Више од 1.500 несталих на КиМ, ко може да помогне

Поделите:

Обележава се Међународни дан несталих лица. Попут осталих делова бивше Југославије захваћених ратовима, и на Косову и Метохији није расветљена судбина свих несталих особа. Трага се и за Србима и Албанцима, а и припадницима других народа. Председник Удружења породица несталих Срба са КиМ Милорад Трифуновић рекао је за РТС да је за последњих девет месеци расветљен само једна случај, а за више од годину и по само три случаја.

На Косову и Метохији 19 година од окончања сукоба и даље је нерасветљена судбина више од 1.500 несталих особа. Последњих година, овај процес као да замире.

Милорад Трифуновић, председник Удружења породица несталих Срба са КиМ рекао је за РТС да је катастрофална је ситуација у вези са решавањем питања несталих јер је за последњих девет месеци расветљен само једна случај, а за више од годину и по само три случаја.

„Налазимо се пред непробојним зидом. Наши напори су веома велики, сви се залажемо, не само Срби већ и Албанци. Пре три месеца отворили смо једну заједничку мултиетничку канцеларију, где су наши захтеви потпуно исти“, рекао је Трифуновић.

Према његовим речима, међународне инситуције могу највише да помогну – они који су 1999. године дошли на Косово, а потребно је да се отворе архиве, Војске Србије, полиција комуналне службе које су радиле на асанацији терена.

„Имамо информацију од београдске комисије за нестала лица да су све дали надлежним институцијама. Међутим, немамо податак да је било ко дао УН-у из НАТО снага своје податке и архиве. Нема података из архива УЧК. Ту лежи проблем наших несталих лица“, истакао је Трифуновић.

У породицама које су изгубиле своје најмилије, искреност постоји и заједно се боримо, поручио је Трифуновић

„Данас ће бити скуп у Грачаници и исказаћемо наше незадовољство и жељу да нам се помогне“, рекао је Трифуновић, поводом обележавања Дана несталих.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here