Више од половине грађана информише се путем РТС и Пинка

Поделите:

Више од половине грађана Србије информише се путем телевизије (55 одсто), затим преко портала и друштвених мрежа (31 одсто), док су штампани медији извор информација за свега 6,6 одсто грађана.

Од телевизија, грађани највеће поверење имају у РТС, јер се путем њега информише готово трећина становништва Србије (31 одсто), док је на другом месту ТВ Пинк, чије информативне емисије прати 18,4 одсто гледалаца.

Ово су резултати истраживања које је недавно урадила Нова српска политичка мисао, а главни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић истиче за Данас да су резултати истраживања и даље актуелни, с тим што је у Београду нешто већа гледаност телевизије Н1 у односу на остатак Србије, те се у главном граду „бори“ за друго место са ТВ Пинк.

Нашег саговорника нису изненадили резултати истраживања, „као што не би изненадили ни било ког истраживача који прати рејтинг политичких странака и изборне резултате“.

– Ово истраживање доказује повезаност гледаности информативних емисија одређених телевизија и резултата избора. Ако погледате ко је најзаступљенији у информативним програмима најгледанијих канала – РТС и Пинк, а то је СНС, њени функционери и наклоњени им аналитичари, јасно вам је због чега напредњаци имају висок рејтинг и добар резултат на изборима – сматра Вукадиновић. Он додаје да ове две телевизије, за сада, немају конкуренцију по гледаности информативе.

– Б92 је некада био високо позициониран, али је данас испод сваког нивоа гледаности. Н1 није ни приближно гледан колико је Б92 некада била, мада им је рејтинг у благом порасту. Дебатне емисије и критичко, истраживачко новинарство, нажалост није заступљено на најгледанијим телевизијама. То знају и симпатизери и чланови владајуће странке, зато тамо редовно и гостују – каже Вукадиновић. Он наглашава да је овде реч искључиво о информативним емисијама.

– Да се разумемо, овде не причамо о Слагалици, задругама и сличним забавним емисијама, већ искључиво о информативном програму. Анкета је спровођена телефонским путем на узорку од више од 1.000 грађана, са јасно прецизираним питањем „Са које ТВ станице се највише информишете?“ – истиче Ђорђе Вукадиновић.

Резултати истраживања ни мало не изненађују ни новинарку и бившу чланицу Регулационог тела за електронске медије (РЕМ) Гордану Сушу.

– Више од половине грађана Србије је функционално писмено, што значи да знају азбуку и да сричу слова. Огроман проценат је и оних који немају завршену основну школу. Према томе, не треба да се чудимо што телевизија има толики утицај на њих, јер то је оно што они најлакше могу да прате и разумеју – истиче Суша за Данас. У преводу, додаје, половина грађана не уме да интерпретира политичке информације уколико их не презентују РТС или Пинк.

– Мада, њихов начин се донекле разликује. РТС се руководи логиком „не таласај“, док Пинк ради другачије – „таласај, намерно“ – наглашава Суша. Она додаје да је скандалозно нереаговање РЕМ-а, јер је огромна штета већ направљена у протекле четири године.

– У последње три године ово тело не реагује буквално ни на шта, да ће последице морати да се лече годинама. Требали су да реагују на пристрасна извештавања и истраживања где се не чује друга страна нити другачије мишљење. Половина грађана чује само једну страну, и то ону коју им презентује владајућа већина – од предизборних кампања па до заступљености политичких странака у свакодневном програму – указује Суша. Она додаје да су представници владајуће гарнитуре итекако свесни гледаности и утицаја појединих телевизија и да са разлогом бирају где ће да гостују.

Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here