ВРАЋА СЕ У ЖИВОТ: Директорка прекречила мурал Косовски бој, али сада фарба отпада са зида!

Поделите:

Чувени мурал „Косовски бој“ димензија (5 пута 2,5) метара који је давне 1964. године насликао академски сликар Воја Стаменић, на зиду једне учионице у Основној школи „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику, преглетован је и прекречен у лето 2007. године, наредбом тадашње директорке школе Аленке Орешчанин.

Отпадање беле фарбе пробудило је наду запосленима и руководству школе да “Косовски бој“ још може да “оживи“.

Наставник ликовног Константин Гушић, већ га је једном вратио у живот, па сматра да све може да се врати у првобитно стање.

Сликар Стаменић, који је шездесетих година радио као наставник ликовног у овој школи у Врднику желео је да тај мурал буде сећање на мурал „Косовски бој“ који је нестао у изгорелом манастиру Врдник 1776.године. Стаменић 1965. године одлази у Америку, а само осам година касније, његов мурал на школском зиду, рађен тада земљаним бојама је прекречен. Већ 1991. године „Косовски бој“ је поново „откривен“, наставник ликовног – сликар Гушић радио је четири пуна месеца док мурал није рестауриран.

Такав, рестауриран и обновљен „Косовски бој“ је „живео“ 16 година и био понос како ученика тако и Врдничана, да би 2007. године тадашња директорка школе Орешчанин, ангажовала молере и наредила да се мурал преглетује и прекречи, јер је наводно боја на муралу побуђавила.
– Он је био један од симбола ове школе и налазио се у учионици Техничког образовања. Нажалост он никада није био заведен код Завода за заштиту споменика културе, али су они знали за њега– каже Горан Жугић директор ове школе.
Колектив школе те јесени био је запрепашћен оним што је урађено са муралом. Још тада, у зиму 2008. године, Аленка због побуне међу наставницима и побуне Врдничана, због уништавања мурала смењена је и против ње је била поднета кривична пријава за дело оштећења и уништења туђих ствари али је судски процес који је водила судија Драгана Барбатесковић прекинут јер је застарео.

– Може се спасити „Косовски бој“, који је Стаменић радио у комбинацији експресионизма и апстрактног сликарства, његова обнова је могућа, међутим, да би се ово дело покојног Стаменића спасило, морали би бити ангажовани стручњаци-рестауратори. Ми имамо жарку жељу да он једног дана осване на зиду, али средства за његову обнову немамо. Једино кад би се јавили људи добре воље и помогли нам да он “осване“– истиче Жугић.
Слика – уље на платну „У рударском окну“ , коју је у Врднику, по наруџби дирекције тадашњег Рудника мрког угља Врдник, насликао Воја Стаменић, такође је доживела тужан крај. Наиме, дирекција је одбила да сликару исплати тадашњих 80 хиљада динара за слику 2 са 1,20 метара. Та слика је продата једној Румљанки и стајала је у тој кући све до 1980. године. Када је она умрла њен супруг сређивао је кућу, а слику Стаменића, коју је она купила, избацио из куће и она је уништена.

ПИШЕ: Смиљка Костић
Фото: Википедија

Поделите:

1 COMMENT

  1. U Srbiji ima vrednih ljudi pametnih i entuzijasta ali lopova, idiota, glupih neznalica i drugih štetočina ima daleko više i oni se samo smenjuju i uvek pobeđuju! Idiota Koštunicu smenio isto tako idiot i glupak Tadić a Tadića smenio kapitalni lopov i idiot Toma majmun! Tako je u svim oblastima u Srbiji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here