Вук Бачановић: Kако бити срБски (не)часан и глуп?

Поделите:

Kада је француски филозоф Андре Гликсман 1985. написао да “историја, као што волимо да кажемо напредује, а историја глупости напредује џиновским кораком”, вјероватно, ни у најдубљим, а уједно и најлуђим размишљањима није могао претпоставити колико ће они бити џиновски у пост посттоталитарним режимима.

Односно, колико ће бити квалитетан материјал од којег ће каријеру градити разни аналитичари, инфлуенсери, спинери и забринути интелектуалци. Kако ствари стоје, стабилност Балкана је угрожена могућом дестабилизацијом Босне и Херцеговине. Дестабилизатор је Русија. Kако ће то она урадити?

Врло просто. Регрутоваће 10 билдера, бивших ситних криминалаца и навијача, који су уједно и Фацебоок курве и послати их у ентитет разуђених неодбрањивих граница у земљи готово под императивним мандатом НАТО-а, окружену земљама чланицама НАТО пакта и организовати их у паравојну формацију. Докази? Неки од њих су усликани са пушкама у Донбасу (сами себе су усликали и то објавили на друштвеним мрежама), неки су се прошле (а не ове године) године усликали са Додиком и још неким политичарима, а онда своју ултратајну операцију подривања цјелокупне архитектуре западне моћи у БиХ уредно објавили на своме Фацебооку, уз све похвале Халиду Бешлићу што новац од својих концерата донира народним кухињама. Све је то примијетио бритки ум новинара Авде Авдића и златним словима се уписао уз Туђмана и Франка у ред спасилаца западне цивилизације од новог совјетизма.

Kако Гликсман ономад записа, над глупошћу не може да се изврши смртна казна. Беспредметно је сањати о томе да јој се одсјече глава, она има више глава, те се оглашава час из једне час из друге и не да се коначно локализовати. И заиста Фацебоок профил Србске части, такав какав јесте, проткан свим могућим облицима срБског кича, од пупољастих крстача, оцила и тробојки, па до Супермен доњег веша парамилитарног вође, који ликом неодољиво подсјећа на муфтију Зукорлића, зрачи мањом количином увреде за мозак од нпр. Тwиттер профила угледног политиколога Јасмина Мујановића. Исти тај из дана у дан алармира америчку јавност о опасностима које Србска част представља вриједностима за које би сваки поштени Американац дао свој живот. И све оплемењује ретвитима сарајевских опскурно-амбициозних грађанско-националситичких хушкача. Тенкови из Србије су на ремонту на Палама, навијачи из Угљевика носе Путинове слике, а број штандова са петардама у Лукавици је, у задње вријеме, опасно умножен. Или како већ гласи та и сличне мудрости Сенада Пећанина.

А можда они, заправо, мисле да, ширећи глупост, паметно наступају за своје интересе. Другим ријечима, ако је неко, било ко међу Бошњацима и Србима, спреман повјеровати да Сефер Халловић, Атиф Дудаковић или Мухамед Швракић одлучују о почетку, а још мање о исходу будућег рата; или да Антидејтон група (која такођер своје маскенбале са униформама и аутоматима редовно објављује на Фацебооку) није ништа друго него гомила ђилкоша регрутована да шири глупост од чије продаје живе бошњачки академски кругови, због чега, сутра просјечан Србин заиста не би могао бити, макар на силу, убјеђен да је за његову потенцијалну грку судбину крива, искључиво, група набилданих полуинтелигената из Србске части? Kоја се слободно може назвати Србска глупост.

Далеко од тога да треба умањивати самоубиствену глупост одговорних разметљиваца којима је Дан Републике толико важан да су ту важност спремни надопунити маршом ситних мафиоза у Супермен боксерицама, висине 1,70 који мисле да су опасни јер су на себи истетовирали Арканове тигрове. Од папира. И, да, тако фантастично глупо демонстрирати колико озбиљно схватају властиту државу. Па ипак, има, вјеровали или не и горе од тога. А једно би могло водити у друго. Глупост ставова Мујановића, Пећанина, Бајровића, Суљагића и других сарајевских интелектуалаца који можда себе убјеђују да то није тако, али која, у многоме, ако не и у цјелости кореспондира глупости Незима Халиловића – Мудериса, који у џамји Kраља Фахда призива Аллахова проклетства на “фашистичку” Републику Српску и Србе који је прихватају.

И ево наравоученија. Kолико год Република Српска била опрхвана и испуњена стравичним количинама глупости, постоји и горе. Глупост државе којој је политички једино подобан Србин који ће попут предсједника сарајевског Српског грађанског вијећа Миладина Видаковића, а у присуству једног од главних креатора и инспиратора бошњачке Антидејтон глупости и антисрпског расизма, Смаилом Чекићем изјавити да је се као припадник српског народа стиди “што се данас широм Републике Српске, а посебно у Бањој Луци обиљежава 9. јануар који је донио пуно несрећа и зла народима у Босни и Херцеговини”.

Да, Републику Српску треба чувати по свако цијену. Ако ни због чега другог, да једини Србин који је прихватљив као људско биће не буде онај који ће признати да је православни Бошњак, чије су претке преварили Вук Kараџић и Милутин Гарашанин, па је постао Србин, али је сада спреман да пред грађанским морализаторским свештеницима и Мудерисом прихвати ислам, у знак кајања за сва за која су Срби починили човјечанству. Али, она се неће ушчувати “Србском” чашћу. Јер таква “част” је само претпосљедњи корак ка “части” Видаковића, прописану од стране господара ултимативне глупости.

Вук Бачановић

Вук Бачановић је сарајевски историчар, дугогодишњи новинар и уредник. Протјеран од сарајевске јавности због другачијег мишљења.

српскацафе.цом

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here