Војска поделила даме у Влади Србије!

Поделите:

Војска поделила даме у Влади Србије!
Након што је министар одбране Александар Вулин најавио да ће све жене у Србији млађе од 50 година проћи ће обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама, упитали смо његове колегинице из Владе да ли су спремне да прођу војну обуку.

Док Јадранка Јоксимовић наводи да нема ништа против те врсте обуке, Зорана Михајловић наводи да је сигурна да је могуће на други начин информисати становништво о свему што треба да зна.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подржала је предлог свог колеге из Владе Александра Вулина да све жене у Србији млађе од 50 година морају да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама.

– Познавање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама би требало да буде део општег образовања сваког грађанина. Немам ништа против те врсте обуке – казала је за “Ало!” Јоксимовићева.

Са друге стране, потпредседница Владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић истиче да је сигурна да постоје неки други начин да се обука изврши.

– То подразумева промене одређених важних докумената, чија промена захтева мало шири консензус. Иако верујем да су намере министра одбране биле најбоље могуће, сигурна сам такође да је могуће на други начин, кроз неопходна писана упутства врло једноставно информисати становништво о свему што треба да зна, а тиче се и прве помоци, а и свих других информација у случају поплава, пожара, елементарних непогода – навела је за “Ало!” Михајловићева.

“Ало!” јуче није успео да добије коментар премијерке Ане Брнабић и министарке правде Неле Кубуровић на ову тему.

Подсећања ради, министар одбране Александар Вулин истакао је да су и мушкарци и жене у Србији равноправни у свему, па и када је у питању одбрана земље.

– Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Са друге стране, даме које су већ служиле војску, ићи на обуку под оружјем, као и њихове мушке колеге. Када овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима за војну и цивилну обуку – поручио је министар Вулин и додао да је улога жене у цивилној заштити и одбрани од великог значаја за нашу државу.

АЛО

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here