Забрањена историја: Руси и Срби су из Сибира — победили смо Александра Македонског

Поделите:

Алтернативна историја је постала врло популарна са појавом интернета. Може се рећи да је теорија „Срби пре Срба“ данас код нас присутнија од званичне историје. А како је у Русији?

Сибирски историчар Николај Новоградов, дугогодишњи истраживач порекла старих Словена, има необичну теорију. Он сматра да су евроазијски народи населили читаву планету, да су имали заједничку прапостојбину, чију окосницу су чинили Словени.

„Сергеј Лесној у својој књизи ’Историја Руса у неискривљеном облику‘ тврди да се прво помињање Славеноруса у писаном облику односи на 477. годину, када је поред града Салцбурга руски кнез Одоакар, заједно са другим племенима, против воље божје, бацио са бедема Светог Максима са његових 50 другова, а провинцију Нориков опустошио огњем и мачем. Камена плоча са исклесаним натписом о том догађају сачувана је до данас у катакомбама поред Салцбурга. Касније, 583. године, Словени се помињу и за време византијског цара Маврикија, који је заробио тројицу словенских момака. Они су били без оружја, али са гуслама, и били су послати аварском хану са писмом у којем се наводи: ’Не можемо ти послати помоћ за рат са Византијом јер живимо сувише далеко‘“, прича Новоградов.

Николај Новгородов – сибирски историчар из Томска, аутор неколико десетина научно-популарних чланака на тему најстарије историје Сибира и књига „Сибирска прапостојбина. Трагање за Хиперборејом“, „Сибирски поход Александра Македонског“ и многих других.
Николај Новгородов – сибирски историчар из Томска, аутор неколико десетина научно-популарних чланака на тему најстарије историје Сибира и књига „Сибирска прапостојбина. Трагање за Хиперборејом“, „Сибирски поход Александра Македонског“ и многих других.

Историчар подсећа на два византијска извора — Теофилакта Симокату, који наводи да је пут ове тројице Словена трајао 15 месеци, и Теофана, чији летопис наводи 18 месеци. Ако су изасланици ишли директно, без скретања, узимајући у обзир просек дневног пешачења од 20 километара и одмора по 5 дана у месецу, они нису могли да пређу мање од 7.500 километара.

„Добија се да су они дошли са полуострва Чељускина. По њиховим тврдњама, они су живели на обали океана који су звали Западним. Западни океан је у средњем веку био арапски назив за Карско море“, објашњава историчар.

И руски лингвиста Владимир Сафронов је у књизи „Индоевропска прапостојбина“ писао да се „сродност савремених и старих индоевропских језика, старих скоро 4.000 година, који су једни од других удаљени више хиљада километара, и историја писмености могу објаснити само тиме да су сви индоевропски језици настали из једног прајезика, из чега произилази да је постојала и јединствена индоевропска прапостојбина, где су живели Индоевропљани још пре њиховог распада“. Лингвисти нису могли да се сложе где се тачно налазила та јединствена прапостојбина, па су ово питање у своје руке узели етнографи.

„Анализирајући древне сумерске митове о Дилмуну, античке митове о Хипербореји, индоаријевске веде, аврестијску географску поему, германске саге о Скандзи, словенске бајке о Крај-земљи, етнографи су дошли до закључка да се прапостојбина налазила у Заполарју. На пример, у грчким митовима и радовима античких историчара и географа тврди се да се Хипербореја налазила на прилично уском појасу земље између Рипејских планина и Скитског океана. Некад су овај део океана називали Коданским заливом. Херард Меркатор у 16. веку Скитски океан назива Карским морем. Он се ослањао на радове Плинија, Помпонија Мелија, Клаудија Птоломеја. Управо одавде су се пресељавали народи“, каже руски истраживач.

Када је дошло до сеобе народа, тешко је рећи. Сеобе су биле сталне, отприлике на сваких 200-300 година кад би се становништво превише увећало.

„На југу Сибира, народи су се насељавали у шумској зони, јер је одатле почињала степа која је захтевала потпуно другачији начин живота — скитачки. У шумској зони су сви народи, укључујући Словене, имали идеалне услове за живот. Мало јужније је трава горела од сунца. Тамо су крајем маја већ ишли у планине и тражили зелену траву, док су у шумској зони, као на Обу и Томи, косили траву чак и бронзаним косама. Ако се припреми сено за зиму, то је могло да траје читаве године — млеко, путер, павлака, кајмак. За децу је то била најбоља храна, и Рускиње су рађале по осамнаесторо деце“, каже Новоградов.

Због тако великог наталитета биле су честе сеобе народа — на запад су отишли Кимеријци, Скити, Сармати, Хуни, Печенези, Половци итд, док су „у шумској степи остали Словени који оснивају Сибирску Русију или Сибирско Словетсво. Тај период се односи на 8. век пре нове ере, а 400 година касније дошло је до поделе Словена“.

„Срби и Хрвати су имали свој град у Сибиру који се звао Серпонов — српски нови град. Значи, постојао је и стари српски град. Српски нови је на средњовековним картама приказан у јужном делу Западног Сибира“, објашњава историчар.

Што се тиче моћи западносибирске Русије, историчар наводи само једну малу занимљивост.

„Александар Македонски никад није био у Хиндустану, већ овде, што се може и закључити из посматрања учених Грка који су пратили војску Македонског. Они су мерили висину дрвећа, дужину његове сенке у подне, добијали тангенс угла сунца изнад хоризонта (0,353) и по углу сунца (19,5 степени) судили о географској ширини локалитета. Диодор је навео једно такво мерење које је показало да у Индији сунце не може да се спусти на такву висину изнад хоризонта, чак ни на крајњем северу усред зиме. Деветнаест и по степени се може добити само зими на географској ширини 47,5 степени, што је јужна граница Сибира. Друго посматрање наводи Птоломеј. Он указује на то да су се царски олтари, које је Александар Велики поставио у част завршетка Источног похода, налазили на реци Танаис у близини града Тангаиса, у ком је најдужи летњи дан трајао 17 сати и 10 минута, а који се налазио на географској ширини од 57 степени. Наш град Томс се налази на реци Тани, на ширини од 56,6 степени“, додаје он.

Река Лена у Сибиру
© Sputnik/ Марк Редикин
Река Лена у Сибиру

Оно што је Александар видео у Сибиру веома га је изненадило.

„Он је пред собом видео огроман град — 45 километара квадратних. То није био старогрчки полис од 10.000 људи, већ огромни град окружен каналом. У њему су се налазили огромни величанствени храмови. Непрекидна генеалогија царева броји 153 имена и траје 6.042 године. То није било у Индији. То је било овде, у Сибиру. Била је развијена писменост, са брезовом кором као опште доступним материјалом за писање. Александар Македонски је овде водио четири рата са Словенима и једва су успели да побегну, изгубивши три четвртине војске од 135.000 људи“, уверава Новоградов.

На крају, руски историчар уверава да је историја најфалсификованија наука, а да су историју Русије и Словена највише покушавали да ревидирају. Зашто? Он подсећа на речи Фридриха Енгелса из књиге „Револуција и контрареволуција“ из 1852. године, који је тврдио: „Словенски народи Европе су јадне нације које изумиру и којима је суђено да буду уништене. Тај процес је дубоко прогресиван. Примитивне Словене који ништа нису допринели светској баштини прогутаће напредна цивилизација немачке расе. Сваки покушај препорода словенства који долази из азијске Русије је ненаучан и антиисторијски“.

„Током читавог средњег века то је радио и Ватикан, који све до данас крије у својим тајним архивама огроман број извора и артефаката. Остаје нам да се надамо у познату старозаветну максиму: ’Све тајне једног дана постају јавне‘“, закључује Новогрдов.

Милена Цмиљанић

Поделите:

7 COMMENTS

 1. auf kakve gluposti…..
  Sloveni je izmišljen termin od strane Papa……
  one su ga izmislile ,fabrikovale tokom istorije da bi mogli pokrštavati paganska plemena koja su naseljavala teritoriju Balkna posle raspada Rimske Imperije……
  pre Hrišćanstva na teritoriji Evrope je postojala celovita paganska mnogobožačka vera…..
  kad se centar tog panteona premestio iz Mediterana daleko na sever u Hiperboreju(današnja Skandinavija) pojavio se vakum koji su popunili novo Hrišćanski dogmate…..sa ustoličenjem Papa kao verski vođa novopridošle jevrejske sekte odpočeli su proces Hristijanizacije i u svrhu pokrštavanja pagana morali su izmisliti nova plemena kako bi promena sa stare paganske Mediteranske vera prošla glatko i bezbolno…..
  inače cela Evropa je pre Hrišćanstva i izmišljeni plemena bila neka vrsta Hiperboreje….
  kasnije kad su se Paganski sveštenici i vrači premestili na sever jedino su Vikinzi najduže zadržali svoju veru predaka a svi ostali su lako bili zavedeni novim učenjem koje se proširilo sa Bliskog Istoka po celom kontinentu..istu stvar samo manjih razmera je i islam nekoliko vekova kasnije uspostavio….
  to je iz razloga jer se Islam širio mačem i ratovima dok su jevrejske sekte imale suptilniji pristup svojoj verskoj klijenteli..
  naravno Vikinzi zaštićeni od ovih uticaja staru Mediteransku veru su najduže održeli jer su je najkasnije primili a Grci koji su je prvi primili prvi su je i napustili i prihvatili pridošlice iz Judeje otvorenog srca i potpuno praznog mozga..

  • mnogi ne znaju da je >>drvo života<>Drvo Života<>drveta života<<
   jedino su Vikinzi sačuvali tu tradiciju Apolinarijumske drevne vere stare Evrope i da nije Runa ,Vikinški spomenika stari ratnika sa severa niko nebi ni znao kako je svet nekad izgledao a još manje kakva je bila vera koju su praktikovali narodi pre dolaska Hrišćanstva i Islama.

   • drvo života je čest termin u Biblijskim textovima a preuzet je od paganske Apolinarijumske vere….Vikinšku naziv je Ygdrassil.
    Hrišćanske sekte su morale nešto preuzeti od pagana da bi lakše privukle nove vernike u svoje okrilje i često su koristili dogme i termine koje su njihovi očevi koristili da bi navukli njihovu decu na novotarije..
    inače Ygdrassil je magijsko drvo na kojem počiva život i ima 9 svetova podeljeni po svojoj zasupljenosti..

 2. inače ko takođe ne zna čuveni Car Lazar Hrebeljanović je bio prilično upućen u staru pagansku veru koju su praktikovali Evropljani pre dolaska Azijata…..
  kao pijetet prema njoj i poštovanje prema pretcima u Boju na Kosovu gde se sukobila tadašnja Eropa sa Azijom nosio je na svojoj glavi bikovske rogove što je priznanje Vikinzima čuvarima drevne tradicije….
  izgleda da je Lazo odlično poznavao Rune drevne Hiperborejske textove a nije mu bio strana ni poezija stari Apolinarijuma, takozvane Ede koje su samo Skandinavci znali i pažljivo proučavali i čuvali….
  pravo je čudo kako je lik sa dubokog juga došao u kontakt sa takvim znanjima skrivanim i odbacivanim od Papa kao jeres?????

  • jedan od najznačajniji Skandinavski čuvara tradicije je Snori Sturulson koji je početkom XI veka knjige koje su Apolinarci preneli na daleki sever preveo na staro Norveški jezik koji je najbliži jeziku Runa kojim su se koristili Vikinzi….
   smatra se da su ova znanja kasnije Norveški kraljevi predali kao poetsku tradiciju severa Franačkim vlastelinima i knezovima te se tako ponovo našla na jugu kao remake i hit među Evropskom vlastelom tog doba….
   pa postoji šansa da je i Car Lazar Hrebeljanović došao u posed takvi knjiga i shvatio kakva je bila vera širom Evrope pre nego su uljezi sa istoka napali Evropu sa svojim dogmama i verovanjima..
   izgleda da je Laza bio ispred svog vremena što se tiče znanja kojim je teologija raspolagala pre Boja na Kosovu i konačnog uništenja i zatiranja retkih i veoma značajni knjiga iz srednjeg veka a koje svoje poreklo vuku još iz drevne antike..
   zato danas istoričari toliko lutaju po pitanju tradicije jer nema nikakvi materijalni dokaza kojim bi potkrepili teze i hipoteze o Hiperborejskoj istoriji Evrope pa je u nedostatku istog smeštaju negde u Sibir u Aziju,ko zna gde samo ne tamo gde je stvarno pripadala i postojala izvesno vreme..

   • a Pape podgrevaju takva pogrešna tumačenja istorije jer im odgovara da narod drže u zabludi i zbunjenosti…..
    što više porobe na taj način prostih i priglupi ljudi više će imati robova za svoje verske potrebe..
    dakle njima nije u interesu da Hiperboreja bude tamo gde ona stvarno jeste već gde oni u svojoj promišljenoj imaginaciji zacrtaju da je najbolje njihovim Papinovskim interesima….
    naravno prvo verskim pa onda i ekonomskim sasvim sigurno..
    pojedinci kao Lazar Hrebeljanović znajući pravu istinu nisu ništa drugo mogli nego da stave te Vikinške rogove na glavu i da se bore do zadnjeg jer pomoć od onih koji napadaju ne samo da nije mogla biti očekivana nego ni poželjna posle činjenica koje naviru same od sebe kroz samu realnost izdaje predaka..
    to je kao da se boriš protiv sebe da bi ispravio istorijsku neistinu kojom si i sam zaražen ali kojom ne želiš druge da lažeš..

 3. pogibijom cara Laze na Kosovu nestao je i zadnji tračak srpske Hiperboreje jer se ugasila nit kojom je Evropu branio od njeni napadača..
  kad mu je Bajased odsekao glavu,zajedno sa glavom u Istanbul su otišli i Vikinški rogovi zlatnog bika …..
  kruna istorije koja se gasila zajedno sa nasleđem koje se falsifikuje evo do današnji dana..
  i to od onih od kojih nikad čovek nebi ni pomislio da te mogu izdati…..
  Lazo je bio taj Aleksandar Makedonski koji se celog svog života borio da odbrani Amphipolis …..
  ne da napada nikog već da odbrani malobrojnu čast Vikinga i istorije davno zaboravljene pa nekim čudom vraćene u redove onih koji su svoje ime večno okačili na granu drveta života ovog sveta a ne neki tuđi svetova iz Azije…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here