Веће плате и станови за 30.000 припадника војске, полиције и БИА

Поделите:

Поред значајног повецања примања припадника оружаних снага, план је и да се у наредних 30 дана јавности представи програм стамбеног збрињавања 30.000 припадника система безбедности , рекао је данас председник Александар Вучић.

Новинарима је у Скупштини србије Вучић рекао да сада постоје услови, јер су градови, пре свега Београд и Нови Сад, али и Ниш, смањили дугове, што ће омогућити градњу станова за припаднике војске, полиције и БИА

– У току су разговори с владом и Министарством одбране да најмање за око 30.000 припадника војске, полиције и БИА у наредним годинама буде решено страмбено питање. За неких тридесетак дана ћемо се појавити у јавности, верујем премијерка Ана Брнабић, министар Александар Вулин, а можда и ја, с програмом којим бисмо показали како мислимо да решавамо то питање – поруцио је председник Србије.

На питање новинара о тврдњама да су наводи о повећању плата војника и полицајаца само приче, као што га ни до сада није било, Вучић је рекао да не зна како би то коментарисао, осим да подсети да су њихова примања повећана од 1. јануара ове године.

Такве наводе приписао је онима који су последњих година остали без „наследних привилегија“, и хтели би да се врате, због привилегија, а не неког програма и бољитка грађана.

О Војсци и њеним припадницима држава води рачуна, каже, у свим аспектима, па и о унапређењу опремљености и капацитета система одбране.

– Видимо да се сви у региону наоружавају, није нам лако да то пратимо, али нећемо заостајати. Грађани Србије морају бити сигурни – рекао је председник Србије.

Неутрални, али не незаинтересовани за мир у свету

Председник Вучић раније данас је изјавио да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности Војске Србије, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Вуцић је у обраћању на промоцији најмлађе генерације официра Србије истакао важност образовања и значај који Унивезитет одбране има за укупан образовни и научни развој и напредак земље.

Председник Србије је истакао да је зато један од најважнијих циљева адекватна припрема наших официра за преузимање одговорности која их очекује. . .

Наши официри, подвукао је, постројени данас, су управо завршили своје школовање и спремни су за храбар и частан позив, и служе својој отаџбини и њеним грађанима.

Он им је поручио да су завршили школу која има 167 година традиције и коју су завршили војводе Путник, Мишић, Бојовић, Степановић…и бескрајни низ јунака који су водили српску војску у победе.

Поруцицо им је да треба да буду поносни на своје претке, да баштине ту светлу традицију и да ће се сучити са свакодневним изазовима и да морају да буду свесни одговорности да чувају оно што је највредније животи и наша отаџбина Србија.

Председник Србије је подвукао да је за српског војника отаџбина увек била највећа светин ја, и да ће тако и остати.

„Наша дужност је да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма, какви су ретко забележени и у целољудској историји. Деца и млади треба да препознају узор у српским војсковођама, војницима и херојима“, сматра он.

Изразио је уверење да су вредности које су дубоко усађене у њих током образовања у Војној Академији – одговорност према људима који очекују њихова наређења, али и према отаџбини.

„Зато су у вредностима којима се учите највише место заузимају војничка част, официрски интегритет, љубав према Србији, идеја хуманости и сарадње међународна и са државама, идеј мира. Вашс посао је да чувате, браните и штитите независност и суверенитет Србије“, нагласио је Вучић.

Он је казао да је поносан што Војска Србије заузима првио место по поверењу грађана у институције, те додао да је задатак Војске да гарантује и стабилност и мир.

Такође је казао да Србија претендује да у области безбедности и школовања заузме прво место у региону.

Изразио је уверење да ће у своје земље понети официрско знање, лепа сећања на нашу земљу, и доживотна пријатељства.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here