Вучић на Пинку: Декларација ће се бавити језиком, а не ратнохушкачком политиком

Поделите:

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас критике дела јавности и опозиције поводом Декларације о опстанку српске нације, уз оцену да су мотивисани и захтевима неких из међународне заједнице.

Он је за телевизију Пинк рекао и да још ниједно слово те декларације није написано, истакавши да то нема било какве везе са ратнохушкачком политиком већ да ће бавити заштитом српског језика.

„У томе (критикама декларације) стоји и међународни фактор зато што им нисмо рекли шта треба да пише“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија суверена земља и да актуелна власт за разлику од претходне не пита страни фактор шта сме да уради.

Он је навео и да ће се та декларације бавити заштитом српског језика и запитао у ком међународном документу пише да је брига о језику ратно хушкање.

Вучић: Види се да нема храбрости за промену Устава
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се види да у Србији нема довољно храбрости да се Устав промени и упозорио да би то могло зауставити пут Србије ка Европској унији.

„Ако не будемо имали довољно снаге да променимо Устав, а видим да је немамо, наш пут ка ЕУ ће бити заустављен“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Вучић је оценио да они који неће да мењају Устав желе да све остане као и данас, а они који хоће желе да се одрекну Косова, те се у том зачараном кругу не може доћи до решења.

„Да имамо Октроисани устав и да га донесемо на силу, не пада ми напамет“, рекао је Вучић и додао да Устав мора да буде резултат широког консензуса.

„Покажите ми документ у коме пише да је то ратно хушкање“, рекао је Вучић нагласивши да се увек залагао за мир и стабилност.

Навео је и да би Декларација о опстанку српске нације требало да буде завршена крајем новембра или почетком децембра ове године.

Оценио је и да многи критикују декларацију, јер како је рекао, не желе да виде економски опорављену и јаку Србију.

„Где год да се Срби састану, па и када жале страдале сународнике у Олуји, за њих није добро и увек је претеће“, рекао је Вучић.

Истакао је и да неће да прихвати да су Срби за све и увек криви.

„Проблем је што су неки људи задовољни само када је Србија згажена и погнуте главе, а када Србија подиже главу то је за њих опасност“, рекао је Вучић.

Поновио је да је Србија суверена и независна држава док је грађанима поручио да ће то бити и убудуће.

Обећао је грађанима мир и стабилност и разговоре са свима у региону како би се то обезбедило, као и наставак привлачења страних инвестиција и рад на развоју предузетничког духа у Србији.

Декларација је најављена 4. августа на састанку Александра Вучића с представницима Срба из региона.

Вучић: Питање Косова много кошта

Председник Србије Александар Вучић изјавио је и да Србију нерешено питање Косова много кошта, да су зато све идеје о решавању косовског питања добродошле, те да је важно да се од септембра дијалог додатно институционализује.

„Поставља се суштинско питање, да ли ћемо имати довољно храбрости да себи погледамо у очи и кажемо ово је реално а ово није и да онда дођемо до озбиљних решења“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк и додао да „није на њему да има ‘готово’ мишљење“ већ да саслуша људе и да се заједнички дође до решења.

Према његовим речима, на њему је да нађе незадовољавајуће решење, јер само такво може бити компромисно.

„Све идеје су добродошле, све слушам, неопходно је да се дијалог додатно институционализује у научним форумима, у цркви, са цивилним друштвом, да разговарамо о свему, … да видимо шта можемо да очекујемо од будућности и шта су последице једне и друге опције“, рекао је Вучић коментаришући две опције о којима се говори у јавности – да по питању Косова не треба ништа радити или да све треба предати Албанцима.

Извор: Бета

Поделите:

1 COMMENT

  1. ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ ИМА ПРАВО ДА НЕ ЗНА СВЕ НИТИ СВЕ МОЖЕ ИКО ЗНАТИ, АЛИ СУ ЛИНГВИСТИ ПРОБЛЕМ ЈЕР ГА ЛАЖУ ДА СРБИ „ИМАЈУ ДВА ПИСМА“. Председник није овде ни споменуо заштиту, тј. враћање српске ћирилице српском језику и Србима. Он спомиње само „заштиту језика“. А код Срба заштита српског језика без српског писма нити је могућа нити је превише потребна. Јер, језик, ако га не заменимо туђим језиком, неће лако нестати. А писмо, пак, српско ћириличко писмо, наравно, већ је замењено у језику Срба и у Србији у више од 90 одсто у јавној употреби. Наравно, Вучић има права да не буде упућен у проблем српског народа у вези са српским писмом. И њега су српски лингвисти у плаћеним српским језички8м институцијама погрешно научили да постоји непостојеће „српска латиница“. И зато он не схвата да српског језика нема без српског писма. Он није дужан да познаје ни историју културе, па не може да схвати зашто је Србима већински замењено српско писмо, када је то нарочито учињено и зашто. А српски лингвисти су, пак, плаћени да то науче и да знају, па да не доносе противуставан Правопис српскога језика Матице српске у коме је српском писму одузет суверенитет увођењем у норму хрватске абецеде ко9ју српски лингвисти неће да зову правим именом „хрватска гајица“, него је именују са седам речи: „латиничко писмо из времена српско-хрватске језичке заједнице“ и тако збуњују и Вучића и српски народ како тобож једино Срби „имају два писма“. Они неће да науче или обавесте председника да не могу Срби да присвајају туђе писмо и да га зову својим,а да крију чињеницу, да је то писмо Србима вековима наметано насилно, посебно у време окупација, као и, нарочито успешно, из времена Јосипа Броза када је то насилно наметано вековима туђе писмо Србима уведено сада легално као алтернативн90о писмо, да би се оно онда исфорсирало преко власти и школства на данашњих 90 одсто и у самој Србији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here