Вук Драшковић: ПРВИ САМ признао Јерусалим!

Поделите:

Изјаву председника САД Доналда Трампа да као главни град Израела признаје Јерусалим изговорио је много пре њега некадашњи шеф српске дипломатије.

Далеке 2006. Вук Драшковић је баш у самом Јерусалиму рекао да је тај град престолница Израела. Та изјава тадашњег министра спољних послова Србије није као Трампова узбуркала светску јавност, али јесте српску. Појединци из Србије упућивали су и оштре критике сматрајући изјаву шефа српске дипломатије непримереном. Драшковић за „Блиц” каже да би и данас поновио такву изјаву.

– Био сам у посети Израелу од 4. до 7. новембра 2006. Била је то прва посета једног српског министра јеврејској држави. Примили су ме са највећим уважавањем: министарка спољних послова Ципи Ливни, премијер Ехуд Олмерт, Бењамин Нетањаху, Шимон Перес… Предавање на Институту за међународну политику почео сам реченицом: „Веома сам узбуђен због тога што сам у Јерусалиму, престоници Израела, а и духовној престоници мог рођења.“ Званично, у том тренутку, за све државе света, па и за Србију, престоница Израела био је Тел Авив, иако су у Јерусалиму били и Kнесет и Влада и Врховни суд Израела – каже Драшковић.

Он додаје да би и без тих чињеница рекао да је Јерусалим престоница јеврејске државе, „јер је то неспорна и болна историјска истина”.

– На прес-конференцији сам рекао: „Kад би Хезболах и Хамас одложили оружје, завладао би трајни мир међу Јеврејима и Палестинцима. Kад би Израел одложио оружје, нестало би јеврејске државе” – каже Драшковић. Он је тада дао исту изјаву и за „Јерусалем пост”.

Трампово признање Јерусалима као престонице Израела јуче је узбуркало свет. Kао одговор на Трампов потез, Савет безбедности Уједињених нација ће у блиској будућности сазвати хитну седницу на којој ће се разматрати решавање насталог проблема.

– Због изјаве председника САД, делегације Боливије, Велике Британије, Египта, Италије, Сенегала, Уругваја и Француске затражиле су хитно сазивање састанка Савета до краја ове недеље – наводи се у заједничком саопштењу осам земаља.

Осуде Трамповог потеза стигле су из целог света, док је ЕУ изразила озбиљну забринутост, наводећи да би то могло да има реперкусије по мировну перспективу.

Најбурније су свакако реаговале муслиманске земље рекавши да ће „ојачати екстремистичке позиве на свети рат“.

– Треба да позивамо и радимо на отпочињању нове интифаде право у лице непријатељу – рекао је лидер милитантног Хамаса Исмаил Ханијех током говора у Гази. Јуче су широм муслиманских земаља паљене израелске и америчке заставе.

 

 

Блиц

Поделите:

5 COMMENTS

 1. Вук Драшковић може да тужи Доналда Трампа за крађу интелекталне својине?!
  Оно што је рекао Вук Драшковић је тотлани дипломатски промашај.
  Рекао је: “Веома сам узбуђен због тога што сам у Јерусалиму, престоници
  Израела, а и духовној престоници мог рођења.“
  Други део изјаве: “…а и духовној престоници мог рођења.“ је религијски за
  Јевреје, припаднике Јудаизма, неприхватљиво јер они не признају Христа,
  а хришћане сматрају сектом, па никако не могу прихватити да је Јерусалим
  духовна престоница рођења Вука Драшковића., то је за њих испод части,
  једна врста увреде.
  Да се задржао само на првом делу своје изјаве, могуће да би га Јевреји
  “пазили“, “мазили“, а и неку кинту уделили!

  Драган Славнић

 2. Vuk Drašković jeste budala i beznačajno lupetalo, i ta njegova (nekadašnja) izjava nije nikakva „njegova intelektualna vrednost“ nego upravo njegova intelektuana glupost! Stvar je samog Izraela koji će od svojih gradova proglasiti „glavnim gradom“ i tamo smestiti svoje državne institucije, i njega, (Vuka Draškovića) niko nije za to pitao niti tražio! Druga je stvar sa Trampom! Potpuno absurdno je da se Vuk Drašković upoređuje sa Donaldom Trampom, pa čak i da je neki zvaničnik Srbije, time bi time samo naneo veliku štetu Srbiji kao što joj i nanose mnogi glupi zvaničnici takvi kao što je on. Sačuvaj Bože kakve idiotski glupe političare ima Srbija, i pravo je čudo da srbski narod ima državu pored ovakvih idiotskih političara, počev od kralja Aleksandra Karađorđevića pa sve do Tome majmuna Nikolića, ali i sa ovim Vukom Draškovićem isto jer (kako je rekao) i on je bio „neko i nešto“ u galeriji političkih idiota Srbije!

 3. Hrišćansto nije nikakva („jevrejska“) sekta već grčko-rimska paganska religija obučena u jevrejsku narodnu nošnju. U tzv. „Starom Zavtu“ (Tanakh) nema nikakvog „hrista“ niti hrišćanstva osim ako se ne učita unazad iz tzv. „Novog Zaveta“ To priznaju danas i neki časni Hrišćani,sem pravoslavnih naravno. 2000 godina progona od strane hrišana i istočnih i zapadnih nije uspelo da nas natera da čitamo svoju Svetu Knjigu onako kako oni žele. Zato danas ponovo postoji država Izrael nakon 2000 godina patnje i progona, što je čudo van prirodnih tokova, dok hrišćanstvo umire ili je od njega ostala samo prazna običajna ljuštura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here