грађана основаних само да би узеле миноран број гласова и остале испод цензуса, чији гласови према изборном систему у расподели после избора иду најпре првопласираној листи. Очекује се да то буде СНС, те само напредњацима иде у корист већи број листа које ће остати испод цензуса. Међу опозицијом се може чути да се „напредњачка група грађана“ може препознати и по томе што ће уопште сакупити више од 1.100 неопходних потписа.

Учесници избора морају да воде рачуна и томе ко може да направи коалицију. Закон о локалним изборима не дозвољава заједничку листу странака и групе грађана, с обзиром на то да су оне два различита ентитета. Таква могућност није дозвољена ни на парламентарним изборима. Групе грађана су основане углавном само ради изласка на изборе, док су странке регистроване и подлежу законским прописима о њиховом деловању.

Због овога је група грађана једини начин на који могу заједно на изборима да наступе удружење ПСГ Саше Јанковића, Левица Србије и Народна странка Вука Јеремића, које предлажу Ђиласа за свог кандидата. Неочекивано би било да Ђилас уђе у Јеремићеву странку или пак да се ПСГ улије у НС и обрнуто. Решење је формирање новог политичког ентитета, односно групе грађана под било којим именом. Исто важи и за евентуалну коалицију Двери и ЂБ, с обзиром на то да је покрет Двери регистрован као партија, а ЂБ као удружење грађана.

Боље медијске услове тражи 13 организација

Тринаест опозиционих организација поднело је захтев Радио телевизији Србије и Регулаторном телу за електронске медије, преноси ФоНет. Опозиција захтева објективно и професионално информисање грађана, приступ опозиције јавном сервису и употребу законских овлашћења у заштити права грађана и јавног интереса у случајевима очигледне и грубе злоупотребе медијског утицаја. Уколико на те захтеве не буде позитивно одговорено, опозиција ће се обратити домаћој и међународној јавности и позвати на акције, наведено је у заједничком саопштењу. Захтеве су потписали председници Покрета слободних грађана, Народне странке, Левице Србије, Покрета за преокрет, Заједно за Србију, покрета Против диктатуре, Социјалдемократске странке, Иницијативе Не да(ви)мо Београд, покрета Чувари Старог града, Демократске странке, Нове странке, покрета Доста је било и Двери.
Учесници избора 2014.

Листе које су учествовале на изборима у Београду 2014. су:

1. Александар Вучић- Будућност у коју верујемо

2. Ивица Дачић – СПС – ПУПС – ЈС

3. ДСС – Војислав Kоштуница

4. Чедомир Јовановић – ЛДП

5. СРС – Др Војислав Шешељ

6. УРС – Млађан Динкић

7. Ћирилица за Београд

8. Са ДС за демократски Београд – Драган Ђилас

9. Демократија – Европа – Србија

10. Трећа Србија – За све вредне људе

11. Борис Тадић – НДС – Зелени – Заједно за Србију

12. Двери – Владан Глишић

13. Патриотски фронт – Др Борислав Пелевић

14. СВМ – Иштван Пастор

15. ГЕПС ЗА Београд – Проф. др Јован Филиповић

16. Странка Руса Србије – Драган Цветковић

17. Економски покрет – Бранко Дргаш

18. Грађански покрет „Јесте свеједно Игор Бракус“

19. Патриотизам у парламент – 1389 – Миша Вацић

20. Академик др Јован И. Деретић Слободна Србија

21. ЂБ – Саша Радуловић

22. Ниједан од понуђених одговора

23. Бели листићи

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here