Вучић: Нећемо у НАТО, правимо нашу војску

Поделите:

Србија ће сама да доноси одлуке, неће да иде ни у један војни савез и хоће да развија своју војску, истакао је председник Србије Александар Вучић

Србија ће сама да доноси одлуке, неће да иде ни у један војни савез и хоће да развија своју војску, истакао је председник Србије Александар Вучић и поручио да неће само бити повећане плате војци и полицији, већ ће се изаћи да програмом изградње станова, како би војници и полицајци лакше решавали стамбено питање.

Вучић је навео да је и у седишту НАТО-а рекао да Србија неће бити чланица тог војног савеза, као и да генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг има разумевање за то.

„Јенс разуме Србију. Нико нас не тера у НАТО“, рекао је председник.

Вучић је назначио да Србија хоће да развија своју армију, да она јача, а да војнци и полицацји боље живе.

„И биће велико повећање плата, уз још нека позитивна изнеђања, јер они морају лакше да дођу до решења стамбених проблема. Ускоро ћемо изаћи са програмом да им помогнемо и омогућимо градњу великог броја стабмених квадрата, како би војници и полицајци могли лакше да реш стамбено питање“, рекао је председник Србије.

То се, подвукао је, може само онда када имате добро стање у буџету и немате проблем са јавним дугом, што је сада случај.

Говорећи о изјави америчком сенатора Рона Џонсона у вези са Хуманитарним центром у Нишу, Вучић је рекао да је он изнео ставове америчке политике.

„Он је изнео оно што чујете од сваког Американца, као што од сваког Руса можете да чујете да не желе Србију у НАТО-у, они не желе да дамо дипломатски статус Центру у Нишу, као ни утицај Русије овде. Морао сам да реагујем, Србија доноси сама одлуке“, закључио је Вучић.

Ми имамо добре односе с Македонијом, с македонским народом и немам ништа против политике Македоније, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић на телевизији Хепи, а упитан да коментарисе недавни неспоразум Србије и Македоније.

„Њиховог премијера Зорана Заева постујем, немам проблем ни с тим сто се састао с Драганом Шутановцем. Мене интересује каква је њихова политика према Србији и важно нам је какав ће бити њихов став поводом Унеска, поводом неких других питања која су важна за Србију“, рекао је Вучић.

Тензије смањене, остају разлике о питању КиМ 

На тим ћемо односима да градимо реципрочне, искрене и добре односе с Македонијом, али нема више да ми будемо било коме џак за ударање, а да ни руку не подигнемо“, поручио је председник Србије.

Тежа су била времена мојих претходника, рекао је председник Александар Вучић коментаришућичињеницу да је он једини политичар који није изручио ниједног држављанина Србије Хашком трибуналу.

„Њихова времена су била тежа, мени је била значајно лакша ситуација, него мојим претходницима“, приметио је Вучић гостујући на Хепи телевизији.

Упитан како коментарише касније понашање Трибунала, који је најпре вратио Шешеља у земљу уочи избора, а затим тражио да га Србија врати у Хаг, да би након тога тражио изручење троје радикала, Вучић је рекао да је очигледно било да су лидера радикала вратили уочи избора да би дестабилизовали Србију.

„Вратили су Шешеља очекујући да позиција СНС буде ослабљена, а да Србија буде лутка на повоцу с којом би могли да раде шта хоће. То су сигурно имали на уму кад су га вратили. Кад се то није десило рекли су – сад га вратите назад. Па, смо ми рекли – цекајте људи, ово је озбиља држава и не можете тако“.

А онда су тражили троје радикала, додао је, с образложењем да су вршили притиске у поступку који је био завршен, а Шешељ ослобођен.

„Ми смо онда рекли ‘ви тражите њих, који су криви за не знам шта’. Па не тражите продужење да бисте добијали плате… Нисам се, међутим, ни на који начин мешао, а наши су органи закључили да њихови захтеви нису у складу с насим законом о сарадњи с Трибуналом“, навео је Вучић али и додао да верује да ће се притисци наставити.

Додао је и да ће Србија тражити да сви Срби који су осуђени у Хагу казну издржавају у Србији.

„Видим да има проблема, а ми ћемо да преузмемо њихов смештај, они ће и овде бити затворени, само да дођу у земљу, ми преузимамо трошкове, што ви да их плаћате, то ћемо ми, ми ћемо плаћати њихову неслободу. Шта год били наша је обавеза да бринемо о њима, па и о Младићу, зато смо и послали гаранције као и за сваког другог држављанина Србије“, рекао је Вучић.

Ми смо прихватили да се дијалог Београда и Приштине води у Бриселу, а може да се води где год хоће под окриљем Брисела, и то је у реду, али, ако се убацују неки други играчи, онда дајте да разговарамо о томе ко још треба ту да уђе, каже председник Вучић.

Он је то рекао на Хепи телевизији, одговарајући на питање о шпекулацијама о ангажовању Америке у бриселском дијалогу.

То је, каже, тежак проблем за нас:

„Ми тиме морамо да се бавимо, да решавамо проблеме, да гарантујемо безбедност људима на Косову и Метохији, да они виде будућност на својим огњиштима и да видимо како и на који начин према томе треба да се односимо“, рекао је председник Србије.

Говорећи о позиву на унутрашњи дијалог, Вучић каже да се на тај позив углавном гледа из два угла, а да нико не нуди решење.

Један угао је, каже, онај: „Нећемо да разговарамо, издајник то хоће да би испоручио неком оно што је обећао“.

„На то се насмејете и кажете да је добро да народ њих није изабрао. А, с друге стране, имате и оне, једнако нереалне, који кажу – боље да он то заврши, него ми“, рекао је Вучић.

Из другог угла то гледају озбиљни и одговорни људи, који су рекли да су то важне теме и да о томе мора да се разговара, попут Мићуновића, додао је.

Вучић је подвукао да се сасвим сигруно сутра неће десити да се пробудимо, а да је „Вучић или неко други признао независност Косова, а да ми ништа немамо“.

„То просто није могуће, то су приче за малу децу. Или ћемо моћи да постигнемо неку врсту договора, да преузмемо одговорност за будућност и да видимо шта Србија добија. Ако то нисмо у стању, ако је најлакше да кажемо – само да њих протерамо, онда је то неодговорно и неозбиљно“, рекао је Вучић.

Током боравка у Њујорку видеће се, каже, са руским министром спољних псолвоа Сергејом Лавровим, можда и са неким америчким званичницима, немачким, вероватно и са Федериком Могерини, као и из региона, можда и са Хашимом Тачијем.

„Сви иду у Њујорк. Па ћемо да видимо како ће то да изгледа… И после тога да видимо шта можемо да урадимо у нашој земљи, шта ће други да нам казу и како свет гледа на то. Онда ћемо моћи да наставимо дијалог… Има много знања у Академији, цивилном сектору и од других, које ћемо тек моћи да чујемо“, рекао је Вучић.

Ништа страшно се у суботу није догодило, претпостављам да намера људи у „бентлију“ није била да мени науде, а да ли сам у праву треба ипак да утврде надлежни органи, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић коментаришући инцидент који се догодио у суботу, а за који су поједини медији навели да је реч о покушају атентата.

„Постоји једна врста сталне приче како измишљам атентате, иако ја нисам никад рекао да је неко покушао атентат на мене…Нисам то рекао ни у Сребреници“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

У Сребреници је један део напада остао ван домета камера, додао је, те навео да је било том приликом и покушаја да га ударе у главу, али да никад није помислио да је неко од политичара планирао његово убиство или нешто слично.

Како је објаснио, није од оних који се баве „замајавањем, јер нема других резултата“.

Говорећи о инциденту од суботе, Вучић је испричао и да је то у новине, тачније у Политику доспело, вероватно, како је рекао, преко неког канала у полицији, „за који нисмо знали“.

„Главни уредник Политике Жарко Ракић позвао ме је у суботу увече и рекао да су они досли до информације шта се догодило. Ја сам га замолио да то не објављују, али да исто тако то не схвати као притисак, већ као молбу. Политика је међутим то објавила и вероватно су то сазнали из полиције. За тај канал нисмо знали, а Ракић није хтео да ми открије извор“, навео је Вучић.

Додао је да је то испричао, јер постоје људи који стално подижу тензије, те приметио да ниједне новине нису навеле да је то у суботу био атентат.

И министар полиције Небојса Стефановић врло брзо након првих информација изјавио је да нема елемената да се каже да је реч о атентату.

„Истина, занимљиво је да су двојица од тројице у аутомобилу који нас је пресрео била под дејством наркотика, у скупом возилу, те да се не поклапају искази људи тамо одакле су они изашли“, рекао је Вучић.

То све говори, додао је, зато што су раније неки други говорили о атентатима свака три дана, иако они нису никоме представљали политички проблем, „па су људи задржавани по 30 дана, чак неки људи из амбасада и узимано им је за зло што возе пса на задњем седишту“.

„Овде је, међутим, реч о људима који, како је приметио Ракић, сигурно нису ни академици, ни кустоси музеја, а чудно је да су се три пута вртели око Топчидерске звезде.Ја свеједно мислим да је то због наркотика“, приметио је Вучић.

„Не бих да се мешам у посао државних органа, али сам сигуран да ти људи нису хтели да ми науде“, поновио је Вучић.

Упитан како коментарисе забринутост људи због инцидента, Вучић је рекао да верује да је само мали број људи истински забринут, али је поручио да нико не треба да брине, јер он није пласљив.

„Шта год да ураде, не могу ми ништа, све сто прете не могу Србији ништа“, поручио је.

Изгледа да сам се нешто замерио нашем пријатељу Богољубу Карићу, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић коментаришући оцене словеначког института Ифимес како он наводно „прави хаос на Балкану по налогу Ангеле Меркел“.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће напредњачка власт подићи у Београду споменик убијеном премијеру и председнику Демократске странке Зорану Ђинђићу, јер он то заслужује и јер се морамо научити да поштујемо људе који су обележили неко време или нас „задужили“ својим делањем.

„Наравно да нисам сагласан са свим оним што је била политика Зорана Ђинђића, али је подизање споменика показивање елементарног поштовања. Ми ћемо да подигнемо споменик Ђинђићу“, рекао је Вучић и подвукао да Зоран Ђинђић заслужује своје обележје у Београду.

Са друге стране, рекао је да има оних који би да уринирају по гробовима живих људи и који изговарају сличне глупости…:

„Људи, будите одговорнији. Нисте нимало храбри, не можете да бијете никога, знам вас добро и знам какве сте кукавице“, рекао је председник Вучић.

Он је указао на то да нисмо баш склони да негујемо попштовање према људима из наше исаторије, попут Милоша Обреновића, или кнеза Михаила Обреновића.

„Ми се налазимо “код коња“, а у Загребу се састају ‘код Јелачића’ „, приметио је, говорећи о споменицима кнезу Михаилу и бану Јелачићу, обојици приказанима на коњу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су његови политички противници без било какве политике, било каквих идеја и одговора на било коју тему значајну за српско друштво, те да је, према ономе што говоре и чиме се баве, јасно да је њихов идеолог Милован Бркић, власник Таблоида и човек који се на судовима брани тако што показује „уверење“ да је луд.

Нема краја лажима на мој рачун, увредама, измишљотинама и најбаналнијим изјавама, које износе, рекао је Вучић за Хепи телевизију и додао да та „уринарна“, милитантна политика постаје заштитни знак доброг дела његових политичких противника.

Вучић је рекао да јеиз накнадних изјава глумца Сергеја Трифуновића јасно да је управо о њему говорио када је причао о „уринирању на нечијем гробу“.

„То је политика Милована Бркића, милитантна, уринарна политика је једина политика коју имају“, рекао је Вучић и додао да је то тако јер такви не умеју да кажу, на пример, “идите брже у ЕУ“, или “не идите“, или нешто о Косову или било шта друго.

„То су нерадници, којих се не плашим, њих се не плашим, тих који ништа не раде. Мени је савест чиста. Да ли могу да изгубим поверење народа? Могуће. Али, образ – нећу“, рекао је председник.

Поносан је, каже, на чињеницу што у Србији нема политичких убистава, као што је то било у време неких других влада, те као што је скривано од јавности да је убијен новинар Ранко Панић.

Како је рекао, и прича о градоначелнику Суботице је искоришћена само да се нешто ружно каже, а ради се о томе да је он претио човеку који га је терао да краде.

Додао је и да се градоначелник извинио и СНС, а они се, каже, љуте што им понављамо само оно што су гворили.

„Саша Јанковић, а не ја, је тај који прича о државном удару…Човек све време живи у државним ударима…“, приметио је Вучић, цитирајући неке изјаве Јанковића и делове његовог интервјуа.

Вучић је, коментаришући видео снимак разговора са Бркићем, у којем се отворено прети и говори да „треба убити Вучића“, рекао да је то стварно њихова полтика која се још и оправдава на сваки начин.

Према његовим речима, готово да је смешно када људи који су се самопрогласили елитом српског друштва, а не разликују се од Бркића, говоре о нечијим дипломама…

„Где је Зорану Живковићу, где Шапићу диплома?“, запитао је.

У низу лажи појавила се, додао је Вучић, и прича о његовом тобожњем винограду у Тоскани, што би, кажу, требало да буде тема истраживачког новинарства, а која је „преписана“ од руске опозиције, која је винограде и виле у Тоскани приписивала Путину и Медведеву.

„Као што су преузели као симбол и жуту патку, која се појавила и у Русији и у Бразилу…“, рекао је он.

Предсдедник Србије Александар Вучућ каже да је позвао америчког председника Доналда Трампа у посету Србији и да ће га позвати поново, те да постоји нада да Трамп и дође у нашу земљу и истакао да ће покушати да доведе још неколико светских лидера у Србију током свог мандата.

„Ако је постојала санша да неког америчког председника доведемо у Београд, мислим да нам је то сад шанса. Као што мислим да ћемо довести и руског председика у нашу земљу“, рекао је Вучић у емисији „Ћирилица“ на ТВ Хепи.

Говорећи о Доналду Трампу, председник Србије је рекао да никада не користи прилику да га нападне, јер, каже, не улазећи у политику Трампа, не може да га напада, већ поштује храброст председника САД, због тога што је тешко издржати „патологију какву шире Си-Ен-Ен и други“ у Америци.

„То је тешко. Шта год да ураде, за све су криви и то полако узима сва права… Али, Трамп је направио револуцију – да је народ важнији од свих “селебритија“, да је могуће победити и кад устану Мерил Стрип, Леброн Џејмс… Грађани су им поручили – брига ме за вас, овде се ради о мени, хоћу неког ко брине о обичном човеку. Ту је Трамп имао страшну храброст и енергију. Капа доле, мајсторе. А да ли ће имати снаге да нешто постигне, то је друго питање“, навео је Вучић.

Он је додао да ће дати све од себе да током мандата још једном доведе кинеског председника Си Ђинпинга, што би био „страшан и невиђен“ успех.

„Кинески премијер Ли Кећанг је већ био у посети Србије, а мислим да ће у новембру још једном доћи у Србију, да се отворе радови на прузи Београд – Будимпешта“, рекао је председник.

Постараће се, каже, да у Србију дође премијер Индије, Нарендра Моди.

„Постараћу се да видимо кога моземо из светске политике да доведемо. Ако бих успео, са премијерком Аном Брнабић, да замолимо Ангелу Меркел и Емануела Макрона да дођу у Ниш 2019. године…“, рекао је Вучић.

Немам викендицу у Тоскани и откуд мени викендица тамо, али то су измислили по угледу на опозицију у Русији, која је својевремено Путину и Медведеву „нашла“ викендице у Тоскани, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„Ваљда су мислили да су духовити и да треба и мени да нађу неку викендицу и тако се та прича појавила“, рекао је председник, коментарисући написе у неким медијима о томе да поседује викендицу у Тоскани.

Како је рекао, лагали су, као што су лагали о Синиши Малом да има оне силне станове у Бугарској и сада, иако је доказано да су то биле лажи:

„Морам да кажем да ми је жао што не можемо да кандидујемо Малог за градоначелника Београда, јер је много урадио за град – преполовио је дуг за три године и отворио 500 градилишта“.

Згрозила нас је лаж о Вучићу и рекету

„Ја сам одмах рекао да су то лажи, јер која би будала изабрала 24 стана у Бугарској. Све је доказано, и да је фалсификован његов потпис, али, шта сад вреди, притисак је био огроман, а ја нисам насао начин да се одбраним“, рекао је Вучић.

Упитан како коментарисе то што је ДС данас оптужила Сашу Јанковића да је његов сарадник, Вучић је рекао да би на неки начин могао да каже и да су сви они у опозицији његови сарадници, али је и поруцио да би било боље да имамо у опозицији одговорније људе који се баве политиком, а не линчовањем противника, лажима…

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да не жели да се било где постављају његове фотографије, нити његових слика има у дипломатско-конзуларним представништивима Србије у иностранству.

Он, је гостујући на ТВ Хепи, показао допис Министарства спољних послова под бројем 41061, који је потписао тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, упућен свим дипломатско-конзуларним представништвима са назнаком „хитно“ и обавештењем да ће добити слике тадашњег председника Бориса Тадића у електронској форми, те да их израде радуи излагања у својим просторијама.

„Под ознаком “хитно“, наводи се да ће свако ДПК благовремено добити у електронској форми одговарајућу фотографију председника. Треба да буду на уобичајан начин изложене, на видном месту код сваког амбасадора/конзула, у просторији за пријем и у осталим канцеларијама, а трошкове израде и урамљивања сносиће ДПК, односно грађани Србије“, рекао је Вучић.

Он је поновио да не жели да се каче његове слике, јер за то нема разлога, нити му је то портребно, као неким његовим претходницима да би нешто прикрио:

„Шта ће мени то? Зато што ће озбиљно да се повећају плате и пензије, биће 450 евра, а кад сам постао премијер било је 350, кад јавни дуг пада? Шта би ми то требало да скривамо“?, упитао је Вучић.

 

 

 

Танјуг

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here