Велт: Кина продире у Европу преко Србије

Поделите:

Старе везе између Србије и Кине допринеле су томе да је Београд постављен у центар кинеског продора у Европу, оцењује немачки дневник „Велт“.

Србија се налази усред трансформације, а председник Александар Вучић жели да оконча изолацију земље и отвори врата ка ЕУ, при чему се не ослања само на Европу, већ и на једног старог савезника на истоку – Кину, додаје лист.

„Са нешто више од седам милиона становника, Србија је једна од најсиромашнијих европских земаља, па изгледа као чудан партнер за намере Кине да добије већу улогу на континенту. Но, старе везе између две земље су допринеле да Београд доспе у центар кинеског продора у Европу. За Србију и њене суседе, предности су очигледне – то су неопходне инвестиције у инфраструктуру уз само мало препознатљивих услова“, указује дневник.

„Мотиви Кине су мање видљиви. Али, јасно се Пекинг фокусирао на југоисточно крило. Он појачава свој утицај у земљама које ће једног дана вероватно бити пуноправне чланице ЕУ. Протеклих година, Кина је Србији зајмила новац за различите пројекте. На пример, 170 милиона евра за мост преко Дунава код Београда, и 700 милиона за једну електрану. Једна кинеска фирма је купила једину српску железару и обећала да ће ревитализовати то предузеће без укидања радних места“, наводи „Велт“.

„Оно што кинеске финансије чини тако атрактивним, јесу услови уговора – за разлику од међународних банака за развој као што је Светска банка, Кина је често спремна да улаже и у пројекте чија је економска рентабилност упитна – и то уз мање каматне стопе од оних које су уобичајене на тржишту. Пошто земље које нису чланице ЕУ немају приступ њеним структурним фондовима, Кина је де фацто једина алтернатива за земље попут Србије. Београд плаћа камате између 2 и 2,5 одсто на своје кинеске кредите, који се у правило подижу на 20 до 30 година“, додаје лист.

Дугорочни циљ Кине је, како истиче дневник, вероватно да успостави сопствену локацију за индустријску производњу која не би опслуживала само европска тржишта, већ и нова тржишта која се протежу дуж источног Средоземља, преко Средњег Истока па до Индије.

„Готово две деценије после рата на Балкану, велики део инфраструктуре Србије још је у лошем стању. Уз финансијску подршку ЕУ, Београду је успело да модернизује неке саобраћајнице. Али има још много посла. Брза пруга између Београда и Будимпеште јасно показује предности које регион нуди Кини, а и награду коју би то ангажовање једног дана могло да донесе. Иако су радови на српској страни већ почели, Брисел је сада почео да испитује да ли је пројекат у складу са правилима ЕУ о додели послова на јавним конкурсима. За многе у региону импликације су јасне: с правом или не, поступак Брисела води у отезање и више бирократије. А за то време – на делу је Пекинг“, пише „Велт“.

Дневник Велт пише како је председник Србије Александар Вучић током једне дискусије о будућности Балкана у приватној соби посетиоцима размотао огромну карту.

„Сад ћу да Вам покажем шта је моја права страст, рекао је, клечећи поред разнобојне карте Србије, у коју су уздуж и попреко уцртани планирани ауто-путеви и железничке трасе. Путеви и привреда“, рекао је Вучић, према писању немачког листа.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here