Владика Атанасије патријарху: Ти још верујеш Вучићу

Поделите:

Фонд стратешке културе објавио је јуче писмо епископа умировљеног херцеговачког Атанасија патријарху Иринеју поводом односа СПЦ према Александру Вучићу и најновијих дешавања на Косову и Метохији. У писмо владика Атанасије жестоко критикује политику коју Александар Вучић спроводи на Косову али и став патријарха о томе.

Писмо које је изазвало праву буру у јавности преносимо у целости:

„Ваша Светости, пишем Вам поводом Ваших учесталих изјава да „верујете да Пред­сед­ник Вучић“… итд., до најновије изјаве: да „Верујете да и Вучић верује о Косову као и Срп­ски народ“… итд. Не схватам како не видите да тиме само хотимице-нехотице подржавате велеиздајника Вучића у његовој ужурбаности да што пре потпуно изручи Космет злочинцу Тачију и зликовцу Харадинају. (Нажалост, Ви и Еп. Теодосије сте подржали Вучића пре не­колико година да насилно спроведе изборе на Северу Косова и смени Председнике 4 Срп­ске Општине на Северу – са 70.000 становника чисто српске територије од 65 километара, у коју територију спада и сâм врх Копаоника: граница са окупаторима НАТО-а је само 30 метара испод Панчићевог врха на Копаонику, па зато двојица издајника Николић-Вучић отада нису смели да иду на Газиместан да обележе Спомен и Помен Славног Косовског Боја, него иду у Крушевац, који је северно, ван Копаоника). Тада је, уместо тих честитих људи, довео у 4 Општине своје мафијаше, преко којих спроводи свој издајнички посао! Та­ко је исто сада сменио и Ректора Универзитета у Митровици – са 12. 000 српских студента – да би преко неких полтрона могао Тачију да уручи и цео тај Универзитет! (Чује се да се он и Тачи спремају до добију „Нобелову награду за мир“!?!)

Писао сам Вам, Ваша Светости, и слао мишљења и ставове, и стручне оцене и про­цене, млађих српских националних и патриотских мудрих глава (и сада Вас упућујем нпр. на НСПМ  – сајт „Нова Српска Политичка Мисао“ – једини који јавно износи и објављује документоване текстове умних патриотских Срба, из Србије, Српског Патриотског удру­жења „Отџбина“ са Космета, и из Босне и Херцеговине, у којима доказују Вучићеву виле­издају и разноразне манипулације са тзв. „унутрашњим дијалогом“, док јадне Србе и даље прогоне и хапсе Шиптари широм окупиране Свете Српске Земље, и киње их на хитлеров­ске начине. (Знате ли да Сестрама у Пећској Патријаршији Шиптари не дају воду потребну за живот!? – Иако Бистрица протиче вековима кроз саму Патријаршију! А познато је да су у Недељу Православља 16. марта 1981.г спалили велики Конак у Пећској Патријаршији, замало да спале и све Монахиње и госте који су се тада нашли у Патријаршији. И нико за то није одговарао! Потом су спалили и уништили још 140 наших небоземних Светиња – Цркавâ и Манастирâ, нарочито у време страшног Погрома 2004.г.). Недавно су шиптарски лопови и ма­фи­јаши обили и покрали магацин хране у селу Прековце код Новог Брда, од којих ре­зерви сакупљене по Српским крајевима хране рáди 6 кухиња широм Ко­сова и Метохије и храни 2.000 гладних (међу којима и приличан број јадних Шиптара!). И све то, и низ других тиранисања Срба од окупатора Евро-американаца и Шиптарских теро­риста. На недавној Слави у Мушутишту, где су избегли и протерани Срби дошли аутобу­сом да на згаришту своје прелепе Цркве Богородичине из 1305.г., која је била лепа као Гра­чаница, обележе своју Славу, ухапсили су недужног старца Србина Богдана Митровића, по „умишљеној оптужби“ месног Шиптара, који је том Србину узурпирао и присвојио плодну земљу у том селу! (Изнад Мушутишта су још 12. маја 1999.г. спалили средњевековни Мана­стир Свете Тројице, од које паљевине је Свети новомученик Харитон Монах једва успео да спасе Сестре Монахиње и довезе их у Призрен, да би сутрадан он сâм био кидна­пован од истих злочинаца, и тек фебруара 2000.г. нађено је његово раскомадано тело, без главе, на њиви ван Призрена према Врбици и албанској граници!). Пре 2 дана су претресли по Косову и привели на саслушање неколико радника Црвеног Крста – у присуству лицемерног Еулекса и окупаторског НАТО-а! Раднике Црвеног Крста у свету не хапсе ни у време самог рата! Ето колико Шиптарска џамахирија поштује светске стандарде права и демократије. А Срби на Косову и Метохији су сада бело робље нове светске „тоталне демократије“ (читај: демонократије!).

Ви се питате, оправдано, зашто се протерани Срби не враћају на Косово? А не питате се зашто фамозни „спасилац Срба“ и „усрећитељ (=унесрећитељ) Србије“ Вучић, за коју ми­сли да је његова приватна прћија, ништа не предузима за заштиту преосталих Срба широм Космета? А и како би кад је то најординарнији лажов и манипулант! Претенциозно и нарцисоидно до болести је опседнут собом и својом најпримитивнијом „величином“! Србија под њим тоне све дубље и дубље, и све је отуђенија од свог Народа и Себе саме. Доказ тога су и фамозне тзв. „инвестиције“, којима само распродаје Српску земљу и природна блага по Србији (за пример узмимо распродају изворâ воде по Србији, а ускоро се спрема да распрода и српске бање, и то Турцима! Са тзв. „инве­сти­ци­јама“ Вучићева Србија је постала бедни просјак и колонијална земља немачких, арап­ских и других свет­ских кабадахија).

Ви често говорите, на наша иступања: „То није став Цркве“! А једном приликом сам Вас у Писму питао: А да ли сте питали икога у Цркви, Синоду, Сабору, по народу и све­­штенству, који је стварно став о Косову Живе Цркве Светосавске и Светолаза­ревске?

У време Вашег Светог Претходника сазиван је и држан Архијерејски Сабор више пута, и по мање важним питањима. Да ли Ви помишљате да у овој до сада нај­кри­тичнијој ситуацији сазовите и одржите Свети архијерејски сабор: у Бео­градској или Пећској Патријаршији? Да видите на лицу места мишљење и став Српских Архијереја! и обратите се јадном, Вучићевом демагогијом обманутом Народу. Бојим се да Ваши блиски сарадници нису Вам добри саветници.

И још једна реч: када смо недавно били у Грачаници и на Газиместану, знате ли шта су ми бројни људи на Косову рекли? – „Овај Преседник није мој Председник!!! Овај Патри­јарх није мој Патријарх!!!

Иако немам чланство у Св. Арх. Сабору, молим Вас: Сазовите хитно Архи­је­рејски Сабор, да видите стварни став Отаца Архијереја и Свештенства и Народа? – да се не нађе­мо саучесници у Вучићевој велеиздаји, о којој се већ прича урби ет орби код нас и око нас. Помињете Русију, али знате ли шта би Русија стварно хтела од тог немачко-евро-аме­ричког глумца и циркузанта? Он срља ко гуска у маглу у тзв. „Евроинтеграције“, а прозир­но је за сваког окатог и трезвеног човека: да га неће примити тамо док не призна Косово. Хор пајацâ и кловнова око њега само му аплау­ди­рају и хвале га, а он као пеливан игра дво­струку или и троструку игру на штету Свете Србије и Светог Косова.

Ви кажете да „Вучић верује о Косову као што верује и наш народ“! – А он јавно гово­ри, и то с поругом и иронијом: да је Косово „мит“ и да је наше Косовско опреде­љења „митологија“!  Па зар то „верује“ наш Светосавски и Светолазаревски Народ?

(Молим Вас, немојте као Патријарх Пећски и Свесрпски да подцењујете тај Божји Народ и да га вређате површним и неодговорним изјавама).

Цитирао Михајловићку

На крају писма, владика Атанасије указује на то шта људи из режима поручују народу али и патријарху цитирајући изјаву министра Зоране Михајловић:

(Ево шта Вучићеви полтрони, безкарактери и бескичмењаци поручују Српском народу, па и Вама Српском Патријарху: Михајловићева: СПЦ да не врши притисак на Вучића!

Потпредседница Владе Зорана Михајловић саопштила је да очекује да Српска право­слав­на црква буде добар партнер у унутрашњем дијалогу о Косову. Осим тога, Михајловићева је навела и да очекује да СПЦ не врши притисак на председника Алексан­дра Вучића пре почетка разговора о Косову.

„Србији је потребна нова политика која за циљ има бољи живот наших сународника на Косову, поли­тику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским на­ро­дом“, навела је Михајловић. Поглавар СПЦ патријарх Ириније изјавио је да верује да председник Србије Александар Вучић о Косову и Метохији мисли што и црква и народ. „Верујем да оно што мисли црква и на­род, мисли и наш председник“, рекао је патријарх за „Вечерње новости“ од недеље 17. септембра, одго­ва­­рајући на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решавању косовског питања. (Извор: Бета недеља, 17.09.2017. ђ 10:44 Фото: Тањуг), наведено је на крају писама.

Поделите:

7 COMMENTS

 1. Irinej Bulovic „drzi na oku“ Vucica…Patrijarh nije nista lose izjavio „nadam se da Vucic misli isto kao i Crkva i narod“, to je sugestija. Cim ga je ona vjestica napala „da vrsi pritisak“…a Bulovic je uzvratio.

  Problem je sto se otislo predaleko. Vucic je otisao predaleko, Tasa pali „zuto rotaciono“. Vucic nece priznati Kosovo, ali ide predaleko, hoda po zici a ne dobija nista za Srbe na Kosovu…

  Problem je sto ni Crkva nema resenje za Kosovo. Tasa je u pravu da Vucic ima svoje pajce dole jer to ide paralelno, jacanje kosova jacanje Srbije…mislim da Vucic sada ima sansu da povuce uzdu, da stegne Albance…dosta je bilo…ali mnogo je gord covek, i to neminovno mora da nas kosta. NISTA Vucic nije dobio na Kosovu LAZE, bukvalno nista. Dao je skoro sve a dobio corak!

  Farsa oko Haradinaja je dovela haradinaja na vast, digla popularnost…i, nije Tasa glup, ne dize on revolucije…Patrijarh se nece ljutiti, ovo je potez Tase da opali po usima Vucica, da se zamisli malo…mada ima zaista vladika, cuj Jovan Mihajlovicki dao orden…a Sabor je neminovno sazvati. Problem je sto Crkva sama ne zna resenje.

  Da Crkva sazove Sabor i ostro iznese stavove, pa to bi Vucicu bio vetar u ledja: Eto narod i Crkva oce tako. Umesto da se dogovaraju, Srbi se opet svadjaju.

  Crkva je trebala izneti ostre stavove, Vucic da ih prosledi svetu i eto nama koristi. I Srbima na Kosmetu.

 2. Sta sam, ko sam, nebitno, ali nakon ovoga Vladicinog leleka svo l o s e sto pisah, govorih o Njemu POVLACIM, ODRICEM SE!, jer i to je nebitno spram cinjenice da jeVladika progovorio; a progovorio je dusom Naroda: SAV srpski Narod je ovo Vladicino govorenje. Jedina moc koju o n i jadnici imaju jest da ga razvladice- na potezu je o n a j BACKI- Gadjenje je vec izazivao i kod gavrana!-, ali nece, cutace, „karakter“ je to, za takve ne vredi: kako se sad osjeca?, jer o s j e c a nj e nema; a onda bi red bio da se nizi, mada svjetovan, portparol Patrisov oglasi- ONAJ Bokan: ma nece, gnjidice su to, dobar zemni zivot! KARAKTERI!
  PA koji SRBIN o njima i truncice lijepo misli.
  Hvala Ti, Vladiko!

 3. Ви то о шапчанину Йевтићу, већем Србину од Св. Саве ерцеговачког. Он ние успео сломити дух Св. Саве у Херцеговини играюћи фудбал са монахињама на мале голове, па е оставио наследника Дурића из Вареша. И овом мангупу Херцеговина ће видети леђа и остати верна србству. Црна Гора е издала србство, признала Косово, Далматинци, Личани. Кордунаши….ни вино, ни вода. Херцеговина е тврда, то е дедовина Немањића и смишљено се потураю овакви ликови попут Тасе и Георгия бизнисмена. Ево им га ево…Заебали су се.

 4. Ide Jovan Krstitelj ne jede, a on vice: djevo je u njemu; ide Hristos i jede i pije, a on vice: vidi coveka izelice.

  Vule „ispovednik“, patrijar crkve zvane vulizam, saborno uzajednicaren sam sa sobom.

 5. „Иако немам чланство у Св. Арх. Сабору, молим Вас: Сазовите
  хитно Архи­је­рејски Сабор, да видите стварни став Отаца Архијереја
  и Свештенства и Народа?“

  И Атанасије Јевтић пева исту песму као и Патријарх:
  Интересује га став „Народа“ /па још и – ВЕЛИКИМ СЛОВОМ „Народ“/,
  „као робијаша држава“, „као лањски снег“!!!
  Када врхушка СПЦ шурује са Папом, „на силу Бога“, када свргавају са
  трона Епископа Артемија, онда Таса није зарезивао „Народ“ „ни за по
  луледувана“, као „једну стоку грдну“, а сада, лицемерено, подилази
  том „Народу“?!
  О чему би одлучивао тај хитно сазвани тзв. Архијерејски Сабор, осим
  што би могао да одликује Јована, епископа шумадијског, Орденом
  Светог Симеона Мироточивог, за „изузетне заслуге“, због доделе тог
  сто Ордена Зорани Михајловић, па да спрдња са доделом тих „ордења“
  буде иста као и са Томом-„дипломом“, који је државна одликовања
  „делио на кило“!
  Интересантно је да је Тома-„диплома“ у епархији тог истог епископа
  Јована?!
  Ни СПЦ, ни Држава нису одликовали Грка који за време НАТО рата
  противСрбије није хтео да напада на ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ СРБЕ, а
  одликује се ова ПОПИ*УЉА!?
  Тог Јована би требало сменити, као што је смењен и Филаре,т због
  доделе Ордена Белог Анђела Војиславу Шешељу.

  Ако је Таса имао шта да каже, имао је прилику да се покаже и предложи
  Патријарху, да заједно, са делом епископа и свештенства са породицама и
  многобројним верним народом, изађу на улицу 18. септембра, организују
  Литију, са иконама, барјацима и стану на stranu ПРАВОСЛАВНЕ СРБИЈЕ И
  ПРАВОСЛАВНОГ СРБСКОГ НАРОДА!
  То би била прилика да се искаже и свенародна воља, већинског Православног
  становништва и свих људи добре воље, грађана Србије, да се не прихвата:
  ПРЕДАЈА КОСМЕТА;
  ГМО;
  НАСИЛНА ВАКЦИНЦИЈА ДЕЦЕ НАТО ВАКЦИНАМА;
  ЗАПРАШИВАЊЕ СРБИЈЕ ИЗ ВАЗДУХА КОЈЕКАКВИМ ОТРОВИМА;
  УВОЂЕЊЕ ЛГБТ ИДЕОЛОГИЈЕ за предшколску и школску децу,…

  Једино који је храбро исповедио ПРАВОСЛАВНО СВЕДОЧЕЊЕ ИСТИНЕ,
  са неколико дсетина „ИСТИНОЉУБАЦА“, био је Драган Давидовић –
  МОНАХ АНТОНИЈЕ!

  „Покажимо свету да Србија није Содом!“

  https://www.youtube.com/watch?v=Rley1z0AntQ

  Где су патријарх, епископи, свештеници са својим породицама?

  “МУЖ ЈЕ БРАНИЧ ЖЕНЕ И ЂЕТЕТА,
  А НАРОД ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ!“ – Његош

  Ето, Монах Антоније је са својим истомишљеницима постидео горе
  побројане, који су се сакрили пред овом пошасти – БОЛЕСТИ И
  ЛУДИЛА?!
  Хвала Господу Богу, што је ЈАКИМ ВЕТРОМ И ОБИЛНОМ КИШОМ
  “ПРОВЕТРИО“ И “ОПРАО“ БЕОГРАД И СРБИЈУ ОД ОВЕ ПОШАСТИ –
  БОЛЕСТИ И ЛУДИЛА!

  Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here