Венецуела: САД скинуле маску војном претњом

Поделите:

Сједињене Америчке Државе су скинуле маску претњом Венецуели евентуалном војном акцијом, изјавио је венецуелански министар одбране, генерал Владимир Падрино

Упозорење америчког председника Доналда Трампа изречено у петак да разматра различите сценарије против Венецуеле, укључујући евентуалну војну опцију ако буде потребно, је лудост, рекао је Падрино, пренео је АФП.

Опозициона коалиција у Венецуели одбацила је „војну претњу било које стране силе“, након што је амерички председник Доналд Трамп изјавио да разматра такву опцију против ове јужноамеричке земље погођене кризом.

Венецуеланска опозициона коалиција, чији је назив Округли сто демократског јединства, није у саопштењу поменула Трампово име, али је послала јасну поруку, наводи агенција.

Опозиција у саопштењу одбацује „употребу силе, или претњу применом такве силе, од стране било које земље против Венецуеле“.

Венецуеланска опозиција признаје да су недавни потези председника Николаса Мадура у циљу јачања његове власти, упркос широкој непопуларности и погоршавајућој економској кризи, изоловали земљу, али истичу да је „једини пут ка миру – повратак демократије“.

Трамп је у петак поручио да његова администрација разматра многе опције, „укључујући и могућу војну опцију, ако треба“ како би се отклонио „опасан хаос“ у Венецуели, а његова изјава је разгневила Каракас, али су је одбациле и све латиноамеричке земље, међу којима и оне које се снажно противе Мадуру.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here