Вучић: Харадинај за Србију остаје ратни злочинац

Поделите:

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији, говорећи о о свим важним питањима, као и о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.
Председник је обраћање почео подсећањем да је пре неколико месеци позвао јавност на дијалог о Косову и Метохији. Он је изјавио да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.

– Позвао сам да говоримо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости и наше будућности, у односу на ким имаћемо сигурнију садашњост и будућност или не. Веома сам срећан да је добар део јавности износио своје мишљење, неки и беспризорну критику, а то је добро говорило о демократском капацитету у Србији. Пред вас сам изашао да вам кажем да од октобра крећемо у нову фазу дијалога – рекао је Вучић.

– Од октобра институционализујемо дијалог, у концентричним круговима, толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релеватних актера – рекао је председник.

Он је замолио и цивилни сектор да се укључи у ове разговоре, јер су важне све политике које се односе на Косово и Метохију.

– Ово је историјско питање за нас, кључно за будућност Србије, не зато што неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата и одговорног односа према свим кључним питањима – рекао је Вучић.

Он је навео да се политика о Косову сводила на то да нећемо да признамо независност.

– Припремљен је извештај о свему што смо урадили у последње три године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље – додао је Вучић и додао да је поносан што у последње четири године нема погинулих у међуетничким сукобима на Косову. Рекао је да је физичких напада десетоструко мање него раније.

– Први пут немамо драматичан пад у броју Срба на Косову и Метохији. Највише српске деце тамо се рађа, због муке која их је натерала, јер желе да сачувају своје породице. Зато је потребно препознати њихов страх и жељу да остану на Косову и Метохији – додао је он.

Председник је навео и да је питање које је тадашња влада с шефом дипломатије Вуком Јеремићем 2009. о легалности отцепљења Косова, на које је Међународни суд одговорио потврдно, направило проблем јер је дало легалитет сецесији јужне српске покрајине.

– Да ли ико од васџ мисли да ми је икада било лепо док седим са Тачијем, Могерини и другима који су долазили у Брисел? Ниједног лепог тренутка се не сећам. Није посао никога у Влади Србије да му буде лепо и лако. Ти који вам говоре да је лепо и лако увек доносе најгоа решења – рекао је Вучић.

– Кад год зову на преговоре у Брисел имам мучнину у стомаку и знам да се ништа лепо неће десити – додао је он.

Вучић је додао и да је дошао вечерас да објасни потете Српске листе.

– Иако ни на једним консултацијама нисам разговарао са Србима са Косова, то сам препустио Марку Ђурићу, вечерас саопштавам да подржавам одлуку Срба да уђу у Владу Косова. Савест ми је чиста док то говорим јер на КиМ данас живи између шест и осам одсто Срба. Нажалост, након НАТО агресије велики број Срба се иселило. Постојале су три опције после избора. Морате бити свесни да је 99 одсто гласало за независно Косово и углавном против српских интереса. Имали су ти људи три опције. Прва је била да подрже нову владу, нових свежих снага, Аљбина Куртија. Жао ми је што нико није желео да каже шта би то значило за Србију. Они се залажу за одбацивање Ахтисаријевог плана, па вас питам ко ће да штити Србе? КФОР? Неће! – рекао је Вучић и додао да на Косову има између 110.000 и 120.000 Срба.

Он је додао да се Куртијева странка отворено залаже за уједињење Косова и Албаније.

– Други избор је био да Српска листа не подржи никога. А какав је то избор? Па, никакав! Да се сутра одрже нови избори Српска листа би добила мање, а Курти и Харадинај више. Зашто то нико не каже грађанима Србије. Зашто не кажете људима у Србији шта је то реално и могуће – рекао је Вучић.

– Трећа вариајнта је била да подрже владу Рамуша Харадинаја. Он је за Србију и даље оптужени ратни злочинац. Је ли нас неко питао када је гласао? Па, није. Срби оваквим гласањем нису изгубили могућност да сачувају своју децу и мир. А шта бисте урадили да су дошли нови избори и да су Албанци кренули на северу Косова да нападају Србе? Шта бисте радили да крену у нападе на Србе? Да палимо џамије као што смо их палили 2008. године? – упитао је председник.

– Први пут од 1999. године албанске партије не творе већину. Знам да није реално да Српска листа промени политичку сцену Косова с тако малим процентом, можда бисте могли да кажете да сада први пут Срби могу нешто више да ураде – рекао је Вучић и додао да први пут од 1999. „имамо нешто у својим рукама“.

Он је додао да је 86 земаља признало Косово док он није постао премијер, а од тада до данас само седам.

Вучић је додао да је поносан на политику која штити Србе на Косову, те да ће дати све од себе да се ти људи осећају безбедно.

– Последњих дана говорено је о томе како ми немамо о чему даље да разговарамо, јер је све прописано Уставом Србије. Заклео сам се над уставом и поштоваћу Устав, али ови који критикују нису никакви борци за српске интересе, већ су борци они који народу могу да кажу истину. Када говорите о томе ко је више чинио за наш народ… Па када је Република Српска имала већу подршку? У сваком смислу. А шта је урађено за српски народ у Срној Гори? Довело је до тога да данас правимо Српску кућу у Подгорици – рекао је Вучић и додао да је то сада могуће јер је Србија постала економски драстично јача.

Он је рекао да народу можемо да помогнемо тек када имамо економски снажнију Србију.

– У коју је то земљу, једнако малу као Србија, дошао кинески и руски председник? А ја се надам да ће доћи и амерички – упитао је Вучић.

– Од овога нема бежања. Ја нећу бећати и склањати се ни пред ким. Ми морамо да размишљамо како ћемо с Косовом и око тога нам треба што шири консензус – рекао је председник.

– Од октобра ћемо кренути у дијалог. Биће га не само у парламенту, већ у различитим форумима. Спремам сам да лично одем и попричам са СПЦ и представницима свих других верских заједница, и у САНУ и на свако друго место. И никоме нећу побећи са мегдана – рекао је Вучић и поновио да Харадинај за Србију остаје ратни злочинац и да ће се и даље радити на његовом привођењу правди.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here