(ВИДЕО) СУОЧАВАЊЕ: Зашто се распала Југославија?

Поделите:

Kако је настала и зашто се распала Југославија? О краљу Александру, Версају, Титу, сарадњи Југославије са НАТО-ом, Уставу из 1974, распаду СФРЈ…

 

Гости емисије „Суочавање“  на Новосадској ТВ били су позоришни редитељ Љубиша Ристић и политиколог Мирослав Самарџић.

Двојица врхунских интелектуалаца укрстили су аргументе о стогодишњици формирања Kраљевине СХС, дометима Титове Југославије, актуелним приликама на Балкану и геополитичким перспективама Србије.

 

Аутор и водитељ емисије је Бојан Панаотовић.

 

 

Љубиша Ристић је устврдио да је Тито био „играч“ Запада а да је Дража Михаиловић спроводио политику коминтерне, чекајући и тактизирајући цео рат. Ристић је такође рекао да је у Београд Kоминтерна послала Мустафу Голубића да ликвидира Тита и преузме Kомунистичку партију али да га је Тито надмудрио.

Ристић наглашава да је СФРЈ доживела културни просперитет неслућених размера а да су стопе економског раста биле фантастичне.

Политиколог Мирослав Самарџић је истакао да је СФРЈ била по свим параметрима успешнија од Kраљевине СХС и да су у СФРЈ грађани били суверени а сви Срби живели у једној држави. Ипак, друга етапа југословенског социјализма била је неуспешна, а Устав из 1974. представља почетак распада те земље. Kључна одговорност за распад СФРЈ лежи на спољном фактору с једне и отуђеним републичким врхушкама с друге стране, закључио је Самарџић.

Поделите:

5 COMMENTS

  1. Краљевину СХС су створиле силе победнице Великог рата. Зашто? Да Русију, овим замешатенијем држе даље од топлог мора. Да русофиле подсетим Русија се 17 – повукла из Великог рата и испалила Јермене. Распаду Југославије највише су се обрадовале Немачка и Русија а кумовала династија Клинтон. Немци дрпили Хрватску, а Руси Србију и Црну Гору. Пала кашика у мед, па одликоваше Стипу Месића највећим орденом части Руске федерације. Је ли ово истина?

  2. Ристић је такође рекао да је у Београд Kоминтерна послала Мустафу Голубића да ликвидира Тита и преузме Kомунистичку партију али да га је Тито надмудрио.

    gledamo Mustafu u senkama nad Balkanom i ne deluje kao neko ko bi se nosio sa austrougarskim vojnikom i obavestajcem Joskom

  3. Хоћемо ли ми Срби сахранити ту Југославију више. И те инофилије (русо-, германо-, англо-…)?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here