Велика Британија и Шпанија у сукобу око Гибралтара

Поделите:

Излазак Велике Британије из Европске уније ће бити пропраћен натезањем Лондона и Мадрида око Гибралтара. Kомад земље изнад Гибралтарског мореуза је британска колонија од почетка 18. века. Помињу се и драстичне мере.

Излазак Велике Британије из Европске уније покренуо је нове дискусије око будућности Гибралтара. Британска прекоморска територија на југу Шпаније има пуну подршку владе у Лондону, рекла је премијерка Тереза Меј, која је најавила да ће приликом преговора о Брегзиту настојати да издејствује што боље услове за ту ексклаву.

„НЕЋЕМО БИТИ МОНЕТА ЗА ПОТKУСУРИВАЊЕ“

Гибралтар је полуострво на самом мореузу између Средоземног мора и Атлантског океана. У оквиру Утрехтског мира га је Шпанија 1713. године предала Великој Британији. Има 32.000 становника и површину од 6,5 квадратних километара. Мадрид тражи да се он врати у окриље шпанске државе. До сада је Европска унија успевала да пригуши тај спор.

Европска унија је поднела нацрт смерница за преговоре о изласку Велика Британије из те заједнице према којем шпанска влада има право вета на одлуке о Гибралтару. То је изазвало оштре критике из Лондона, а шеф владе Гибралтара Фабијан Пикардо рекао је да неће дозволити да та територија буде монета за поткусуривање у преговорима о Брегзиту, нити жртва тих преговора.

Неки британски политичари се држе врло ратоборно. Бивши шеф Kонзервативне странке Мајкл Хауард је, према извештајима британских медија, рекао чак да је могуће да је Тереза Меј спремна да брани Гибралтар и оружјем. То је изазвало протесте Либералних демократа и Лабуриста који сматрају да је непримерено да се само неколико дана после изјаве о изласку из Европске уније већ говори о могућем рату.

ЈЕДАН ИНЦИДЕНТ – БЕЗ ПОСЛЕДИЦА

Још крајем прошле године је било очигледно да се нервоза повећала – патролни брод британске морнарице је испалио неколико ракета упозорења у правцу једног шпанског брода који се бавио истраживањем мора у близини Гибралтара, на месту које се налази у територијалним водама Велике Британије. Тада је Фабијан Пикардо рекао да је Шпанија извела „напад“ на британску територију. Овај инцидент није имао теже последице.

Но отада медији у Великој Британији и Шпанији навелико разрађују различите сценарије када је реч о будућој судбини Гибралтара. Неки су писали и о могућности да Шпанија затвори границу са Гибралтаром и тако изолује енклаву на копну. Међутим, министар спољних послова Шпаније Алфонсо Дастис је за лист Ел Паис рекао да то неће бити учињено: „Желимо да Шпанци који живе ван Гибралтара али тамо раде, то и даље чине.“

О нацрту преговора који је израдила Европска унија дискутоваће се током наредних недеља. За 29. април је заказан ванредни самит ЕУ у Бриселу на којем би требало да се расправља о поменутим смерницама. На Гибралтару је 2002. био одржан референдум на којем је 99 одсто грађана гласало за останак у окриљу Велике Британије.

Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here