Владика Хризостом: У цркви нема раскола, Дарвин је само теорија које се научници држе као пијан плота

Поделите:

У цркви није настао никакав расцеп по питању различитих ставова о Дарвиновој теорији о настанку човека, рекао је за данашње „Вечерње новости“ митрополит дабробосански Хризостом, истичући да се нада да је став цркве јасан – Дарвинова теорија је теорија, а не научна доктрина.
„Ја верујем и учим онако како верује и учи једна света, саборна и апостолска црква“, каже он.

Коменатришући буру у јавности због контроверзног апела групе теолога поводом захтева за ревизију теорије еволуције у српским школама, владика каже да је „такозвана Дарвинова теорија еволуције вековима многима камен спотицања“, зато што наука није дала одговоре на многа отворена питања.
„Тиме је остављен слободан простор за теорије и претпоставке. У тај амбис је упао и Дарвин са својом теоријом еволуције, које се сада и научници и ненаучници држе као пијан плота“, каже он.

Владика додаје да је црква увек веровала и верује да је човек створен по слици и прилици Божјој.

Владика Хризостом је однедавно на челу митрополије у Сарајеву, а на констатацију новинара да има много отворених питања на подручју те митрополије, од враћања црквене имовине до положаја сународника и цркве у Федерацији БиХ, он каже да га то не обесхрабрује, напротив.Констатујући да је мало преосталих православних Срба у Федерацији, он каже да ће се борити да све прогнане и расељене повеже са њиховим звичајем.

На питање о добрим односима са делом домаћих политичара, али страних, међу којима је и Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице за БиХ, владика каже да се лично уверио у Инцкове добре намере и навео да је он највећи добротвор Богословског факултета у Београду и доброчинитељ српских манастира као што је Жича.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here