Забрињавајући резултати: Вода загађенија него што мислимо

Поделите:

Вода из цеви загађена је пластичним влакнима у водоводима широм света, открила је лабораторијска анализа узорака из бројних светских држава, пише „Гардијан“.

Укупно је пластичним влакнима било заражено 83 одсто узорака, а најгоре загађење откривено је у узорцима из Сједињених Америчких Држава, Либана и Индије.

Ипак, чак и у „најчистијим“ земљама попут Немачке, Француске и Уједињеног Краљевства, загађено је било чак 72 одсто узорака. У просеку, у сваких пола литре узорка у САД пронађено је 4,8 пластичних влакана, док је у Европи пронађено 1,9 влакана.

Лабораторијска анализа потврдила је забринутост неких научника да је загађење микрочестицама пластике досегло глобалне размере. До сада су се мерења фокусирала на загађење у океанима, али је ово први пут да се проучавала вода за пиће.

„Не знамо које су опасности по здравље и стога би требало да будемо опрезни и што пре уложимо труд како бисмо открили ризике“, рекла је докторка Ен Мари Махон са Галвеј-Мејо технолошког института, који је спровео истраживање.

Махонова је упозорила како постоје две потенцијалне опасности – пластичне наночестице и опасне хемикалије и састави који се могу налазити у пластици.

„Ако смо пронашли влакна, могуће је да су присутне и наночестице, које не можемо мерити. Једном када су величине нанометра, без проблема могу ући у организам и у органе, а то је разлог за забринутост“, казала је Махонова.

Спроведена анализа је проналазила честице које су веће од 2,5 микрона, што је 2500 пута веће од нанометра.

Размере загађења микроскопским честицама пластике тек полагано постају очити. Недавна испитивања у Немачкој открила су честице и влакна у свих 24 узорка пива које су тестирали, као и у меду и шећеру.

У Паризу су научници 2015. године открили честице микропластике како падају кроз ваздух, и проценили како 10 тона пластичних влакана падне на град сваке године. Открили су да су у ваздуху присутне и у домовима.

Стручњаци страхују да су главни извор загађења честице ношене ветром. У Либану, вода из градске мреже напаја се из природних извора. Свеједно су откривена влакна у 94% узорака.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here