Вук Драшковић: Реалност је да је Косово независно!

Поделите:

Интервју Вука Драшковића за Телеграф

Како оцењујете позив председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову? Да ли је могуће постићи национални консензус?

Подржао сам тај позив. Сваки разговор је бољи од неразговора. Само у дијалогу о Косову можемо доћи до одрживог решења за тај горући проблем Србије и ове генерације. До тог решења не можемо стићи консензусом, сагласношћу свих у Србији, јер је доста оних којима је отворена косовска рана извор политичке и материјалне моћи.

Какав је Ваш предлог у вези Косова? Како Ви видите разрешење тог “Гордијевог чвора”?

Без формалног признавања косовске независности, прихватити све одредбе из Ахтисаријевог плана којима се, према највећим европским стандардима, штите права српског народа на КиМ, права Српске цркве и наша духовна баштина на тој територији. Примера ради, по Ахтисаријевом документу “све српске цркве и манастири, као и њихови поседи, својина су СПЦ са седиштем у Београду”. Цркве и манастире мора да штити специјална, већински српска, полицијска јединица и Србин је њен командант.

Девет већински српских општина (пет јужно од Ибра, а четири северно од Ибра) имају аутономну власт у двадесетак надлежности, укључујући судство и полицију, са правом стратешког повезивања тих општина са Србијом. Српски језик и ћирилица званични су на целој територији Косова…

За то сам да ове одредбе, и још многе, прихватимо, јер су Албанци, под снажним притиском Запада, пре свега САД, прихватили Ахтисаријев план у целини и уградили га у свој Устав и законе. Нека решења из Ахтисаријевог документа (овлашћења Заједнице српских општина и статус имовине државе Србије на Косову) требало би да буду побољшана у Бриселском дијалогу.

Мислим да би грађане Србије требало упознати са Ахтисаријевим планом, јер је он овде 2007. године анатемисан, слично као што је 1995. анатемисан План З-4 за тадашњу Српску Крајину. Да тај документ није сакривен од јавности, чак и од посланика нашег парламента, не би се необавештени народ могао плашити намером косовских Албанаца да се уједине са Албанијом, да Србији отму “све до Ниша”, да прогласе албанским наше цркве и манастире на КиМ.

По Ахтисарију, а то је уграђено у косовски Устав, Косову је забрањено уједињење са Албанијом, употреба државних симбола Албаније, као и прикључење Косову било које територије изван Косова, а статус српских цркава и манастира максимално је осигуран. Ахтисаријев план, чак, предвиђа и формирање “заштићених зона” око 39 српских цркава и манастира, у које се Албанци не могу насељавати, нити могу тамо било шта радити без одобрења Српске цркве.

Шта мислите под тиме да треба да признамо “косовску стварност”?

Признати стварност, то значи прихватити чињеницу да независност Косова сада признаје уверљива већина чланица УН и ЕУ и да је Међународни суд правде закључио да једнострано проглашење косовске независности није противно ни Повељи УН, ни међународном праву ни Резолуцији 1244 СБ УН.

Признајмо себи да је режим у Србији својом криминалном политиком 1999. гурнуо Србију у рат са НАТО алијансом, да је тај рат окончан безусловном капитулацијом Србије у Куманову 9. јуна 1999. и, већ сутрадан, Резолуцијом 1244 СБ УН о – протеривању државе Србије са Косова!

Дотадашњу покрајину Србије морали су да напусте њена војска, полиција, паравојне и параполицијске снаге, сви органи и симболи државне власти, државног суверенитета Србије над КиМ.

Право да не признамо независност Косова имамо, али немамо право да свој народ хипнотишемо неистином да независности Косова нема, да смо 1999. победили НАТО и одбранили суверенитет Србије над Косовом и да нам тај суверенитет у СБ УН чува Русија. Чува нам оно што немамо, уз велики ризик да нам слаби и пропада и оно што имамо, да Србију претварамо у таоца косовских заблуда и митова.

Све и да се постигне национални консензус, да ли ће званични Београд имати са ким да разговара у Приштини, с обзиром на то да челници привремених институција косовску независност сматрају завршеном причом?

Српско-српског консензуса о Косову, већ сам рекао, не може бити. Оно чега мора бити је договор одговорних људи да будемо истрајни у борби за све оно што за добро Срба на Косову можемо променити, храбри да прихватимо све што не можемо променити, и мудри да разликујемо ово двоје.

У вашем питању, рецимо, спомињете “привремене институције” на Косову. Од проглашења косовске независности, нема тамо никаквих “привремених институција”. То су међународно признате институције државе. Ту чињеницу не потиру ставови Србије да је то “лажна држава”.

Ни парламент ни Влада Косова неће, извесно је, са Србијом преговарати о било чему што поништава њихову државну независност, нити би такви захтеви са наше стране били прихваћени ни од ЕУ, ни од САД, ни од НАТО алијансе, ни од самог Савета безбедности УН.

ЕУ и Запад захтевају да Србија и Косово потпишу обавезујући споразум о свестраној сарадњи. Не тражи се, тиме, да Србија призна косовску државу тако што ће послати свог амбасадора у Приштину. Такав споразум својевремено је потписала Западна Немачка са Источном Немачком, али Источну Немачку није признала за независну државу ни када је она постала чланица УН.

Да ли ће међународна заједница пре свих ЕУ и САД имати слуха за евентуални нови став Београда?

Имаће слуха само за предлоге и захтеве којима се не оспоравају независност Косова и темељне одредбе Ахтисаријевог плана. Преговора о другачијем статусу Косова не може бити. Знам да многи у Србији ово не прихватају и не разумеју.

Неки би да деле Косово, неки би да Косово силом вратимо у Србију, али без два милиона Албанаца који живе тамо, неки се уздају у трећи светски рат и руски тријумф над војскама ЕУ и САД, а неки предлажу да чекамо, чекамо, ако је потребно и неколико векова, и да са Албанцима прекинемо све разговоре и договоре.

Када говоримо о ЕУ, један од постулата Ваше политике је чланство Србије у Унији. Међутим, ЕУ је оптерећена бројним унутрашњим проблемима, а пред Србију се поставља низ услова. Чини се да смо и даље годинама удаљени од чланства?

ЕУ греши. Њена стратегија да је европеизација Србије, БиХ, Црне Горе, Албаније, Македоније и Косова услов за чланство у ЕУ показује се као промашена. Мени се чини да би храбра одлука Брисела да прикопча за ЕУ и све ове земље, иако сада не испуњавају многе услове, управо убрзала европске промене и реформе. Тако је Брисел поступио са Бугарском и Румунијом. И то није била грешка.

Какав је Ваш утисак, да ли је Берлински процес још једна, како кажу европски аналитичари, европска брзина, пошто и у самој Унији постоје државе које нису чланице еврозоне или Шенгена? Да ли је то замена за чланство?

Није то замена за чланство, него пројекат да се убрза чланство Западног Балкана у ЕУ. Но, све и да јесте привремена замена за чланство, шта год да је, добро је, јер је боље од овог како је сада.

Како у глобалним токовима видите будућност ЕУ?

ЕУ се креће ка крупним променама. Главне стратешке одлуке креираће осовина Берлин – Париз, а Унија ће подсећати на модерни воз са више разреда: прва класа, бизнис класа, економска класа… Композицијом ће управљати најразвијеније државе, садашњег консензуса у одлучивању неће бити, централних институција ЕУ биће више него данас, обавезујућих одлука за све чланице Уније, такође. Заживеће и ефикасни систем европских санкција за кршење европских начела и обавеза. Предвиђам да ће неофашистичке, неонацистичке и све тоталитарне ватрице и ватре у Европи бити одлучно гашене.

Као што је Косово записано у преамбули Устава Србије, тако стоји и у скупштинској резолуцији да је наша земља неутрална и да неће ни у један војни савез. Ви се залажете за чланство Србије у НАТО. Осим овог документа и већина грађана Србије је против чланства у овој војној алијанси. Који је Ваш кључан аргумент зашто је чланство добро за Србију?

НАТО је избор пута, а ЕУ је путовање. Србија је острво опкољено чланицама НАТО алијансе. Све, евентуалне, потресе и ломове, укључујући и могуће нове ратне сукобе на овом делу Балкана, решаваће НАТО. Тај савез одлуке доноси консензусом.

На Србији је да бира: или ће бити за столом или на менију. И географија није на страни многих у Србији који су за војни савез са Русијом. НАТО је између Русије и Србије. Наша војна неутралност је декларативна, а не стварна. И војна неутралност неке државе потврђује се међународним уговором, а таквог уговора нема.

Тек кад приступи НАТО алијанси, безбедност Србије нико неће да угрожава, нити ће наша држава морати да се против било кога наоружава, јер ћемо бити у истом савезу са свим нашим суседима.

Да ли мислите да би икад Срби већински подржали чланство у НАТО?

Председник Вучић је недавно рекао да би Србија чланством у НАТО алијанси решила већину својих безбедносних и економских проблема, али је, на жалост, више од 70 одсто грађана против тог чланства. То је тачно. Кад би се ти грађани упознали са свим чињеницама, укључујући и пуну истину о НАТО бомбардовању, расположење у народу би се значајно променило.

Балкан се све чешће помиње као место судара Запада оличеног у САД, НАТО и ЕУ и Русије. Да ли нам се то вратио “Хладни рат”?

Хладни рат је стварност, поново се подиже гвоздена завеса између Истока и Запада, са старим значењем да је Исток, а то је данас Русија пре свега, тоталитаризам и зло. Опасност од глобалног оружаног сукоба, који би опет почео у Европи, у Украјини, све је извеснија, али је у нарастању и нада да је могућ договор Вашингтона и Москве о некој новој Јалти.

Русији се, без обзира на то ко тамо влада и како влада, мора признати право на њено стратешко двориште, на “унутрашње иностранство”, а то су све државе бившег Совјетског Савеза, осим три балтичке чланице ЕУ и НАТО. Истовремено, у Москви морају прихватити да је цео Балкан на Западу и у Европи.

 

Поделите:

17 COMMENTS

 1. Evo ga Licki komunista sa njegovim resavanjem srpskom nacionalnog problema….mrs bre majmune…tvoja komunisticka banda je ovo zapocela…tvoj Tito, Krcun, Rankovic……tvoja Mira Markovic, tvoji Udbasi i generali Titovi. NATO je tamo jedini koji cuva mir i srpsku bastinu i najbolje je u njega uci sto pre.

 2. Реалност је да је Вук Драшковић један излапели старац који се продао евроатланским медијима за сићу, Србија је држава само са Косметом без њега је лешина у распадању.

 3. Лапрдање не боли. Много вукова, малих и великих у Србији, накотили се. Они који би им требало да стану на пут немају ловачке пушке, а и стални је ловостај. „Вуче Вуче бубо лења шта ће рећи поколења…“ Ма људи није само у питању Космет, отеше натошиптари Србији све до Врања, а натобугари до Ниша и Ниш, дакако. Давно, још у прошлом вијеку, Билдерберг група је одлучила да се Србију сведе на београдски пашалук ( малим словима, дакако). Трербало би нас три-четири милиона Срба, без наоружања, голоруки (Гандијевски) да кренемо пјешке и да сву ту жгадију претјерамо преко Проклетија.

 4. tih 3-4 million bi zasuli bombama NATO-vci a da Putin ne bi trepnuo. Drazi su njemu Sirijci. Srbija bez Komsten lesina u raspadanju ????? Boze,….UDBA je zatrovala Srbe bas gadno. Do 1912 Srbija je imala tolike politicare, imetnike, naucnike,….toliki su Poljaci, Cesi, Jevreji dolazili iz Evrope da postanu Srbi, i da cetuju po Vardarskoj Makedoniji…..Takav polet i snaga a Kosovo nije bilo u Srbiji. I ovaj majmun Lune, a i svi vi,….Kralj Aleksandar je oslobodilac Kosova jadovi komunisticki,…a vi ga danas pljujete i prizivate rusku kugu. Mi smo tada oslobadjali Kosovo sa podrskom evrope i zapadnog sveta komnene seratlicu i lune….

 5. Ti Komnene aka zaista to mislis sto si rekao si zaista psihopata …izvini na toj iskrenosti……ali ja verujem da ti i u drugim stvarima imas problema…..eto gak recimo i da nisi nek udbaski operativac koji lupeta na net nego ovo stvarno misli

 6. Бог с Вама Петре. Мени је Вас жао. Какве ја везе имам са удбом, какав оперативац. Уљуди се човјече. Петре, туго људска, свако суди по себи. Ако сам ја психопата, Ви Петре то судите по себи. „… извини на исксрености …“ Чуј бан, извини на искрености, каквој искрености, то је безобразлук. Ви увреду стављате под искреност. Никада не реци никада, али ево јавно пишем, Вама никда више нећу одговарати, за мене не постојите. Хитно тражите психијатра и неку одговарајућу установу. Лијечите се, човјече. Ово је искреност, када Вас упозоравам да се лијечите, јер Вам не желим зло, напротив, бићу ссрећан ако се излијечите.

  • Dragi moj Komnene, jos jednom Ti, evo, kazem ( necu vise) : kakav Petar, kakvi bakraci, pa radi se, Komnene, o jednom te istom- i Petar i Lune i Oprosti mi…- navuce te, pa pljyne…
   Jos jednom: oprosti, vise necu
   Pozdrav, Spase

 7. Косово не може бити независно ако је окупирано од НАТО-а и има статус протектората?!
  Ако би и када НАТО напустио КиМ /Косово/, евакуисао базу Бондстил, тек онда се може
  рећи да је “реално“ независно, а дотле, дотле је само НАТО прћија, и ништа више!
  De jure , оно је, по Уставу Републике Србије, део државне територије, неотуђиво по
  свим важећим међународним нормама.
  Ни за турски део Кипра не може се рећи да је “реално“ независан, до год су на њему
  окупационе снаге Турака.
  Ни по Резолуцији 1244. УН, ни по Кумановском споразуму – таква реалност није правно
  могућа.
  Тек ако се и када опозову ова два документа, НАТО напусти Косово,
  изврши промена Устава Републике Србије – брисањем КиМ из састава
  Србије, Скупштина Србије 2/3 већином или на референдуму грађани
  Србије изјасне за издвајање КиМ из састава Србије, тек онда се може
  говорити о релним предпоставкама за признавање
  реланости – да је Косово “независно“.
  А и тада: остаје могућност да оно не буде “независно“, пошто је присуство
  “више силе“/vis major/ непредвидиво, ни по месту, а ни по времену
  испољаваља, као сплет окполности и догађајa који се не могу предвидети.
  Зато, Вук само мангупски арлауче, да оправда плату коју је примио
  од својих газда,а која се своди само на оно: “ SCHEISSE, SCHEISSE,
  MEINE TAUBE VEISSE!“
  Свака окупирана територија је само окупирана територија, и не може бити
  ни правно ни реално независна, осим у главама умоблника!
  Види се, сликом и чита написаном речју, да је Вук Драшковић ПРАВНИ
  ФАКУЛТЕТ ЗАВРШИО КОД КОМУНИСТА, зато он и тврди да је Косово –
  “реално независно“, имајући у виду да су комунисти после Другог
  свтског рата забранили повратак избеглим Србима на Космет, онда када је
  Вук стасавао у комунистички подмладак, а касније “јак“ партијски кадар
  који много “обећава“!?

  Драган Славнић

 8. +љевић није србин, незна ћирилицу. То је довољно да оценимо његов Вуковучићевски карактер.

  Пера М

 9. Пера Миљевић није србин, незна ћирилицу. То је довољно да оценимо његов Вуко-вучићевски карактер. Не обраћајте пажњу на лудака. Ми смо преживели комшије Турке који су били овде 5 векова. Преживећемо и НАТО који је хиљаде километара далеко, који се увалио код наших комшија и не дају им да дишу нити да се изјашњавају. Нема разлике између НАТО и Вермахта господина Хитлера. Ако има, нека Пера Вучић Драшковић, ординарни комуниста, то објасни Комнену и мени, остали нека читају.

 10. Ред је да ФБР објављује коментаре само на српској ћирилици.
  Може и на свим другим писмима уколико коментатори нису срби и нису из Србије. Да знамо.

 11. @Petar Maljevic

  „Inace Kosovo je priznalo 114 zemalja sveta….Svetski Sud pravde je
  rekao da nema nista u neskladu sa zakonima….a i 1244 im ne uzima
  pravo da se samo-odluce.“

  Ако је Косово признало 114 земаља света, треба само сачекати да их
  призна 2/3 или проста, надполовична, већина и ствар ће се разрешити
  “сама од себе“.
  Чему толико хистерична журба са признавањем???

  “Svetski Sud pravde je rekao da nema nista u neskladu sa zakonima…
  .a i 1244 im ne uzima pravo da se samo-odluce.“

  Нема ништа у нескладу са законом, само ако се изузме НАТО НАПАД НА СРЈ
  БЕЗ ОДЛУКЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ И ОУН, што је противзаконито
  по свим важећим нормама Међународног права.
  Албанци/Шиптари могу “dа se samo-odluce“, у складу са 1244, али то не
  бива без сагласности остака грађана Републике Србије, равноправне
  чланице УН јер би то онда била сецесија, a не законско право на
  “САМООПРЕДЕЛЕЊЕ“, по Уставу Републике Србије!

  Драган Славнић

 12. @Petar Maljevic
  “A zar se nije ssrbija zalila Sudu u Hagu i rekli su da nezavisnost Kosova I
  rezolucija 1244 nisu u neskladu.“
  Ако нису у нескладу, зашто онда „Sud u Hagu“ НИЈЕ ДОНЕО ПРЕСУДУ И
  ПРОГЛАСИО /ПРИЗНАО/ КОСОВО НЕЗАВИСНИМ, и тражио да ту ПРЕСУДУ
  АМИНУЈУ УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ???
  Није то могао да уради јер то није ни по међународном ни по домаћем
  праву могуће, једино је могуће у “главама“ – НИЖЕ ПУПКА!

  Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here